фирми продукти
представяме
работа
 
Интересни сгради: Танцуващата къща в Прага, Чехия

Построена в периода 1992- 1996 година, тази сграда е наречена "Джинджър и Фред" или още "Танцуващата къща". Нейни създатели са архитектите Франк Гери (Frank Gehry) и Владимир Милунич (Vladimir Mulunic). Тя е една от онези постройки, която поражда редица спорове в обществото и го разделя на такива, които я харесват и такива, които я намират за неуместна. Така или иначе, преобладаващото мнение е, че сградата се вписва доста добре в заобикалящия я пейзаж.

сграда

Постройката се намира на ъгъла на Rasinovo nabrezi и улица Resslova, и модерният й силует видимо контрастира с историческите забележителности на града. Прякорът й "Джинджър и Фред" идва от специфичната линия, който напомня танцуваща двойка – в този случай известните Джинджър Роджърс и Фред Астер. Самите автори определят стила на постройката като "нов Барок". "Танцуващата къща" е изградена от стъкло, бетон и неръждаема стомана. Като замисъл тя е създадена като офис сграда, а на най-горния етаж от сградата се намира един от най-скъпите ресторанти в града - La Perle de Prague ("Перлата на Прага").

сграда

сграда

сграда

сграда

Историята около създаването на проекта на Танцуващата сграда всъщност е доста интересна. Концепцията й е на родения в Загреб Владимир Милунич и се появява още в средата на 80-те години. Тогава съсед на Милунич е бъдещият първи президент на суверенна Чехия – Вацлав Хавел. Двамата тогава живеели близо до мястото, където днес се намира постройката. След като проектът за сградата е готов, изпълнителите започват да търсят архитект, с когото да работят съвместно. Първият избор е французинът Жан Нувел (Jean Nouvel), но в крайна сметка изборът пада върху американеца Франк Гери.

сграда

сграда   сграда


Източник: goeasteurope.about.com17 май 2014 16:08 | Какъв е цветът
От: мимито
Тази сграда не е нищо особено и дори не си заслужава човек да се разкарва само за нея до там, просто обикновена стъклена фасада.
9 юли 2010 15:16 | танцуваща сграда
От: ТОДОР
Тази сграда е абсолютен кич и грози красивата архитектура около нея.Такива сгради не живеят повече от сто години ,това са проекти за пари и са нищо в сравнение с архитектурата преди сто и повече години.
8 юни 2009 14:58 | странно
От: Надя
Много необичайна сграда. Бих искала да я видя на живо. Светлината си играе и създава илюзия за нещо приказно. Много е шик.
20 май 2009 12:45 | sgradi
От: koleg
nespolu4liv opit za eksentrizam, v obsh arhitekturen plan grub eklektizam
2 април 2009 19:21 | Качеството
От: mammmbss
Загледай се в качеството на снимките, от тях е илюзията за различните цветове. Даже една от снимките е нощна, с някои просто си е играла светлината, различно денонощие изглед, после фотошопа е дооформил :)
2 април 2009 19:08 | Какъв е цветът?
От: Паяков
Какъв е цветът на сградата в действителност? На първата и втората снимка цветовете са коренно различни. На следващите се появяват и нови нюанси. Може би снимките са правени в различни етапи от строителството на сградата?
1 ]
6 резултата в 1 страница


ключови думи
архитектура, интересни сгради, Чехия

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg