фирми продукти
представяме
работа
 
Отделят ЕСО от НЕК до края на 2012 г.

Отделят ЕСО от НЕК до края на 2012 г.Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще бъде отделен от НЕК до края на 2012 г. Това според Венета Цветкова, шеф на отдел "Електроенергийни пазари" в Министерството на икономиката и енергетиката, е реалистичният срок за изпълнение на европейските изисквания. Сега ЕСО е собственост на държавната електрическа компания. Новите евроизисквания обаче предвиждат до края на март 2012 г. ЕСО да бъде сертифициран като независим преносен оператор. За целта предстоят промени в Закона за енергетиката, според които ЕСО ще бъде изцяло отделен от НЕК, но ще остане под шапката на енергийния холдинг.

Въпреки че страната ни едва ли ще успее да спази крайните срокове, Цветкова не очаква да бъдем дадени на съд от Брюксел. За да ни изпрати на съд, ЕК минава през доста процедури, които отнемат много време. България вече е получила уведомително писмо от ЕК за закъснението, но такова са получили още 17 държави членки, припомни Цветкова.

Междувременно стана ясно, че ЕК е решила да предаде България и Румъния на съда на ЕС заради недостатъчно прилагане на правилата на газовия пазар. Проблемът за България е, че Брюксел иска от нас да обявим свободните капацитети на газовата тръба. Договорът ни с "Газпром" обаче забранява обявяването на свободни капацитети и разглежда тези данни като конфиденциална търговска информация.

Неведнъж на европейско равнище България постави този въпрос, като настояваше той да бъде решен на общоевропейско равнище. Пред същия казус е изправена и Румъния.


25 ноември 2011 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
електрозахранване, електропреносна мрежа, газови връзки, газоснабдяване, газопреносна мрежа


още от категорията електрозахранване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg