фирми продукти
представяме
работа
 
Интересни сгради: Прочутият стадион "Ноу камп" и неговият обновен външен вид

Прочутият в цял свят стадион на футболен клуб "Барселона", намиращ се в Испания, от 1 година е с нов облик. Обновеният стадион, чието официално име всъщност е Camp Nou, но е по-известен като "Ноу камп", е открит в края на 2007 година. Новият дизайн е на британската архитектурна компания "Foster + Partner" и е направен по поръчка на футболния клуб. Стадионът е считан за най-големия в Европа и вече може да побере над 106 000 зрители с помощта на допълнителни 10 000 места за сядане.

стадион ноу камп

стадион ноу кампЗ

стадион ноу камп

стадион ноу камп

Обновяването включва изграждане на нов покрив, който да осигурява подслон на публиката. Освен това, стадионът вече е ограден от всички страни със специална разноцветна мозайка, поставена включително и върху покрива. Мозайката се състои от взаимно застъпващи се прозрачни плочки, оцветени в цветовете на футболния клуб. Съвкупността от няколко десетки хиляди плочици символизира лоялността и отдадеността на феновете на клуба по цял свят.

стадион ноу камп

стадион ноу камп

стадион ноу камп

стадион ноу камп

стадион ноу камп

Във вечерите, когато на стадиона се играе мач, той ще грее в разноцветни светлини, превръщайки се в един от символите на Барселона. Външната му фасада пък автоматично ще се променя в различните части на денонощието, както и през дните, когато ще се провежда футболна среща. Основната идея е, че след като "Барселона" е за своите фенове нещо повече от обикновен футболен клуб, то и стадионът му трябва да бъде нещо наистина необикновено. При реконструкцията на Camp Nou архитектите са запазили основните елементи, присъщи за стадиона още от 1957 година, когато той е открит за пръв път. Тогава архитекти на проекта са Francesc Mitjans-Miró, García Barbon и Soteras Mauri.

стадион ноу камп

стадион ноу камп

Източник: fosterandpartners.com2 април 2009 15:20 | zgradi
От: Iliana Bodurova
prekrasni zgradi sqkash ne sa stroeni ot hora
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
стадион, архитектура, Испания

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg