фирми продукти
представяме
работа
 
14 начина да изберете интериорен цвят

На пръв поглед изборът на цвят за помещенията изглежда най-лесната и приятна задача от целия процес на обзавеждане или ремонт. Това обаче не е точно така – да, тази част от обзавеждането е една от най-приятните, но тя съвсем не е толкова лесна. Това е така, тъй като цветовата схема на един интериор не е нещо единично и спонтанно, а сбор от елементи, които си взаимодействат един с друг по различни начини. Затова понякога първоначалната идея завършва като неочакван и разочароващ краен резултат. Ето защо, когато избирате цветовата схема на дадено помещение, е добре предварително да преосмислите цялостната картина. А ние ще Ви помогнем за тази цел с няколко съвета откъде да намерите вдъхновение.


1. Вдъхновение от изкуството

Декорациите с произведения на изкуството внасят в интериора индивидуалност. Ако ги използвате като база за цветовата схема, крайният резултат ще Ви изненада приятно.

цветове

Съвет: Ако използвате тази техника, за да изберете цвят за стените в помещението, най-добре е да се спрете на нюанс, който е с един или два тона по-светъл – така декорацията ще изпъква на техния фон по-добре.


2. Вземете цветовете от килима

Най-често килимът е основен елемент в интериора. Затова би било добра идея да почерпите вдъхновение от неговите цветове, за да постигнете един по-унифициран вид на интериора, при който се наблюдава визуална "сплотеност" на елементите.

цветове

Съвет: За да добавите релефност към цветовата схема на помещението, съчетайте различни текстури – например цветни плетени мебели и памучни декоративни възглавнички.


3. Използвайте любимия си цвят

Ако изберете любимия си нюанс, за да оформите цветовата схема на помещението, поне ще сте сигурни, че ще харесате крайния резултат. При това положение разбира се трябва да се съобразите с няколко фактора – останалите цветове (настоящи и планирани) в помещението, декорация, осветление и прочее, тъй като всеки цвят, поставен в даден контекст, може да изглежда по коренно различни начини.

цветове

Съвет: Балансирайте ярките и наситени нюанси с бял цвят или пък с един хармонизиращ нюанс, който да "преминава" през акцентите и вторичните елементи.


4. Придържайте се към класическите комбинации

Ако се страхувате от крайния резултат при спонтанни експерименти с цветовете, тогава можете да изберете някоя от класическите комбинации, доказали се във времето. Такива са например съчетанията между синьо и жълто, зелено и синьо, червено и кафяво.

цветове

Съвет: За да внесете повече цвят в интериора, можете да използвате няколко ярки аксесоара в свежи цветове.


5. Вдъхновение от завесите

Материята на завесите е чудесен източник на желаната цветова схема – от тях можете да извлечете основните нюанси и да ги пренесете върху останалите елементи.

цветове

Съвет: Опитайте се да включите в мебелите няколко сходни цвята – например синьото върху тапицерията на канапето може да присъства и върху възглавницата на зеления фотьойл в съседство.


6. Използвайте нюансите на колекциите си

Почерпете вдъхновение от цветовете на колекциите с предмети, които сте събрали и изложили на показ – например красив сервиз в синьо или група фигурки в жълто.

цветове

Съвет: Подредете колекциите на видно място, където те ще играят ролята и на декорация.


7. Извлечете цвят от възглавниците

Изберете цвят за цветовата схема в помещението, като използвате за основа декоративните възглавници върху мебелите. Добре е обаче да изберете някой по-светъл нюанс на дадения цвят – в случая, показан на снимката, такива са пастелно синьото и нежно розовото.

цветове

Съвет: Ако се осланяте на цветови комбинации, получени от завесите, декоративните възглавници или тапицерията на мебелировката, това е един сигурен начин да намалите до минимум шансовете за неприятен краен резултат – все пак тези елементи обикновено са създадени от специалисти в дизайна.


8. Изберете си тема

Интериорните теми обикновено съчетават няколко цветови тематики – например показаната на снимката всекидневна, вдъхновена от плажния стил, в която са съчетани бяло и синьо.

цветове

Съвет: За да придадете на дадена тема модерен завършек, освежете нюансите и ги направете по-ярки – например заменете светлосиньото с наситен аквамарин.


9. Вдъхновение от облеклото

Ако сте влюбени във вида на някоя от своите дрехи, защо не пренесете цветовете и десена и в интериора си. Започнете с цветовата схема и дообогатете с аксесоари в подобен стил.

цветове

Съвет: Можете да вземете дрехата с Вас, докато избирате цветовете и аксесоарите за помещението – никога не се знае кога ще намерите перфектната за дадения интериор декоративна възглавница, ваза или пък тапицерия.


10. Извлечете цвят от аксесоарите

Очарователни вази, рамки за картини или пък статуи – всички те могат да са чудесен източник на вдъхновение при избора на цвят.

цветове

Съвет: Когато използвате даден аксесоар като основа за цветовата схема, не забравяйте да го изложите на показ.


11. Изберете съчетание от няколко нюанса

Огнено оранжево, пастелно синьо и няколко неутрални нюанса – това съчетание е отличен пример за комбинация, превърната в страхотна цветова схема на помещението.

цветове

Съвет: Не забравяйте да "разпръснете" доминантния цвят из целия интериор, за да го уеднаквите.


12. Създайте атмосфера

Помислете за това каква атмосфера искате да създадете в даденото помещение – спокойна, уютна или пък енергична. След това изберете цветове, с чиято помощ да създадете избраната атмосфера – например за успокояващ ефект изберете нюанси на бялото и светлосиньото, а за повече уют се спрете на шоколадовите тонове.

цветове

Съвет: Направете списък с думи – асоциации за дадения ефект. Съчетайте тези думи с конкретен цвят, за да получите перфектната цветова схема.


13. Базирайте цвета върху конкретна мебел

Когато започвате обзавеждането на интериора от нулата, най-добре е да изберете някой от мебелите, който да поставите в центъра на помещението, а около него да оформите останалите елементи. Цветовата схема на стаята, показана на снимката, е базирана върху фотьойла с флорален мотив.

цветове

Съвет: Ако избраната мебел е в наситен цвят, както този фотьойл, изберете останалите мебели в неутрални нюанси, а ярките цветове оставете за аксесоарите.


14. Вдъхновение от тапетите

Тъй като тапетите се завръщат в интериора, можете да базирате цветовата схема в помещението върху тях. Тук например за базов цвят е избрано зеленото, като на места е повторен дори конкретният десен.

цветове

Съвет: Ако тапетите са твърде ярки, използвайте ги за облицоване само на една стена, а останалите стени боядисайте в съответстващ нюанс.


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
цветове, интериор, цветова палитра

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg