фирми продукти
представяме
работа
 
Цената на ипотеките в лева и евро се изравни

Цената на ипотеките в лева и евро се изравниЦената на жилищните заеми за нови клиенти в лева и евро се изравни, а лихвите по старите кредити са без промяна спрямо миналия август. Това показват данните на БНБ за лихвените нива през август, които бяха публикувани вчера.

Статистиката на Централната банка показва, че годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните заеми в лева за нови клиенти се е понижил с до 1,31% спрямо миналия август. В ГПР освен лихвите влизат всички такси и комисионни на банките.

През август 2011 г. средният ГПР по този вид заеми е бил 8,45%. През същия месец на миналата година той е бил около 9,76%.

Поевтиняването на жилищните заеми за нови клиенти в евро е значително по-малко, сочат още данните на БНБ. За една година ГПР се е понижил само с 0,40%. През август той е бил около 8,44%, а през същия месец на 2010 г. - 8,84%.

Така де факто през август ГПР по жилищните кредити в лева и в евро за нови клиенти е бил почти еднакъв. Доскоро заемите във валутата на еврозоната обаче бяха значително по-изгодни. Според анализатори изравняването на цените на ипотеките в лева и евро се дължи на разразилата се в еврозоната дългова криза. Точно през август фондовите пазари в ЕС претърпяха сериозен срив.

От данните на БНБ става ясно още, че клиентите, които са взели заем за нов дом отдавна, не са усетили съществена промяна. Например средният лихвен процент по жилищните кредити за стари клиенти в лева през август е бил около 9,33%. През същия месец миналата година пък лихвата е била 9,35 на сто. Такава е ситуацията и със старите жилищни заеми, които хората са изтеглили в евро. Миналия месец лихвата по този вид кредити е била от порядъка на 8,14%. През същия период на 2010 г. тя е била 8,12%.


30 септември 2011 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
банки, недвижими имоти, ипотеки, жилищни заеми, ипотечни кредити


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg