фирми продукти
представяме
работа
 
Фън шуй във вашия офис

Фън шуй в офисаРаботното място на собственика или ръководителя на дадена фирма оказва мощно въздействие върху добрия ФЪН ШУЙ на цялата фирма. Затова спазването на някои фън шуй принципи е най-важно за кабинета на шефа. Разбира се, чудесно е, ако тези принципи се приложат за всички членове на екипа.
Работейки зад бюрото, човек трябва да има зад гърба си стена, която ще му даде символично защита и подкрепа. Става въпрос за гола стена, а не стена със рафтове с открити папки и книги. Подсъзнателно най-уязвимото нещо на човека е гърба, затова защитата откъм гърба дава спокойствие. Ако зад гърба ни може да се минава свободно, ако някой може да срита стола ни без да иска – за каква концентрация можем да говорим?!

При това всеки трябва "да контролира" вратата, т.е. с минимално завъртане на главата да вижда влизащия в стаята човек.
Специално за шефа има и някои "екстри" - по-специфични препоръки. Бюрото на ръководителя на фирмата трябва да е по-голямо от бюрото на другите сътрудници. Това символизира власт и положение в обществото. Удобен стол с подлакътници и висок гръб е просто задължителен.

Много важно е да се вземе в предвид взаимното разположение на бюрото, вратата и прозорците на кабинета. Прозорец зад гърба вреди по-малко от врата зад гърба и все пак по-добре е да избегнем това разположение. Позиция на силата се счита най-отдалеченото (по-диагонал) място от входната врата. То е за предпочитане като кабинет за шефа. А в стая с няколко работни места, бюрото по диагонал от вратата на стаята дава надмощие и е най-подходящо за ръководителя на отдела.

Не е желателно кабинетът на шефа да се намира в края на дълъг коридор. По такъв коридор енергията се движи прекалено бързо и е неблагоприятна (нарича се "ша" енергия). Има начини тази енергия да се забави и трансформира в благоприятна, но това е работа на специалист. По принцип, най-добър е индивидуалния подход: за всяко конкретно място и хора има свое уникално и най-добро решение на енергийните проблеми.

офис с мини-зониВ много отношения удобни са общите кабинети, разделени на мини-зони (кабинки) с помощта на невисоки прегради. Пространство, ограничено чрез стени от трите страни представлява малък личен кабинет. Фън Шуй, общо взето, одобрява това разпределение, особено ако има добра звукоизолация. Наистина в този случай потокът на енергия е бавен и доста затруднен, но това може да се коригира чрез растения, чанове, кристали, цветове и др. Това е по-добро решение отколкото едни хора да са с гръб към други.

Добре е на всеки сътрудник на фирмата да му се предостави възможност да оформи кабинета си по свой вкус, да измени разположението на мебелите така, както му е удобно. Поне доколкото е възможно. Според китайската астрология за всеки от нас има по-малко или повече благоприятни цветове – това са цветове, "които го подхранват". Препоръчва се използването им около всеки от нас. Например, ако човек се определя като "личност Дърво" и стихията Дърво в личния му хороскоп не е достатъчно силна, то добре биха му подействали: живи растения, близо до него; зеления и синия цвят. Зеленият цвят се отнася към стихията Дърво, синият – към Вода, а както виждаме от цикъла на петте елемента (виж Петте елемента) Водата подхранва Дървото. Такъв човек трябва да внимава със стихията Метал, защото Металът контролира Дървото. Това включва по-малко метални статуетки наоколо, ограничена употреба на бяло, сребристо, сиво и др. Много хора интуитивно усещат кои цветове им действат добре и могат сами да ги подберат.

заседателна масаАко във вашия кабинет редовно се провеждат съвещания, то има смисъл да се постави специална маса и допълнителни столове. Не разполагайте масата за съвещания под прав ъгъл плътно до бюрото (във вид на буквата Т). Тази позиция е неблагоприятна за вас. Тази позиция е неблагоприятна и за подчинените. Те са принудени да седят далеко от началника си, значи взаимоотношенията ще са доста хладни, идеите и пожеланията от персонала няма да се възприемат от началника.

В идеалния случай, съвещанията и конференциите се провеждат около кръгла или овална маса. Обикновено тези маси са големи и биха заели много място в кабинета, затова най-добре е да има специално място за това – конференц–зала. Правоъгълните маси са неблагоприятни.

Ако работата ви предполага прием на посетители, ако често провеждате срещи с важни и влиятелни клиенти, то има смисъл да се оборудва специално място за провеждане на делови срещи и преговори. Тук е уместна мека мебел. Леките кресла позволяват на преговарящите да се отпуснат и физически, и психически. Раменете на хората са разслабени, което свидетелства за плавно движение на енергия в тялото. От значение и начинът, по който са подредени креслата. Разположението един срещу друг не е най-удачното.

В следващата статия ще разкажем за благоприятните посоки за ориентация на бюрото.

Автор: инж. Елза Панайотова - ФЪН ШУЙ експертНяма коментари


ключови думи
ФЪН ШУЙ, фън шуй принципи, кабинет, офис, бюро, маса, врата, прозорци, енергия, разположение

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg