фирми продукти
представяме
работа
 
Умните мрежи ще дебютират в България през 2012 г.

Умните мрежи ще дебютират в България през 2012 г.Изграждането на интелигентни електрически мрежи в България трябва да започне от 2012 г. Държавата е предвидила насърчения за мрежовите оператори.

Това е записано в Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници, припомни вчера на конференция министърът на икономиката Трайчо Трайков, цитиран от пресцентъра на ведомството.

В т. нар. умни мрежи движението на електроенергията е двупосочно – т. е. освен да консумират ток от доставчиците, самите потребители могат да се превърнат в производители и да продават генерираната енергия на компаниите, когато възникне такава нужда. Така се балансират пиковете и спадовете в натовареността на мрежите. За целта се използват т. нар. умни електромери.

В националния план е записано, че "собствениците на преносната и разпределителните електрически мрежи ще бъдат насърчавани да изграждат и развиват интелигентните мрежи, акумулиращи и регулиращи съоръжения, като им се признават разходите за разработване и изпълнение на такива проекти".

"Заместването на обикновените електропреносни мрежи с умни е начин да постигнем енергийна независимост на страната и гъвкавост в разпределението в услуга на потребителите", смята Трайков. "На практика целим да привлечем инвестиции от бизнеса, но и да направим умните мрежи лесно приложими в домакинствата, без да носят финансова тежест за тях".

Следенето на собственото потребление в реално време е стимул за клиентите да пестят повече – поне 10% само от по-добро управление на консумираната енергия, твърдят от икономическото министерство.

Според Трайков достъпът до възобновяема енергия ще бъде допълнително подобрен и разширен, доставчиците ще подобряват услугите си, а потребителите ще станат активен участник по веригата. Освен това електромобилите и умните мрежи са взаимносвързани. Батериите на возилата могат да съхраняват енергия, когато има повишено производство, и да я отдават обратно в мрежата, когато се увеличи потреблението.

Очаква се до края на 2012 г. в Европейския съюз да бъдат приети и първите общи европейски технически стандарти за умни мрежи.


28 октомври 2011 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
електроенергия, електрически мрежи, електрозахранване, възобновяеми източници, електропреносни мрежи, електроразпределителни мрежи


още от категорията електрозахранване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg