фирми продукти
представяме
работа
 
Фирмите сами ще си търсят доставчик на елeнергия

Фирмите сами ще си търсят доставчик на елeнергияФирмите, които ползват ток средно напрежение, все пак ще отпаднат от групата на защитените потребители и ще трябва да си купуват еленергията от свободния пазар. Това стана ясно вчера от думите на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, който представи промените в Закона за енергетиката.

Когато бяха пуснати за публично обсъждане, измененията в закона не предвиждаха промяна на защитените потребители. Сега това са битовите абонати и малките и средни компании с до 50 души персонал и годишен оборот до 19,5 млн. лв. Те плащат тока по цена, определяна от ДКЕВР.

Според зам.-министър Добрев обаче след като мине публичното обсъждане на закона, което тече в момента, от тази група най-вероятно ще излязат фирмите, присъединени към мрежата със средно напрежение. Те формират 20% от консумацията на защитените потребители. Битовите абонати и малките фирми, които са на ниско напрежение, ще продължат да плащат по ниска цена, регулирана от ДКЕВР. Фирмите, които ще излязат на свободния пазар, ще трябва да си намерят търговец, който да им доставя ток. Ако не успеят или не искат, НЕК или някое от трите ЕРП-та ще са длъжни да ги снабдяват с ток. Цената обаче няма да е тази като за регулирания пазар, а ще се определя по специална методика на ДКЕВР.

На теория битовите абонати също ще могат да си купуват ток от свободния пазар, ако имат желание. За целта те трябва да предупредят енергото 1 месец по-рано и в рамките на три седмици да се издължат на 100%. Засега обаче няма търговец, който да предлага атрактивни цени на битовите клиенти. По отношение на такса "електромер" експертите от министерството на икономиката и енергетиката обясниха, че тя и сега се плаща, само че е част от цената за достъп. След отпадането на забраната за събирането на пари за електромерите тя ще записана по-ясно. Пак ще е в цената за достъп, но ще се плаща на мощност – (на киловат), а не както е сега съобразно потреблението (на киловатчаса).


10 ноември 2011 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
електроенергия, електрически мрежи, електрозахранване, закон за енергетиката


още от категорията електрозахранване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg