фирми продукти
представяме
работа
 
Примери на благоприятен и неблагоприятен Фън Шуй от България

За да не изглежда фън шуй абстрактен, в тази статия ще покажа реални примери на благоприятен и на неблагоприятен фън шуй. Всичко е снимано в България. Примерите показват някои местоположения и няколко сгради отвън.

Старо българско селище, възрожденски център. Разположен на много благоприятно място: отзад има висока планина, която дава защита на селището, отстрани има по-ниски планини, отпред – свободно широко място със зеленина. Оформя се нещо като кресло, в което е градът. Една от основните теории във ФЪН ШУЙ е теорията за четирите животни. Тя се отнася за благоприятно място за дом или селище. Отзад трябва да има висока планина – “Черна костенурка”, отдясно и от ляво – по-ниски планини, съответно “Бял Тигър” и “Зелен Дракон”, отпред – открито пространство – мястото на птицата “Феникс”. Такова място е защитено и акумулира благотворна енергия.
За културата на един народ може да се съди по отношението му към възрастните, предците и хората с увреждания. ФЪН ШУЙ възниква като наука за намиране на благоприятно място за погребване на мъртвите, защото китайците вярват, че те подкрепят живите след смъртта си. Впоследствие е приложена за домовете на живите хора. Счита се, че мъртвите не бива да бъдат обезпокоявани. Мястото, където почиват е обект на специални грижи. Това е българско гробище. Намира се на твърде оголено и проветриво място, няма защита отникъде. А и е подкопано от едната страна. За боклуците – да не говорим.
Вторият пример е коренно различен – закътано място, красива зеленина и чистота. Гробищата трябва да се разполагат на защитени от ветровете места, далеко от магистрали и да се поддържат в добър вид.

 

 

 
Във фън шуй особено внимание се обръща на формата на всяко пространство, на външния вид на сградите и на асоциациите, които пораждат. Тази сграда прилича на счупена. Все едно нещо я е ударило в средата и тя се е разместила. Не случайно от години е пуста, а се намира в известен наш курорт. До нея има хотел, който процъфтява. Намира се на много красиво място, от нея има чудесен изглед. Но самата и форма е твърде неблагоприятна. Добре е сградите да имат здрав и стабилен цялостен вид.

 
Долният етаж на тази къща е облицован с камък, което и дава стабилен вид. На дървените парапети е използван древния символ “Космическа костенурка”. Той символизира връзката между Духа, Небето и Земята и дарява защита, дълголетие и мъдрост. Знаели са го и древните българи и са го използвали в архитектурата и декорацията. Къщата има име, което е чудесно. Давайки имена на къщите и комплексите, проявяваме уважение към тях.

 

 Сградата е на кръстовище. Ако сградата имаше остър ъгъл, той би излъчвал така наречената енергия “ша” към сградата срещу него. “Ша” е остронасочена, вредоносна енергия, която влияе зле на хората. Понеже ъгълът на сградата е много заоблен, няма никакво вредно излъчване към отсрещната сграда. А парапета на терасите е като дантела, нали?! За самата сграда заобленият ъгъл също е добре, той отразява излъчването на отсрещния ъгъл на сграда. Разбира се, силата на тези взаимодействия зависи от разстоянията между сградите, от това какво има между тях, коя на колко етажа е, каква е географската им ориентация една спрямо друго, дори от цвета на външната мазилка и т.н. Това е един благоприятен случай.

 

 

Автор: инж. Елза Панайотова - ФЪН ШУЙ експерт18 юни 2008 03:34 | чудесно
От: милена
много ми хареса статията с примерите от нашата действителност,мисля че би било чудесно да се пише още по темата
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
Фън Шуй, България, благоприятен, неблагоприятен, сграда, ъгъл, примери

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg