фирми продукти
представяме
работа
 
Изкуството да се отгледа бонсай

бонсайАко много харесвате миниатюрните дръвчета и решите да си купите бонсай, трябва да бъдете внимателни, защото някои цветари продават и твърде млади бонсаи, само на пет-шест години. Ако са обработвани от неопитни хора, ще живеят само един сезон. Не вярвайте на имитациите. Изисквайте сертификат за възрастта на бонсая. И когато се уверите, че сте си купили нещо добро, поддържайте го по следния начин:

Когато купувате бонсай, попитайте дали се държи на открито или в стая. Първият вид има същите изисквания като обикновените дървета и не понася да го лишават от въздух и слънце. Внасяйте го у дома само при големи студове или слани, и то за не повече от една нощ. Вторият вид пък може да напуска меката топлина на жилището само в разгара на лятото, като при това трябва да го сложите на шарена сянка и често да го мокрите.

Придайте естествени форми на бонсая, наподобете действието на природните стихии, например дърво, превито от вятъра.

бонсайАко сте търпеливи, можете сами да си отгледате бонсай от дърво, получено от семенце. Повечето дървесни видове (иглолистни и широколистни) са подходящ изходен материал.

За да придадете точно определена форма на дръвчето, увийте основата на клоните с медна жица.

Дръжте бонсая си в съд с плоско дъно. Колкото по-малко пръст имат корените, толкова по-бавно растат надземните части.

Никога не слагайте бонсая точно зад стъкло, за да не изиграе ролята на лупа и слънчевите лъчи да подпалят дръвчето.

Нагласете бонсая така, че през лятото да е на шарена сянка, а през зимата - на по-осветено място.

Не поливайте много, за да не загният корените. По-добре пръскайте листата.

Не злоупотребявайте с торенето, за да не се налага често да подрязвате бонсая.

бонсайБонсаите нямат нужда да се подхранват, освен ако не сте имали време да ги пресадите (веднъж на три години). Не вземайте какъв да е тор, а само специален за бонсаи (N5, P3, K2). Ако не намерите такова нещо в магазините, заменете го с кюспе от синапени семена. Не торете бонсаите по време на зимния им сън.

Пресаждането изисква специална почвена смеска.

Подкастряйте бонсая два пъти годишно - през пролетта, за да ориентирате растежа на младите филизи, и през зимата, за да поддържате хармонията в силуета му.

За да го почистите от евентуални вредители, използвайте само меки препарати, които да не изгарят листата му. Срещу гъбичката Oidium пръскайте със сяра, срещу червени паяци - с препарат на базата на пиретрума.

 

zeleno.bg







Няма коментари


ключови думи
бонсай, стая, дърво, дръвче, корени, торене, филизи

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg