фирми продукти
представяме
работа
 
Градински проекти: Свежа градина за засушени терени

Ако живеете на място, на което сушите не са рядкост, за Вас вероятно е много трудно да отгледате желаната градина до дома си. Този проблем обаче може да бъде лесно решен с подбора на подходящи растения, издържащи дълго време на сух климат. Именно такива растения (цветя, храсти и дръвчета) са съчетани в тази красива и неочаквано свежа градинка. Дори обаче да нямате проблеми със сушата, можете да изберете този проект, за да спестите време и пари, тъй като тя изисква значително по-малко усилия и поливане от повечето градини. Градината включва и фонтан, както и кокетна каменна пътечка.

градина


Списък на предложения за растенията
(Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

градина


градина A. Трепетлика (Populus spp.) - 2 броя градина L. Книфофия (Kniphofia) - 6 броя
градина B. Лавандула (Lavandula angustifolia) - 3 броя градина M. Синя самогризка (Scabiosa columbaria) - 3 броя
градина C. Китайски мискантус (Miscanthus sinensis) - 2 броя градина N. Лилиум /крем/ (Lilium) - 3 броя
градина D. Перовския /руска салвия/ (Perovskia atriplicifolia) - 2 броя градина O. Седум (Sedum) - 1 брой
градина E. Делосперма (Delosperma cooperi) - 10 броя градина P. Вероника /великденче/ (Veronica liwanensis) - 2 броя
градина F. Космос (Cosmos sulfureus) - 9 броя градина Q. Ниерембергия (Nierembergia spp.) - 2 броя
градина G. Трицветна теменуга (Viola tricolor) - 20 броя градина R. Датура (Datura meteloides) - 1 брой
градина H. Морска лобулария /игловръх/ (Lobularia maritima) - 15 броя градина S. Лавандула (Lavandula intermedia) - 5 броя
градина I. Мащерка (Thymus serpyllum и Thymus lanuginosus) - 20 броя градина T. Хвойна (Juniperus scopulorum) - 1 брой
градина J. Синя власатка (Festuca glauca) - 7 броя градина U. Розмарин (Rosmarinus officinalis) - 1 брой
градина K. Сибирски ирис /перуника/ (Iris sibirica) - 6 броя    1. Подготовка
При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:
• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта, но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите, като спазите съществуващото съотношение и увеличите/ намалите броя на растенията от всеки вид (или пък като премахнете от плана някои растения).
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

градина2. Създаване на основата
За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехите. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на всяка леха.

Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.

3. Засаждане
Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.

Храстите засадете като предварително направите дупка с диаметър около 2 пъти по-голям от този на коренището им, като при засаждането най-горната им част трябва да е малко над повърхността – запълнете дупката с пръст и отъпчете добре; полейте веднага със слаба струя за поне 15- 20 минути.

Дърветата засадете, след като сте изкопали дупка, малко по-голяма от диаметъра на коренището (или на саксията, в която е поставено дървото). Дупката трябва да бъде достатъчно дълбока, за да може коренището на дървото да бъде малко над повърхността. Когато дръвчето е поставено в дупката в изправено положение, запълнете я с пръст на 1/3, отъпчете леко и полейте. Повторете процедурата още два пъти, докато запълните цялата дупка. Накрая направете около нея своеобразна "яка" от пръст, за да задържа вода към коренището. Полейте дръвчето със слаба струя за поне 30 минути.

Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
градина, екстериори, зеленина

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg