фирми продукти
представяме
работа
 
Средният размер на жилищния кредит се вдигна с 20 процента

Средният размер на жилищния кредит се вдигна с 20 процента

С около 20% се е увеличила средната стойност на теглените ипотечни кредити за покупка на жилище от началото на годината, сочи анализ на "Кредит център" към "Адрес недвижими имоти". По данни на кредитните консултанти през последните месеци средният жилищен заем за страната е достигнал 25 000 евро. Най-висока е стойността на кредитите в евро - 29 000 евро, докато при левовите средната отпускана сума е 41 000 лв. Другата тенденция е ръстът на ипотечното финансиране в единната европейска валута.

Ако допреди 3-4 месеца съотношението на заемите в левове и в евро беше 50:50, то в момента вече достига 30:70 в полза на еврото, коментира изпълнителният директор на "Кредит център" Тихомир Тошев. Той обясни предпочитанията на купувачите към европейската валута с по-ниските лихвени нива, които някои банки предлагат по кредити в евро, както и с факта, че сделките на имотния пазар се сключват основно в тази валута. Въпреки навлизането на ипотечното кредитиране на жилищния пазар в страната, все още едва 30% от сделките са финансирани със заеми, сочат данните на "Кредит център". Причината е сравнително скорошната поява на ново строителство в градовете - в София по-масово то навлезе от края на 2004 г., а в по-малките населени места - едва към началото на тази година. По данни на агенции за недвижими имоти, работещи на столичния пазар, с жилищни заеми вече се плащат над 50-60% от сделките за нови жилища. Тази цифра обаче включва както вече изтеглените кредити, така и одобрените, но още неотпуснати от банките.

Според Тихомир Тошев трябва да се има предвид, че завършването на грубия строеж отнема приблизително година, а това е все още фазата, на която се отпускат основната част от жилищните заеми. Това означава, че през следващите месеци се очаква траен ръст на броя на изтеглените кредити. Тази тенденция, заедно с навлизащото кредитиране на покупки "на зелено", ще доведе през следващите 2-3 години до увеличаване на дела на сделките за жилища, реално финансирани с кредит, до над 50%, коментираха от "Кредит център".


12 октомври 2006 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
ипотечен, кредит, жилище, консултанти, заем, финансиране


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg