фирми продукти
представяме
работа
 
6 лесни екологични идеи за кухнята

Да живеете по-екологично и природосъобразно невинаги означава да полагате някакви извънредни усилия и да пръскате купища пари. Основната цел е да рециклирате и  използвате неколкократно материалите и суровините – винаги, когато това е възможно, както и да променяте тяхната функционалност, за да се възползвате максимално от потенциала им.


1. Екологични материали

кухня

Когато боядисвате в дома си използвайте бои, лакове и разтворители с ниско или никакво съдържание на VOC  (volatile organic compounds – летливи органични съставки). Заради своята по-голяма безопасност, те стават все по-търсени и затова все по-често могат да се намерят в специализираните магазини.


2. Коркът като перфектната настилка

кухня

Подовата настилка от естествен материал – дърво, линолеум или пък корк, не съдържа токсини, за разлика от голяма част от останалите материали. Коркът например е особено подходящ за настилка, тъй като е красив, издръжлив и топъл материал. Освен това корковото дърво се възстановява на всеки 9 години, за разлика от дъба или пък явора, на които за целта са им необходими цели 30 години.


3. Енергоспестяващи уреди

кухня

Използвайки енергоспестяващи уреди първоначално Ви влагате повече средства, но те са една дългосрочна инвестиция. Освен, че Вашето домакинство спестява пари от използваната електроенергия, Вие помагате и на околната среда, изразходвайки по-малко суровини. Когато купувате нов електроуред, консултирайте се с инструкциите на уреда и с консултантите в магазина за това дали този уред отговаря на нормите за енергоспестяване (тези уреди обикновено притежават отличителен знак или печат за това).


4. Спестяване на водата

кухня

Изразходването на вода в домакинството става най-вече в банята и кухнята, затова и Вашите усилия трябва да са фокусирани в тези две помещения. В кухнята можете да спестите вода като използвате  специалните енерго- и водоспестяващи програми на миялната машина или като инсталирате специален накрайник на кухненската мивка, който насочва струята по-прецизно и използва средно около 8 литра на минута.


5. Пречистете въздуха в помещението

кухня

Поставите на перваза в кухнята си няколко зелени растения в саксия – те играят ролята на филтър на въздуха в помещението, абсорбирайки въглеродния двуокис и обогатявайки въздуха с кислород. Освен това по този начин кухнята Ви ще изглежда по-свежа и по-красива.


6. Нов живот за старите мебели

кухня

Ако шкафовете в кухнята Ви не са твърде захабени или повредени, вместо да ги замените с нови, можете да освежите с малко боя. Има множество начини да вдъхнете нов живот на кухненските шкафове що се отнася до външния им вид – нова боя, щампи, нови дръжки и прочее. И всичко това без да харчите излишни средства и без да изхвърляте материали, които имат още потенциал.


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
кухня, екологични идеи, енергоспестяване

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg