фирми продукти
представяме
работа
 
Как да лакирате паркета си

Уютът и топлината на дървения паркет го правят предпочитан пред друг тип настилка. В дома или офиса той носи с нищо несравним комфорт. Но какъвто и да е паркетът, дъбов, буков, орехов или от друго дърво, той трябва да освежи поне веднъж на всеки 5 години.
Първата операция е цикленето. Слава богу, времената на казарменото стържене на паркета с парче стъкло отдавна отминаха. Сега има различни машини, които се справят с проблема далеч по-бързо и удобно. Ако прибягвате до услугите на майстори, те освен цикленето ще ви предложат и да лакират паркета. Точно тук трябва да внимавате най-много. На пазара има най-различни лакове, с още по-различни цени. Изборът на най-евтиното в случая излиза твърде скъпо. Като оставим настрана възможността да попаднете на лак, чиито изпарения са отровни, по-евтините лакове крият неприятна изненада след окончателното изсъхване.
Разбира се, ако познавате майсторите, можете да се доверите на тяхната препоръка. Но пълното доверие в такива случаи рядко остава възнаградено. Класическата "шашма" в такива случаи е добавяне на повече разредител към лака, което прави покритието на паркета изключително нетрайно. Най-добра е комбинацията от добросъвестен майстор и марков лак, или поне присъствието на един от двата елемента. Тройното нанасяне на лака е напълно достатъчно. В такъв случай 1 л. лак е достатъчен за цялостното покриване на 5 кв. м.
Необходимите инструменти са бояджийско мече с ваничка за големите повърхности и четка за ъглите. Първо се покриват ъглите, а след това цялото помещение. Първата ръка съхне по-бързо за около 1 час, а следващите между 3 и 5 часа. Добре е между нанасянето на втората и третата ръка да има поне 12 часа. Трябва да минат поне 24 часа след окончателното изсъхване, преди да внесете мебелите в помещението. Доброто лакиране си личи по еднаквия нюанс на паркета.


Няма коментари


ключови думи
дървен паркет, настилка, дом, офис, комфорт, дъбов паркет, буков паркет, орехов

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg