фирми продукти
представяме
работа
 
10 начина да разширите визуално банята

баняСъвременните жилища обикновено са с квадратура, която налага да се търсят начини за оптимално оползотворяване на наличното пространство и оптическо разширяване на помещенията. Има няколко универсални начина да постигнете това – някои от тях добре познати, а други по-малко известни. Някои от съветите, които дават дизайнерите в тази насока, са специфични за отделните помещения. Вижте няколко идеи за банята – независимо дали тя е наистина малка или пък просто искате помещението да изглежда по-просторно.

Съвети за декорация


1. Използвайте неутрални нюанси.

Едно добре познато правило е, че употребата на светли цветове разширява визуално пространството. Затова заложете основно на бледи и студени нюанси, които отразяват светлината из цялото помещение, както и на меките тонове на бялото (крем, яйчена черупка и прочее), пастелните и неутралните цветове, които оптически правят интериора по-просторен. Релефните елементи – ламперия, врати, шкафове, ще се слеят с околните стени и ще "изчезнат", ако ги боядисате в същия цвят, в който са стените.

Използвайте светъл цвят боя за стените и още по-светъл тон за тавана – тази комбинация ще "раздалечи" оптически повърхностите и ще създаде илюзията за по-висок таван. За да не бъде неутралната цветова схема в помещението твърде скучна, внесете цвят чрез останалите елементи – аксесоари, тъкани, декорации, произведения на изкуството и дори чрез мебелите. Можете да разнообразите интериора и като съчетаете няколко различни текстури – плетени мебели и аксесоари, релефни материи и гладки дървени повърхности.


2. Нека погледът бъде привлечен нагоре.


Направете тавана си визуално по-висок с няколко оптически трика – освен по-горе посоченият трик с цветовете, от помощ могат да бъдат също дървените фризове, бордерите (обшивките) от тапет с десен, както и дизайни от фаянсови плочки върху стените (там, където те се срещат с тавана). Всички тези цветни десени привличат погледите към горната част на помещението и го правят визуално по-високо. По същия начин действат декорациите с вертикални линии върху стените.

баня
3. Проста украса за прозорците.

Независимо от тяхната големина, прозорците спомагат за оптическото разширяване на помещението, стига светлината да навлиза свободно през тях. Ако местоположението го позволява, оставете прозорците без завеси или щори, а ги украсете само с къса драперия в горната им част. Друго решение е поставянето на малки щори, които да се прибират почти догоре, за да откриват напълно гледката навън. Можете дори да покриете само половината прозорец, като монтирате завеската в долната му част върху въженце или тънък корниз. По този начин ще запазите личното си пространство, но едновременно с това светлината ще може да навлиза свободно в помещението.


4. Повече отражения.

баняОгледалата "разширяват" визуално помещенията, тъй като разпръскват светлината в различни посоки и отразяват предметите в дълбочина – това е добре познат факт, който важи с още по-голяма сила за малко помещение, каквото е банята. Още повече, че това е едно от помещенията в дома, в които огледалата са не само декорация, а и необходимост. Така например, ако поставите огледала по цялата дължина на по-дългата стена на тясната баня, помещението ще изглежда по-широко. Ако поставите две огледала едно срещу друго, ще се създаде илюзията за безкрайно пространство.

Стъклото като материал не отразява предметите, но пък не пречи на светлината да преминава през повърхността му – ето защо е по-добре да изберете прозрачна врата за душа, отколкото матирана такава или пък завеса за баня.


5. Не на безпорядъка.

В малко помещение, каквото е банята, всеки сантиметър от пространството е твърде ценен, за да се пилее в безпорядък. Затова разчистете из основи и оставете в него само наистина необходимите неща – останалите неща приберете в шкафа или преместете в друго помещение. Самия шкаф преустройте така, че да събира възможно най-много вещи – поставете повече рафтове или приберете вещите в плетени кошнички.


Съвети за реконструкция

баня6. Малки приспособления.

Обемните приспособления, които заемат твърде много от така ценното пространство, могат да се сменят бързо и лесно. Заменете огромната тоалетка в банята с вградена в стената мивка или умален тоалетен шкаф, който заема много по-малко място. Същото се отнася и за останалите приспособления – осветителни тела, шкафчета, вана и прочее.


7. Прави линии.

За да изглежда помещението по-спретнато и с по-изчистени линии, запазете местата за съхранение на вещите на едно ниво със стените. Най-добро решение в това отношение са вградените шкафове и рафтове, както и нишите в стената, които можете да оползотворите за поставяне на необходимите Ви в банята неща (кърпи, продукти за лична хигиена, декорации и прочее). Така помещението изглежда по-подредено, а едновременно с това не използвате излишно подово пространство.


8. Открийте пода.

Ако създадете на пода в банята "непрекъснат" (от предмети) външен вид, това ще разшири визуално цялото помещение. Обемистите предмети, каквато обикновено е ваната обаче правят тази задача трудна. Затова се опитайте да заблудите погледа с шкафове и мивка, които сякаш "плават" във въздуха, тоест такива, които са монтирани директно върху стената и нямат контакт с пода.

баня9. Поканете вкъщи слънчевата светлина.

Отново става въпрос за наличието на повече светлина в помещението, която – съчетана със светли цветове върху стените, пода и тавана, прави банята оптически по-просторна. Особено подходящи за целта са прозорците върху тавана – те са директен източник на светлина и едновременно с това запазват личното пространство и уединение.


10. "Отпушете" трафика в банята.

Ако Ви се струва, че банята Ви се "свива" с всеки изминал ден, вероятната причина за това може да се крие във факта, че тя се използва едновременно от твърде много хора. Ако това е така, можете да създадете малък кът за хигиена в някое от другите помещения – в спалнята или в гардеробното помещение, в който да поставите малка тоалетка с мивка и огледало. Така той ще поеме част от "трафика", особено сутрин, като така ще освободи пространство в банята. Освен това един такъв кът ще Ви струва много по-малко, отколкото би струвало изграждането на още една баня, особено, ако той е в съседство с банята, пералното помещение или кухнята, тоест в стената вече има прекарани тръби на водопровода.


Източник: managemyhome.com19 февруари 2009 17:52 | otgovor
От: comfort
Снимките, за които говорите, са част от оригиналната статия. Не е необходимо да взимате картинките твърде буквално - те са по-скоро, за да онагледят примерите. За съжаление в интернет пространството рядко присъстват изображения на толкова малки помещения, каквито са повечето у нас, а ако има- те са с твърде лошо качество.
19 февруари 2009 16:40 | blqblq
От: chicho
абе хора като пишете текстове поне погледнете картинките а и съветите които давате могат да се ползват от 15% от хората
19 февруари 2009 16:27 | Големи или малки бани????!!!!
От: Keti
Всички показани бани са големи и нямат нищо общо със съветите. Снимките са дори не на бани с нормални размери, а на огромни.
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
баня, идеи, интериор

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg