фирми продукти
представяме
работа
 
Домът като жив организъм

Vastupuru6a.jpgЕдна от идеите във ФЪН ШУЙ е тази, че домът може да се разглежда като жив организъм. Всеки дом, всяка къща, всеки апартамент живее свой собствен живот. Домът може да подкрепя живущите, а може и да не ги подкрепя. А това зависи и от това те как се отнасят и как се грижат за него. В приказките се говори за домашен дух, домовой. Във ВАСТУ (индийския аналог на ФЪН ШУЙ) се говори за божеството Ваступуруша, което живее във всеки участък земя. Главата на Ваступуруша е на североизток, краката – на югозапад. Ето какво се казва в един древен трактат: ''Ако Ваступураша няма дясна ръка, владелецът на дома ще се лиши от богатство и ще е нещастен заради жени. Ако божеството е лишено от лява ръка, на хазяина няма да му достигат пари и храна. Ако божеството е лишено от глава, човекът ще е лишен от всички добродетели. ....... Но ако всички телесни части на божеството на дома имат нужните очертания, обитателите на дома ще са щастливи, богати и уважавани.''
Да видим как представя нещата ФЪН ШУЙ.

 

Прозорците на дома са неговите ''очи'', входната врата – ''устата''. Счита се , че основният поток енергия влиза през входната врата. (Макар че това съвсем не е задължително. Как ли ще стане това например за жилище на 12 етаж, каква ли енергия ще успее да се изкачи до 12 етаж, още повече по не дотам приветливи стълби?!) Да се върнем на въпроса за входната врата и прозорците. От една страна те не могат да бъдат еднакви по големина, защото на човешкото лице устата е по-голяма от очите . Така трябва да е и в жилището. От друга - трябва да има ясно разграничаване кое е ''уста'', кое е ''очи''. Следователно, тъй като вратата е до пода, прозорците не може да слизат до пода. Да разгледаме един пример - витрините на много магазини, направени изцяло от стъкло, слизащо до земята. Не е ясно кое е вратата, кое е прозорец. Винаги се оглеждаш от къде да влезеш, ако специално не са се постарали за обозначат входа. А това обърква клиентите. Следователно обърква и енергията – тя не може да захрани спокойно магазина.

 

Или широко навлезлите ''френски прозорци''. За домакините на едно жилище с френски прозорци към терасата е ясно кое е врата на терасата, кое е прозореца – те го знаят. А какво да правят гостите и горката енергия (а тя се ориентира както се ориентира външен човек). Всеки път внимаваш да не сгрешиш.

 

cirkulacia2.jpgИма просто решение: прозорците не трябва да слизат до пода. 30 см стеничка под тях е достатъчна – това дава ориентация кое е прозорец, кое е врата. Това също така позволява на енергията да се акумулира вътре, защото прекаленото и движение навън-навътре не е никак желателно. Малка стеничка под прозореца няма да намали светлината, нали?! А ако вече имаме ''френски прозорци''?! Има ''фън шуй лечения'' и за този случай.

 

На рисунката е показан как може да изглежда плавен поток на енергия – част от енергията циркулира из стаята, а после част от нея излиза от едната врата и прозореца.

 

Относно размера на вратите. Архитектурните правила са много добри, но често не се спазват. Най-голяма трябва да е входната врата (от там влиза най-много ци), най-малки - вратите на санитарните възли (малък обмен на енергия с тези помещения). Точно такива са и архитектурните правила. Вратата на родителската спалня не трябва да е по-малка от вратата на детската стая. Това дава сила на родителския глас, иначе децата започват да говорят повече и да надвиват над родителите.

 

Да продължим с аналогиите.
Стените са като кожата. Затова не се препоръчват много растения, пълзящи по тях. Те задушават стените, не им позволяват да дишат, а живеещите могат да получат обриви, кожни алергии. От кожни болести могат да страдат и хора, живеещи в сгради, чийто мазилки от външната страна се лющят, падат, напукани са.

 

Коридорите са вените и артериите, по които ци се движи. Затова трябва да са достатъчно широки и добре осветени.
Скоро имах една консултация в жилище, което нямаше ясно обособени коридори. Преминаваше се от стая в стая. Стара къща, на която предстоеше реконструкция. Първият ми въпрос към хората беше ''Имате ли проблеми с вените?''. И след учуденото изражение, отговорът им беше трима от нас имат. В къщата живееха 4 възрастни и 2 деца.
Художествени предмети като големи вази, скулптури и др. могат да се поставят в разширения на коридорите или там, където има достатъчно място, но не и на пътя на енергията ци.

 

AGAL1.jpgИ разбира се, ако се влоши зрението ни, можем да се замислим откога не сме мили прозорците. Ако в живота ни има застой, можем смело да се захванем с поредното генерално прочистване на дома, пък току-виж по време на него си преподредим приоритетите и нахлуят нови по-свежи енергии в живота ни.

 

Автор: инж. Елза Панайотова - ФЪН ШУЙ експертНяма коментари


ключови думи
фън шуй, дом, жив организъм, френски прозорци, енергия, ци

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg