фирми продукти
представяме
работа
 
Красиви плетени абажури

Всички сме виждали в магазините за осветителни тела тези толкова красиви плетени абажури – едновременно плътни и ажурни, пропускащи меко светлината от крушката. Сега ще Ви покажем как можете да си направите такива абажури сами, като сами изберете размерите и плътността им. Вижте как:

абажури

За направата на този абажур се използва здрава конопена връв – неговият естествен цвят е много красив, но ако желаете можете да използвате цветни нишки или да ги оцветите предварително.


Необходими материали:

* голяма надуваема топка с желаните размери
* прозрачно лепило (от арт магазините)
* конопена връв - приблизителна необходима дължина:
- за топка с диаметър 40 см. - 37 м.
- за топка с диаметър 35 см. - 28 м.
- за топка с диаметър 23 см. - 9 м.
* найлонови ръкавици
* перманентен маркер

абажури


Инструкции:

1. Начертайте кръг с перманентен маркер около отвора за надуване на топката – това е секторът, който няма да се покрива с нишките и ще се превърне в отвор на абажура (например за смяна на крушката).

абажури

2. Покрийте работната си повърхност с парцали или с найлон и поставете ръкавиците.

3. Нанесете лепило върху част от връвта и веднага я увийте около топката. Нишката трябва да залепне добре за повърхността на топката без особени усилия.

абажури

4.  Продължете по същия начин и нататък – нанасяте лепило върху нишката и увивате. При този процес се опитайте да сменяте постоянно и несиметрично посоката на връвта, за да получите ефект на мрежа (както е показано на картинката). Вие избирате колко нагъсто да бъдат нишките – колкото по-нагъсто са те, толкова по-здрав ще стане абажурът, но и толкова по-малко светлина ще пропуска той.

абажури

5. Уверете се, че сте оставили достатъчно място за отвора на абажура. Ако някои части от мрежата Ви се сторят твърде нестабилни, можете да нанесете допълнително количество лепило.

абажури

абажури

6. Ако искате, направете още няколко абажура. Оставете лепилото да изсъхне напълно, като времето на съхнене зависи от самото лепило.

7. Използвайте специална игла за надуване на топки, за да спаднете топката вътре в готовия абажур.

абажури

8. Извадете внимателно топката от вътрешността на абажура.

абажури

9. Остава Ви само да окачите абажура на мястото му – тук може да са Ви необходими някои умения в областта на електрическите системи. Следвайте инструкциите върху осветителното тяло или помолете познат, който има опит с тези неща – кабелът трябва да се промуши през някой от отворите в горната част на абажура, кабелите да се свържат и да се монтират фасонката и крушката (самата крушка трябва да е разположена долу-горе в средата на сферата). Не забравяйте, че крушката се нагрява с времето – уверете се, че тя е разположена на достатъчно разстояние от всички страни на абажура.

абажури

Източник: craftynest.com1 декември 2011 16:19 | абажур
От: Даниела
страхотна идея.задулжително 6те пробжам.браво
11 май 2011 13:56 | абажур
От: габи
А ако се сложи цветен конец,да речем лилава прежда дали ще е безопасно,откъм запалване?
8 април 2011 17:32 | drug variant
От: Nikifora
Az dnes si napravih podoben abajur,no ne s naduvaema topka ,a s balon,koito nakraq se puka :) Izpolzva6 lepilo C 200 i stana mnogo dobre
23 декември 2010 23:38 | staro ma gotino
От: polin
tazi tehnika moje da se izpolzva o6te i za vazi za suhi cvetia ili fruktiera
27 юни 2010 12:17 | съвет за лепилото
От: бисквитка
Имам топка и конци, но още се чудя какво лепило да използвам. Мисля, че С200 остава бяло, нали, или след като изсъхне се обезцветява? Някой ме каза, че тапетно лепило върши работа, но ми се струва много слабо. Все пак ще се нагрява и трябва да е безопасно. Дайте по-конкретен съвет, моля.
13 март 2010 22:16 | яко
От: zlati
Леля ми имаше такива абажури още преди 12,13 години.Наистина са много ефектни.з скоро също ще си направя. Стават и с обикновена надуваема топка за плаж.
18 януари 2010 17:02 | Bravo
От: eva
Идеята е супер,само дано да мога да я направя.
9 октомври 2009 09:02 | Приятна идея
От: tevion
На мен ми допадат повечето идеи тук, включително и тази.Мисля да опитам някой ден....Страхотни идеи, браво!
6 октомври 2009 09:28 | отговор
От: comfort
Ясно е, че тази идея е стара, но пък на доста хора тя навява приятни спомени отпреди години - именно затова пуснахме този проект (който между другото е публикуван наскоро в чуждестранен сайт). Все пак да не забравяме, че модата постояно се завърта и се завръща. Освен това, ако Ви се струва остаряло, можете да използвате цветна нишка за по-нестандартен ефект. :)
6 октомври 2009 09:21 | ne mi dopada tazi stara ideq
От: eli
struva mi se, 4e sa poredniq ki4 i prahosabira4i
1 ] 2
13 резултата в 2 страници


ключови думи
абажури, лампи, осветление

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg