фирми продукти
представяме
работа
 
Градински проекти: Градина на прохладата

Лятото наближава и е време да помислите за своята градина - подгответе навреме за сезона свежа градинка, в която да се наслаждавате на прохладата в горещините. Дебелата сянка на двете дръвчета и плътната зелена покривка върху земята ще създадат кътче, където ще можете да почувствате свежест и прохлада дори в горещите летни дни. Прохладната градина ще Ви доставя удоволствие не само през топлите сезони, а ще Ви радва с цвят от ранната пролет до късната есен. В нея доминират розовите и лавандуловите нюанси, допълнени от сребристо, бяло, светложълто и зелено.

градина


Списък на предложения за растенията
(Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

градина

растенияA. Астилбе (Astilbe x arendsii)

B. Килиместо астилбе (пурпурно) (Astilbe chinensis)
Алтернативни растения:
Див тютюн (Ligularia stenocephala)

растенияC. Цимицифуга (черен кохош; клопогон) (Cimicifuga racemosa)

растенияD. Златиста лисичина
(Corydalis lutea)
Алтернативни растения:
Дамско сърце (Dicentra eximia)растенияE. Епимедиум
(Epimedium x youngianum)
Алтернативни растения:
Мъртва коприва (Lamium maculatum)растенияF. Хоста
(Hosta sieboldiana)
Алтернативни растения:
Див тютюн (Ligularia dentata)растенияG. Брунера
(многогодишна незабравка) (Brunnera macrophylla)

растенияH. Лазаркиня
(Galium odoratum)

растенияI. Лечебна медуница
(Pulmonaria longifolia)

растенияJ. Трициртис
(Tricyrtis hirta)
Алтернативни растения:
Осмунда (канелена папрат) (Osmunda cinnamomea)растенияK. Японска папрат
(Athyrium nipponicum)
Алтернативни растения:
Сибирски ирис (перуника) (Iris sibirica)

L. Дръвче, хвърлящо дебела сянкаРастения по избор
:

растенияКокиче (Galanthus nivalis) – 25 бр.
 
растенияНарцис (жълт) (Narcissus) – 5 бр.
 
растенияНарцис (бял) (Narcissus poeticus) – 5 бр.

растенияНарцис "Tête-à-Tête" (Narcissus "Tête-à-Tête") – 5 бр.1. Градински план на проекта

При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:
• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта, но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите.
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.


градина2. Създаване на основата
За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехите. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на всяка леха.
Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.
Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.

3. Направете ръба
Най-добре е да направите ръб около очертанията на лехата, за да попречите на тревата и другите растения да прораснат извън границите. За целта можете да използвате камък или тухли.

4. Засаждане
Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.
Храстите засадете като предварително направите дупка с диаметър около 2 пъти по-голям от този на коренището им, като при засаждането най-горната им част трябва да е малко над повърхността – запълнете дупката с пръст и отъпчете добре; полейте веднага със слаба струя за поне 15- 20 минути.
Дърветата засадете, след като сте изкопали дупка, малко по-голяма от диаметъра на коренището (или на саксията, в която е поставено дървото). Дупката трябва да бъде достатъчно дълбока, за да може коренището на дървото да бъде малко над повърхността. Когато дръвчето е поставено в дупката в изправено положение, запълнете я с пръст на 1/3, отъпчете леко и полейте. Повторете процедурата още два пъти, докато запълните цялата дупка. Накрая направете около нея своеобразна "яка" от пръст, за да задържа вода към коренището. Полейте дръвчето със слаба струя за поне 30 минути.

5. Грижа за растенията
Първите няколко месеца са от особена важност за растежа на градината. Добре е първите 2 седмици да поливате растенията през ден, а следващите 2 седмици – по 2 пъти седмично. Втората година можете да оставите на природата да свърши своята работа, като основната Ви работа е да поливате градината и да се справяте с плевелите. Ако се налага да подрязвате храстите и дърветата, направете това през късната зима, преди да започнат разлистването и цъфтежът. Изключение от това правило са храстите, цъфтящи през пролетта, които се кастрят веднага след цъфтеж.

Източник: managemyhome.comНяма коментари


ключови думи
градина, прохлада, лятна градина

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg