фирми продукти
представяме
работа
 
Януарският скок задържа цените на кредитите високи и през февруари

Януарският скок задържа цените на кредитите високи и през февруариИзминалият месец не предложи нещо запомнящо се на пазара на ипотечни кредити. Най-важните корекции бяха още в самото начало на годината, през януари, поради което месец февруари само ги подкрепи. През най-късият месец в годината банките не изненадаха клиентите си с поскъпнали оферти, но не ги изненадаха и със съществено по-добри. Резултатът в такава ситуация е лесно предположим. Индекси МОИТЕ ПАРИ реализираха стойности почти равни на януарските. Независимо, че стойностите са на практика без промяна, корекции в офертите на някои от банките все пак имаше.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN

Актуалната стойност на измерителя е практически равна на януарският си размер, дори индексът добавя 2 базисни пункта. Средната цена на най-добрите оферти за ипотечни кредити на банките през февруари се задържа на ниво от 8.27%. Четири са банките повлияли показателя през изминалия месец, като само една подобрява своето най-добро предложение.
Единствената банка подобрила своята оферта дължи това на нов продукт. Новото й предложение е с подобрени параметри. В резултат на това Годишният процент на разход (ГПР) вече е с 26 базисни пункта по-нисък. За жалост пазарният й дял в отпуснатите кредити в левове е относително нисък, което дава пряко отражение върху стойността на индекса. Въпреки значителното подобрение, това допринася само 1 базисен пункт подобрение на индекса. Разбира се подобно понижение е незначително и повишенията при останалите банки го неутрализират напълно.
Първата от банките с влошени оферти през февруари дължи това на по-високия размер на ОЛП. С неговото повишаване се повишава и ГПР по офертата на банката с 25 базисни пункта. Ниският дял на банката в индекса, обаче, не позволява това завишение да окаже влияние върху стойността на индекса. На практика стойността, която дава на индекса тази банка е същата, като през януари.
Втората банка влошава своята най-добра оферта в резултат на две основни корекции. Първата е покачване на лихвата с 40 базисни пункта, а втората завишаване на таксата за разглеждане на документи с 10 лв. Резултатът е добавяне на 1 базисен пункт към стойността на индекса.
При третата банка корекциите са най-много. Основната част от тях са в посока на намаление. Така например банката намалява на половина таксата за разглеждане на документи. Намалява също с 25 базисни пункта таксата за усвояване и с 15 базисни пункта тази за управление на кредита. Единственото завишение е на лихвата. Тя нараства с 20 базисни пункта.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR

Само 2 базисни пункта под стойността си от януари е февруарската стойност на индекса. Две от банките подобряват условията си и две ги влошават.
Първата от банките подобрява своят ГПР по най-добрата си оферта с 26 базисни пункта. Тази банка е същата, която регистрира подобно изменение при левовите кредити. Причината е новият продукт. И тук, както при левовите кредити, банката има относително нисък пазарен дял, респ. слабо влияние върху индекса.
При втората банка причините за подобряване на офертата са същите, като и при левовите кредити: намаляване на половина таксата за разглеждане на документи, намаляване на таксите за усвояване и управление на кредита. За разлика от левовите кредити тук банката понижава и лихвата с 5 базисни пункта.
От банките с влошени оферти, първата от тях дължи основно това на по-високият EURIBOR през изминалия месец. При втората банка корекциите са две. Лихвата е завишена с 20 базисни пункта, таксата за разглеждане на документи с 10 лв.
Резултатът от всички корекции по офертите на банките включени в индекса е, че завишенията при двете от тях се неутрализират от пониженията по останалите. Така Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR успява да се понижи до 7.60%.

20 март 2008 - Моите пари
Няма коментари


ключови думи
банки, кредити, ипотеки, моите пари, индекс, EURIBOR, жилищни кредити


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg