фирми продукти
представяме
работа
 
Инфраструктурата за Индустриален парк Бургас ще бъде изградена през 2012 г.

Инфраструктурата за Индустриален парк Бургас ще бъде изградена през 2012 г.Още през следващата година ще започне изграждането на вътрешната инфраструктура на "Индустриален и логистичен парк – Бургас". Това съобщи по време на конференцията "Индустриален и логистичен парк Бургас - по-добрата концепция" кметът на града Димитър Николов. "През 2012 година ще бъде готова магистрала "Тракия" и градът става още по-важен транспортен и логистичен център", каза още Николов. По думите му едновременно с работата по инфраструктурата ще се развива и маркетинговата стратегия на общината за привличане на инвеститори.

Според кмета на втория по големина град по Черноморието основните предимства на парка ще бъдат символични данъци и експресно административно обслужване. Проектът предвижда обособяването на две зони - Северна индустриална зона - Бургас и Технологичен парк - Българово. Първата е с големина от около 300 декара, а паркът ще е с територия от около 111 декара. Според Николов Община Бургас е в състояние да усвои и нови зони за развитие на индустрия върху държавна земя в района на село Равнец.

"В момента държавата се е фокусирала върху развитието на две индустриални зони у нас, които се считат за най-перспективни, каза присъствалия на конференцията зам.-министър на икономиката Евгени Ангелов. Едната е бургаската, а другата е близо до столицата".

През пролетта на тази година Димитър Николов предложи на ОбС в града създаването на акционерно дружество "Логистичен и индустриален парк – Бургас", чиято цел е изграждането на бъдещата зона в северната част на града. Съдружници в него трябва да станат община Бургас и държавната "Национална компания индустриални зони".

Предложението на Николов обаче бе отхвърлено като за приемането му не достигнаха само два гласа. По време на обсъждането на проекта най-разгорещен дебат предизвика засипаният блатист терен в северната част на общината, върху който трябваше да се изгради зоната. "При гласуването на предложението надделя не рационалното мислене, а политическата обремененост", коментира тогава Николов.

След отказа на съветници да дадат съгласието си за изграждане на индустриалната зона в Бургас, изпълнителният директор на държавното предприятие "Индустриални зони" Валери Андреев заяви, че ако Бургас се откаже от проекта, зоната ще бъде изградена във Варна, където вече има една такава. До подобно развитие на идеята обаче не се стигна, а след проведените през есента на т.г. избори за местна власт, ГЕРБ осигури на Николов стабилно мнозинство в ОбС и идеята предстои отново да бъде поставена на гласуване, научи Дневник.

В бъдещото акционерно дружество Общината ще участва с апорт на недвижимите имоти в избраната територия, а държавното дружество с финансовия ресурс, необходим за изграждане на вътрешната инфраструктура. По-рано, пак с решение на ОбС в Бурга бяха извърши всички процедури, касаещи собствеността на имотите. Общината спечели и проект за финансиране от оперативните фондове на ЕС на стойност 2.4 млн. лв., с които бе изградено локално пътно платно, осигуряващо транспортна връзка с района, в който ще се намира индустриалната зона. В непосредствена близост до нея минава и железопътно трасе.

Междувременно проектът вече получи подкрепата на бизнеса, Бургаската търговско-промишлена палата, Търговската индустриална камара и др. организации.


9 декември 2011 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
индустриална зона, строителство, инфраструктура, инвеститори, имоти


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg