фирми продукти
представяме
работа
 
16 грешки при оформяне на двора и градината

градинаНезависимо от това колко големи са дворът или градината на Вашия дом, ако не са оформени правилно, това би попречило да се възползвате максимално от техния потенциал. Ето няколко съвета на експертите, които ще Ви запознаят с най-често срещаните грешки при оформянето на екстериора и как да ги предотвратите.


1. Започвате проекта без предварителен план

Ако сте решили да оформяте двора или градината си, съчетавайки няколко различни елемента (цветни лехи, декорация, овощни дръвчета и прочее), най-добре е да не започвате работата преди да сте направили подробен план на проекта. Това се отнася в още по-голяма сила за пространства с по-голяма площ, където безразборното разпределяне на елементите би довело до незадоволителен краен резултат и неоптимално използване на мястото, с което разполагате.
За да избегнете разочарованията, най-добре е предварително да решите какво искате да има в двора/ градината и да го начертаете върху хартия. Разпределете растенията, храстите, дърветата, декорациите, екстериорните мебели и прочее спрямо размера и формата на пространството, както и според собственото си желание. Докато правите разпределението, не забравяйте да вземете предвид и бюджета, с който разполагате.

2. Несъответстващи стилове
Когато избирате елементите за двора или градината си, трябва предварително да ги съобразите с общата тематика на екстериора и дори с архитектурата на сградата, в която живеете.

3. Пренебрегвате фасадата
Не пренебрегвайте влиянието, което има фасадата и изобщо предната част на сградата (заедно с екстериора) върху общото впечатление. Много хора обръщат особено внимание на задния двор или градината зад сградата, но пренебрегват озеленяването отпред. Има три основни неща, които можете да направите, за да подобрите фасадата на дома си – боядисайте входната врата в цвят, който контрастира с цвета на основата на сградата, подрязвайте редовно тревата и засадете разноцветни растения.

градина4. Пренебрегвате екстериорното осветление
Една от най-големите грешки при планиране на екстериора е планът да се прави само за светлата част на денонощието. Така в плана обикновено липсва основен елемент – осветлението. Ако дворчето е малко и се осветява от лампите върху фасадата на сградата, тогава това не би било голям проблем. В останалите случаи обаче трябва да помислите и за това. Не е нужно да избирате някакви скъпи осветителни тела – можете да поставите дори няколко соларни лампи, които да се зареждат с енергия от слънцето през деня, а през нощта светят с мека, приглушена светлина.

5. Подценявате бюджета
Много често хората си мислят, че оформянето на екстериора не струва почти нищо. Според специалисти обаче озеленяването може да излезе с 30% повече от оформянето на интериора.  Затова е добре да започнете проекта, когато имате реална представа от това това колко ще Ви излезе той – така няма да се окажете без пари по средата на работата и няма да се налага да правите съкращения в последния момент. Ако не можете да отделите средствата за желания от Вас екстериор, по-добре разпределете проекта на няколко етапа (за няколко месеца и дори повече), така че да не се налага да давате сумата наведнъж.

6. Пренебрегвате сезоните
Обикновено собствениците избират растенията, които са сезонни за конкретния момент. По този начин обаче те пропускат възможността да имат разноцветна и зелена градина почти целогодишно. Затова старайте се да подберете растенията така, че те да цъфтят по различно време – така през по голяма част от годината градината Ви ще разполага със зеленина, цвят и ухание. За зимата пък можете да засадите няколко вечнозелени дървета, които внесат цвят в този сив сезон.

7. Подценявате нуждата от грижи
Част от планирането на двора/ градината трябва да бъде и съпътстващата поддръжка. Преценете колко време и средства можете да отделите за поддръжката на екстериора си, а едва след това го оформете по желания начин. Ако нямате възможност или желание да се занимавате с озеленяването, изберете растения и декорация, които не изискват много грижи.

8. Едни и същи елементи в големи количества
Старайте се да съчетаете няколко различни форми и размери, за да създадете повече интерес и разнообразие. Освен че е твърде монотонно, използването на едно и също растение из цялата градина може да създаде проблеми с поддръжката – всяко растение има нужда от определени хранителни вещества, а по този начин почвата ще се изчерпи много по-бързо.

9. Не сте помислили за функционалността
Много хора оформят екстериора само с мисълта как той ще изглежда, но не и как ще го използват. Помислете предварително за това каква ще е функционалността на двора или на отделните сектори в него, както и кои членове от семейството ще го използват. Така например една дзен-градина би изглеждала чудесно за Вас, но ако имате малки деца или домашни любимци, това не би бил най-добрият избор. Затова седнете и запишете какво точно искате да създадете около дома си, като помислите за нуждите на всеки от семейството.

градина10. Прекалено много декорация
Твърде много декоративни елементи в градината могат да отвлекат вниманието от нейната основна красота – зеленината и цветовете на природата. Освен това всеки орнамент трябва да бъде подбран така, че да пасва на контекста и цялостния дизайн, а не да контрастира с него. Не трябва да забравяте, че един по-нестандартен орнамент може да създаде много по-голям ефект, отколкото други десет.

11. Мислите само в краткосрочен план
Когато засадите дадено растение, то се развива по свой собствен начин, който Вие трябва да предвидите предварително. Информирайте се как се развива всеки вид с времето, за да предвидите как ще изглежда градината Ви след няколко месеца или година. Така ще си спестите разочарованието на един по-късен етап, когато се окаже да речем, че засаденият от Вас храст е заел 3 пъти повече пространство от планираното или пък че сте забравили да осигурите решетка на увивните растения и те се започнали да растат настрани.

12. Засаждате растенията на неподходящото място
Друга често срещана грешка е спонтанното засаждане на растенията, при което не са взети предвид специфичните нужди на всеки вид растение (слънцелюбивост, влаголюбивост и прочее). За да се радвате максимално на красотата на своята градина, предварително разучете спецификите на всяко растение и ги разпределете спрямо нуждите им. Или пък подберете  растенията за даден сектор спрямо неговите специфики – часове слънцегреене, влага и прочее.

13. Подрязвате тревата твърде ниско
Много разпространен мит е това, че по-късо подрязаната трева има нужда да се подрязва по-рядко, което значи и по-малко грижи за нея. В действителност обаче, ако косите тревата твърде ниско, на места могат да се появят голи петна, които се възстановяват много трудно. Тайната на добре поддържаната поляна е да поддържате различна височина през различните сезони – лятото я оставете да расте по-нависоко, а през зимата я скъсете малко повече, за да достига до нея повече светлина.

14. Забравяте за гледката от дома
Може да Ви се стори невероятно, но често при оформяне на двора/ градината собствениците забравят да помислят за гледката, която ще се открие от дома им. Затова имайте предвид как ще изглежда екстериора под различен ъгъл и най-вече от прозорците на жилището, защото една от основните цели на оформянето на градината е именно да се наслаждавате на нейната красота от дома си.

градина15. Неправилно подбрани саксии за растенията
Най-добре е да засадите растенията още от началото в по-голяма саксия, за да имат място да растат безпроблемно. Ако обаче изберете твърде голям съд за засаждането, има риск растението да потъне навътре, да поеме твърде много вода или пък да изсъхне твърде бързо.

16. Избирате неподходящи растения
Само защото едно растение изглежда красиво, това не означава, че ще пасне на Вашия двор.  То може да бъде неподходящо за градината по различни причини – например, ако обича слънцето, а теренът е твърде сенчест; ако е твърде претенциозно и изисква много грижи или пък ако е отровно, а в семейството има деца и домашни любимци. Затова, преди да закупите дадено растение, преценете дали то наистина може да се развива в конкретната среда.


Източник: hgtv.com20 юли 2009 16:28 | gradina
От: mer4ii
С ваше позволение, мога да допълня 17-та грешка: Да не се опитваме да поберем в един двор всичко, което отглеждат нашите съграждани!
20 юли 2009 16:25 | gradina
От: mer4ii
За жалост възрастните не ползват интернет, но пък имат "ценни идеи" за запълване на всяко местенце с какво ли не ;-)!
13 април 2009 21:10 | Браво
От: Johny Bravo
Браво,много добра статия ...за хора,които ще я разберат!
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
градина, оформяне, двор

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg