фирми продукти
представяме
работа
 
7 начина да използвате изопропилов алкохол в дома си

почистванеИзопропиловият алкохол, който често ще срещнете като "rubbing alcohol" (60- 70%), се използва за редица дейности, свързани с поддръжката на дома. Вижте няколко идеи за употребата му. Не забравяйте обаче, че той е отровен и не трябва да се поглъща или вдишва (подобно на етиловия алкохол), затова четете внимателно етикетите, а бутилките съхранявайте на недостъпно за деца място.


1. Изтрийте следите от перманентен маркер

Ако сте изцапали кухненския си плот с перманентен маркер, не се притеснявайте излишно – повечето съвременни плотове са направени от материал, който не задържа петна (ламинат или мрамор). За да почистите петното, поставете малко изопропилов алкохол върху него (например напоена кърпа), изчакайте маркерът да се върне към първоначалната си течна форма и избършете.


2. Поддържайте прозорците блестящи и ги предпазете от замръзване

Ако имате проблеми с прозорците си, които се покриват със скреж през зимата, измийте ги с разтвор от половин чаша изопропилов алкохол и 1 литър вода. След като ги измиете, полирайте ги с вестници, за да блеснат.


почистване3. Почистете телефонния апарат

Ако телефонният апарат в дома или офиса Ви е твърде замърсен, избършете го с изопропилов алкохол – той ще премахне мръсотията и ще дезинфекцира повърхностите му.


4. Премахнете петната от мастило

Ако сте изцапали с мастило дрехите си, тапицерията или пък завесите в дома си, отново на помощ идва изопропиловият алкохол – опитайте се да накиснете за няколко минути петното в малко изопропилов алкохол преди да изперете тъканта (уверете се предварително, че материята може да се третира по този начин, без да се повреди).


почистване5. Почистете венецианските щори

Изопропиловият алкохол прави чудеса с почистването на летвичките на венецианските щори. За да  ги почистите по-бързо, увийте някакъв плосък предмет (например шпатула) с парче плат, захванете го с ластик, напоете плата с изопропилов алкохол и почистете.


6. Отървете се от плодовите мушички в кухнята

Следващия път, когато видите досадните плодови мушички в кухнята си, напръскайте ги внимателно с фин спрей, пълен с изопропилов алкохол – така мушичките ще изпопадат на пода, откъдето можете да ги изметете и изхвърлите (не пръскайте върху хранителни продукти, животни или хора). Изопропиловият алкохол не е толкова ефективен, колкото инсектицидите, но пък е по-безвреден от тях.

почистване
7. Почистете банята

Когато искате да почистите замърсените хромирани повърхности в банята, използвайте мека абсорбираща кърпа, напоена с изопропилов алкохол. Не е необходимо да изплаквате, тъй като алкохолът се изпарява бързо. Освен че лъсва повърхностите, изопропилов алкохол ги дезинфекцира и убива микробите.


Източник: rd.com28 февруари 2018 21:21 | Отговор на някои коментирающи
От: Юлиан
Отровен би бил, ако се консумира. Тоест - ако се пие. Ама те и много лекарства са отровни, когато се пият. Еле пък при големи количества.
23 октомври 2016 00:45 | 7 начина да използвате изопропилов алкохол в дома си
От: Златина
Изопропиловия алкохол е токсичен за човека не само ако се погълне, но и ако се вдишват изпарения или попадне върху кожата. Тогава всички рекламирани от вашата статия ползи от употребата му са твърде малоценни, за да оправдаят употребата му с риск от попадане на изопропилов алкохол в организма. И не се позовавайте на Уикипедия: това не е научен справочник и не е сигурен източник на информация. По-добре не сваляйте непроверени материали от rd.com
5 май 2011 17:06 | хим пром
От: тодорова
изопропиловият алкохол е токсичен както метиловия алкохол
9 септември 2009 17:09 | отговор
От: comfort
В Уикипедия пише, че изопропиловият алкохол не е толкова отровен, колкото метиловият, но също е опасен (както и етиловият). Ето и точният цитат: *Isopropyl rubbing alcohol is poisonous and can cause permanent disabling illness or death if consumed, similar to ethyl alcohol, but not as bad as methyl alcohol.*
9 септември 2009 16:46 | лека корекцийка
От: Yasen Nedyalkov
*Не забравяйте обаче, че той е отровен и не трябва да се поглъща или вдишва (подобно на етиловия алкохол)*....не беше ли метиловия алкохол, от който трябваше да се пазим?
1 ]
5 резултата в 1 страница


ключови думи
изопропилов алкохол, почистване, дезинфекция

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg