фирми продукти
представяме
работа
 
Хитри идеи за малкия двор

Независимо дали става въпрос за градска къща или вила в провинцията, няма нищо по-хубаво от това да поседнеш под сянката на китното дръвче в двора. Не всички обаче разполагат с достатъчно голям двор, за да могат да го оформят така, както биха искали. Затова пък има няколко хитринки, с чиято помощ можете да разширите визуално и функционално малкото дворче, за да се наслаждавате пълноценно на лятото в него.


Запазете красивите гледки

Поставянето на външно помещение точно срещу къщата невинаги е най-добрият избор, особено ако постройката или пък градинските растения закриват просторна гледка. Вместо това, най-добре поставете на няколко места отделни кътчета за сядане, така че да разполагате безпрепятствено с разнообразие от гледни точки. Освен удоволствието от гледките, печелите и визия – когато погледът не се спира от различни по вид препятствия, дворът изглежда по-просторен.

двор и градина


Добавете височина

Стъпалата или ниските платформи са един деликатен похват да създадете няколко отделни "помещения" в малкия двор. Визуално ще отделите тези пространства и като поставите различни настилки във всяко едно от тях.

двор и градина


Опростете растенията

Изберете растения и контейнери за тях, които са лесни за поддръжка и най-вече – могат лесно да се преместят при нужда (например, за да се създаде кът, скрит от външните погледи). Едно от най-важните правила за поддръжка на малкия двор е именно неговата гъвкавост.

двор и градина


Използвайте по-малки мебели

Мебели с тънки рамки (например метални) и изчистени линии – това са най-подходящите елементи за обзавеждане на малкия двор. Още по-добре би било да използвате мебели с повече от една функция, за да спестите място – например пейка–шкаф или масичка за кафе с рафтчета. Вместо чадър или балдахин пък бихте могли да си направите дървена пергола, до която сте засадили лози – така лозите ще образуват естествена сянка над Вас, а същевременно ще се радвате на повече зеленина.

двор и градина


Изберете опростена цветна палитра

В малкия двор е най-добре да поддържате декорацията и растенията в контейнер възможно най-опростени, тъй като твърде многото акценти могат да "утежнят" екстериора и той да изглежда дезорганизиран. Изберете само няколко цвята и аксесоара, които да "пренесете" и в останалите пространства из целия двор.

двор и градина


На чисто

Оставете конструкциите в двора непокрити, за да увеличите усещането за простор. Освен това се опитвайте да поддържате двора подреден, тъй като така ще го разширите визуално.

двор и градина


Повече светлина

Осветяването на двора играе важна роля за цялостната атмосфера, затова си осигурете източници както на ярка, така и на приглушена светлина, за да имате възможност да създадете желаното усещане само с помощта на светлината. Приглушена светлина можете да получите например с помощта на маслени лампи, фенери или свещи.

двор и градина


Създайте фокусна точка

Един интригуващ архитектурен детайл в дъното на двора – например рамка за увивни растения, градинска беседка или статуя, ще привлече погледите към себе си, отвличайки вниманието от малките размери на двора.

двор и градина


Създайте атмосфера

Може и да нямате място, за да направите градинско огнище, но това не означава, че няма начини да създадете усещане за уют и атмосфера в двора си. Един такъв начин е чрез собственоръчно направена "огнена" купа – голяма керамична купа се запълва с парчета рециклирано стъкло (може и речни камъчета), а в центъра й се поставя съд от негорим материал, пълен с подходящ материал за горене.

двор и градина


Добавете успокояващи звуци

Дори да нямате място за градинско езеро или голям фонтан, винаги можете да намерите пространство за едно декоративно фонтанче върху масата или в единия край на двора, което да внесе приятен ромон в екстериора. На пазара се предлагат подобни артикули във всякакви размери и форми, които задвижват водата с малки подводни помпи.

двор и градина


Иновация на етапи

Ако не разполагате с време и/ли пари, за да направите всички желани промени в двора си наведнъж, помислете за поетапна промяна. Направете списък на приоритетите си и работете върху тях на етапи, когато имате възможност за това.

двор и градина


Източник: bhg.com31 август 2009 17:33 | аси
От: asi
харесва ми, добри идеи
13 юли 2009 17:17 | komentar
От: lidia
mnogo mi xaresa
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
двор, малки пространства, екстериори

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg