фирми продукти
представяме
работа
 
Банки ухажват строители за кредити

Банки ухажват строители за кредитиБанките развързват кесиите си. През последния месец трезорите търсят строителни фирми, за да им предложат кредити. Това заяви членът на УС на Камарата на строителите в България Калин Балкански. До края на 2009 г. банките масово отказваха всякакви заеми на строители. Докато сега финансовите институции са по-отзивчиви и склонни да подпомогнат бизнеса ни, обясни Балкански.

Раздвижването на пазара е факт от близо месец. Лихвите не се намаляват, но вече се водят разговори и се коментират гратисни периоди за борчовете на компаниите, каза предприемачът. Не знам дали новата политика на банките е породена от идеята на строителния бранш да си направи собствен трезор, каза Калин Балкански. Идеята беше лансирана в края на ноември като мярка на компаниите от сектора да преодолеят кризата. Създаването на собствена финансова институция беше и своеобразен протест на компаниите срещу високите банкови лихви.

Само дни по-късно идея за собствен трезор лансираха и от Българската асоциация на хотелиерите и туроператорите. Седмици по-късно те се похвалиха, че трезорите вече преструктурират кредитите на туристическия сектор, за да не загубят клиентите си. Сумата от 10 млн. лв., която е изискуемият минимален капитал за основаването на собствена банка, не би била проблем за над 5000-те членове на камарата на строителите, заяви Балкански.


9 февруари 2010 - в. Стандарт
Няма коментари


ключови думи
банки, строителни фирми, строителство, кредити


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg