фирми продукти
представяме
работа
 
Банки предоговарят финансирането за започнати бизнес проекти

бизнес сградиИзграждането на много бизнес проекти е спряло или е отложено за по-добри времена. Причината е в липсата на кредитен ресурс и искането от страна на банките за предоговаряне на условията. Това показват годишните анализи за пазара на две големи международни компании.

Банките спират финансирането дори и на започнати бизнес проекти, ако собствениците им откажат да предоговарят условията. Типичен случай е строителството на "Мол България" в София, което закъсня с около година заради поисканото предоговаряне с мотив подобряване на условията. Най-често искането е за повишаване на лихвата по тегления кредит. Изискванията за тегленето на нови заеми също са по-високи. Ако преди се искаше за 20 на сто от бизнес площите да има сключени предварителни договори с наематели, то сега условието е минимум 40%. Допълнително е вдигнато и условието за осигуряване на съфинансиране на проекта от страна на банките. Това прави пазара непредвидим, защото не е ясно колко и кои проекти ще бъдат завършени по план, дали ще закъснеят, или пък въобще няма да бъдат довършени.

Данните на БНБ потвърждават свитото кредитиране за бизнеса. През миналия декември нарастването на кредитите за корпоративния сектор е било само с 33.6 млн. лв. при 1.264 млрд. лв. през декември 2007 г. Страната ни все още има потенциал в сферата на бизнес имотите и през тази година ще се откроят значимите проекти, които имат потенциала да бъдат завършени. През годината ще бъдем свидетели на оттеглянето на рисковите чужди инвеститори и навлизането на консервативните немски и австрийски компании и фондове. Някои американски компании също имат интерес към региона. Индикатор за това е придобиването на "София сити център" от "Хайтман" и учредяването на съвместно дружество на "Петрол холдинг" с "Федерал дивелопмънт", които планират инвестиции за 3 млрд. долара.

Най-силно от липсата на финансиране са засегнати проектите за търговски центрове. Очакваното пренасищане на пазара няма как да стане с проекти на картинка. По данни на "Колиърс" в момента на 1000 души се падат 22 кв.м търговска площ, което е далеч от средния показател за Европа. Ако планираните нови 391 хил. кв.м молове излязат на пазара, то този показател ще се повиши на 70 кв.м. Засега със сигурност е ясно, че ще бъдат пуснати "Карфур" в Бургас и "Мол Пловдив". При офисите се налага тенденцията разпръснатите на различни работни места големи компании да се съберат на едно. Пример е сделката на БТК, която нае 23 хил. кв.м офиси от най-висок клас в строящия се Европейски търговски център на столичния бул. "Цариградско шосе". По този начин при криза компаниите оптимизират дейността си и намаляват разходите. Ентусиазмът да се строят офиси без ясна причина защо се прави, само на логиката, че банките дават пари, умря, казват от Фортън. Те дават за пример проекти за нови офис площи във Варна, редица от които вече са отказани. "Оркид" например замрази изграждането си на високите офис кули за сметка на построяването на търговския център. Подобна е ситуацията и в Пловдив. Именно през тази година ще се види дали тези два града имат потенциала да поемат излизащите на пазара нови офиси, посочиха от двете агенции.

Пазарът на логистика се определя като бавно развиващ и от двете агенции. Причината е, че предприемачите пренебрегват складовите площи заради по-бавната възвращаемост на инвестицията. Поради недостига им тяхната запълняемост е на 100%, а цените са стабилни и няма спад. В същото време при офисите и търговските площи прогнозите са за спад на наемните нива заради излизащите на пазара нови.


4 февруари 2009 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
бизнес проекти, офисни площи, банки, финансиране, проекти, молове, търговски центрове


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg