фирми продукти
представяме
работа
 
Кокетна дворна градинка

Дори да живеете в сграда, чиито двор е много малък, това не означава, че трябва да се откажете от удоволствието да го формите така, че да прекарвате в него голяма част от свободното си време. Не се отказвайте от възможността да отпочивате на чист въздух, докато пиете кафе с приятели или закусвате със семейството си.
градина

За повече лично пространство, оградете дворчето с метални или дървени решетки, върху които да растат увивните растения – така ще изградите естествен жив плет около себе си. Освен това, докато отмаряте около градинската масичка с чаша кафе в ръка, ще можете да се наслаждавате на красотата и аромата на растенията, които Ви заобикалят. Вижте нашето предложение за оформяне на тази малка, но кокетна дворна градинка.

градина

Списък на растенията
(Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор., ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

растенияA. Астилбе (Astilbe chinensis) (3 броя)
Алтернативни растения: Функия/ хоста (Hosta) (заменете 3 астилбе с 1 хоста)
растенияB. Астра
(може и от вида с малки цветчета) (Boltonia asteroides или Aster novae-angliae) (1 брой)

растенияC. Гайлардия
(Gaillardia x grandiflora) (3 броя)
Алтернативни растения: Рубинен центрантус (Centranthus ruber)
растенияD. Кореопсис/ жълтички
(Coreopsis verticillata) (3 броя)
Алтернативни растения: Хемерокалис (Hemerocallis)
растенияE. Карамфил
(тревно растение) (Dianthus gratianopolitanus) (9 броя)
Алтернативни растения:, Кореопсис/ жълтички (Coreopsis rosea)
растенияF. Съсънка
(Anemone x hybrida) (1 брой)
Алтернативни растения: Росен (Dictamnus albus)
растенияG. Пурпурна ехинацея
(Echinacea purpurea) (2 броя)
Алтернативни растения: Монарда/ маточина (Monarda didyma)
растенияH. Млечка
(Euphorbia epithymoides или E. polychroma) (4 броя)
Алтернативни растения: Каменоломка (Sedum spectabile)
растенияI. Хемерокалис
(Hemerocallis) (3 броя)
Алтернативни растения: Маргаритка (Leucanthemum x superbum)
растенияJ. Миризливче
(Calamintha grandiflora) (6 броя)
Алтернативни растения: Хойхера (Heuchera sanguinea)
растенияK. Сибирски ирис
(Iris sibirica) (1 брой)
Алтернативни растения: Лиатрис (Liatris spicata)
растенияL. Лавандула
(Lavandula angustifolia) (3 броя)
Алтернативни растения: Салвия (Salvia x sylvestris)
растенияM. Флокс
(Phlox paniculata) (2 броя)
Алтернативни растения: Перовския (руска салвия) (Perovskia atriplicifolia)
растенияN. Гълъбова самогризка
(Scabiosa columbaria) (6 броя)
Алтернативни растения: Флокс (Phlox paniculata)
растенияO. Арабис (Arabis blepharophylla) (3 броя)
Алтернативни растения: Флокс (Phlox subulata)
растенияP. Клематис (Clematis hybrids) (10 броя)
Алтернативни растения: Годишни пълзящи растения - грамофонче, рудбекия и др., които могат да се поставят да растат около дървена/ метална решетка.
Зърнастец (Rhamnus frangula)


растения
Q. Филаделфус (Philadelphus) (1 брой)
Алтернативни растения: Спирея (Spirea trilobata)
* Запълнете ръбовете на градината с разсад на магданоз и босилек.


1. Градински план

При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:

• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта (4.5- 5 м.), но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите.
• Теренът, с който разполагате отговаря ли на изискванията? Градината изисква много слънце.
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.


2. Създаване на основата

градинаЗа да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехата. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията (или направете тънка ивица с брашно, точно по очертанията на маркуча. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на лехата.

Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.


3. Засаждане

Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.

Храстите засадете като предварително направите дупка с диаметър около 2 пъти по-голям от този на коренището им, като при засаждането най-горната им част трябва да е малко над повърхността – запълнете дупката с пръст и отъпчете добре; полейте веднага със слаба струя за поне 15- 20 минути.


4. Грижа за растенията

Първите няколко месеца са от особена важност за растежа на градината. Добре е първите 2 седмици да поливате растенията през ден, а следващите 2 седмици – по 2 пъти седмично. Втората година можете да оставите на природата да свърши своята работа, като основната Ви работа е да поливате градината и да се справяте с плевелите. Ако се налага да подрязвате храстите, направете това през късната зима, преди да започнат разлистването и цъфтежът. Изключение от това правило са храстите, цъфтящи през пролетта, които се кастрят веднага след цъфтеж.


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
градина, двор, растения

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg