фирми продукти
представяме
работа
 
9 материала за дворната настилка

Независимо от големината на двора или градината, настилката играе важна роля за цялостната визия и дизайн на екстериора. Изборът й зависи от желанието и възможностите на собственика, от общия дизайн на двора или градината, както и от натовареността на движение. Така например, ако става въпрос за предния двор на къщата, откъдето минават всекидневно всички членове на семейството, изборът трябва да падне върху някой по-издръжлив материал.

Вижте най-често използваните материали за дворна и градинска настилка, както и техните основни характеристики:


1. Оцветен бетон

настилка за двора       настилка за двора

Оцветеният бетон е издръжлив материал, който лесно се адаптира към почти всички видове дизайн. Оцветяването става или върху вече готовата бетонова настилка, или като се постави оцветяващ пигмент вътре в бетоновата смес, още преди да се оформи настилката. При избора на цвят е добре да се спрете на такъв, който е с един тон по-тъмен от желания, тъй като с времето цветът ще избелее от слънцето.

Цената на материала е от ниска до средна, като по-скъпи са най-вече по-малките количества и по-нестандартните цветове. Монтажът на настилката е добре да бъде направен от специалист, като оцветяването на вече готовата настилка може да бъде направено и от Вас, стига да разполагате с необходимите материали, време и умения. Поддръжката на настилката не е трудна – измивайте я редовно със сапун и вода и не забравяйте да поправяте навреме малките пукнатини и отчупени парченца.


2. Тухла

настилка за двора       настилка за двора

Независимо дали ще е поставена с хоросан или на сухо върху постелка от чакъл, тухлената настилка има традиционен вид и създава усещане за уют и топлина. Заради правилната си форма, тухлата е лесна за монтаж в различни конфигурации. Тухлите, произведени специално за павиране, са изключително издръжливи на студ.

Цената на материала е от средна до висока, като по-висока е при поставяне с хоросан. Ако се използва хоросан, е необходимо настилката да се постави от специалист. Сухият монтаж върху чакъл може да бъде направен и от неспециалист. Поддръжката на настилката включва измиване (за да се премахнат мръсотията и мъхът) и поправки на повредените и разместени тухли (или парчета от тях).


3. Плочник, монтиран на сухо

настилка за двора       настилка за двора

Материалът е издръжлив и лесен за поддръжка, а освен това може да се намери в разнообразие от цветове и форми. Той придава на екстериора един приятен рустикален вид.

Цената на материала е от средна до висока, в зависимост от типа на плочника. Добре е монтажът да бъде направен от специалист или от човек с опит в тази област.


4. Чакъл

настилка за двора       настилка за двора

Чакълът е една от най-лесните за направа настилки, а освен това материалът е един от най-достъпните. Той е гъвкав при запълване на различни по форма и мащаб повърхности, като едновременно с това намалява рисковете от ерозия, тъй като позволява на водата да се стече директно в почвата. Единственият сериозен недостатък на чакълената настилка е почистването й в зимни условия, когато е навалял сняг.

Цената на материала обикновено е ниска – една от най-евтините опции за дворната настилка. Поставянето й също е лесно и можете да го направите и сами. Поддръжката на настилката включва почистването й от парчета дървесина, листа и прочее, както и обработка с гребло, за да се изравни повърхността.


5. Щампован бетон

настилка за двора
       настилка за двора

Излетият на момента бетон – сив или оцветен, може да бъде допълнително щампован след обработката с мистрия. Щампите могат да имитират шарката на калдъръм, павета, тухли или пък на несиметричен плочник.

Цената на материала е около средната, монтажът и щамповането на настилката е добре да бъдат направени от специалист. Поддръжката на настилката включва измиване (за да се премахнат мръсотията и мъхът) и нанасяне на специален препарат, запечатващ и предпазващ повърхността на бетона (т.нар. sealer).


6. Дървени стърготини

настилка за двора
       настилка за двора

Грубите дървени стърготини (или т. нар. мулч) могат да бъдат намерени в различни форми и разновидности. Едрите парченца мулч са най-подходящи за настилка, тъй като създават стабилна и удобна за ходене повърхност. За да се ограничи настилката в желаните граници, добре е да й се постави странична ивица от плочки, тухли, камъни, павета и прочее.

Цената на материала е ниска – една от най-евтините опции за дворната настилка. Поставянето й също е лесно и можете да го направите и сами. Поддръжката на настилката включва допълване на материала, издухан от вятъра, премахване на изгнилите парченца и премахване на плевелите.


7. Екстериорни плочки

настилка за двора       настилка за двора

Правилните геометрични форми на готовите керамични или каменни плочки правят монтажа на този тип настилка много по-лесен. Задължително условие е обаче тези плочки да са изработени специално за употреба извън дома, тъй като те трябва да притежават повече здравина и издръжливост от интериорните.

Цената на материала е от средна до висока. Монтажът на настилката е добре да бъде направен от специалист. Поддръжката на настилката включва поправка на отчупените парченца и нанасяне на специален препарат, запечатващ и предпазващ повърхността на плочките (т.нар. sealer), който едновременно с това предпазва повърхността им от абсорбиране на вода.


8. Каменни плочи и хоросан

настилка за двора       настилка за двора

Тази настилка има всички предимства на сухо поставения плочник, но е по-стабилна и изглежда по-стилно. Тя е особено добър избор за места, които се използват по-често. Плочите се поставят върху 10 см база от чакъл, 10 см бетон и 2-3 см хоросан.

Цената на материала е от средна до много висока. Монтажът на настилката е добре да бъде направен от специалист. Поддръжката на настилката включва измиване (за да се премахнат мръсотията и мъхът), нанасяне на специален препарат, запечатващ и предпазващ повърхността на бетона (т.нар. sealer), както и поправка на отчупените парченца.


9. Бетонови павета

настилка за двора       настилка за двора

По отношение на гъвкавост и монтаж тази настилка прилича на тухлената, но паветата са по-леки и по-евтини.

Цената на материала е от ниска до средна. Монтажът на настилката е добре да бъде направен от специалист, особено ако се отнася не за сухо поставяне, а за монтаж с хоросан.


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
двор, настилка, екстериори

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg