фирми продукти
представяме
работа
 
Баня, безопасна за децата

безопасна детска баняКогато имате деца и искате да направите дома си по-безопасен за тях, няма как да не стигнете до едно от най-използваните и едновременно с това най-опасни помещения в дома – а именно банята. Тук рисковете са не един или два – като започнем от подхлъзване и стигнем до инцидентно наводняване на цялото жилище, докато детето си играе с крана на чешмата.

Банята, която ще се ползва от детето, независимо дали тя ще е обща или ще бъде само за него, трябва да бъде пълна със забавление и едновременно с това трябва да е съобразена със специфичните нужди на малкото човече. То ще иска да играе и лудува, без да разбира рисковете от това и нуждата от обезопасяване – ето защо с тази задача трябва да се заемете Вие.

Един от основните принципи тук е гъвкавостта – детската баня трябва да може да се променя и да расте заедно с детето.


безопасна детска баня безопасна детска баня
Примерна заключалка за шкафчето в банята. Примерен заключващ механизъм за тоалетната чиния.


* Лесен достъп

Колкото по-често децата могат да се справят сами с дейностите в банята, толкова повече те ще я усещат като свое собствено място в жилището. А за целта е необходимо предварително да сте обезопасили помещението срещу колкото се може повече рискове. Така децата ще могат да се справят с все повече неща сами и няма да има нужда да тичате до банята през 10 минути. Това, разбира се, се отнася за по-големите деца, които постепенно трябва да се приучават на самостоятелност. Затова се уверете за две неща: 1) че детето знае как точно да изпълнява правилно дейността, да използва уредите и да спазва мерките за безопасност и 2) че детето има лесен достъп до всичко, което му е необходимо. Всяко пресягане, качване върху стол или труден достъп до необходимият предмет ще увеличи риска от инциденти.

безопасна детска баня
* Спрете хлъзгането

Банята е най-мокрото помещение в дома и затова една от основните мерки за безопасност трябва да бъде свързана с предпазването от подхлъзване и падане. За целта най-подходящи са стандартните винилови постелки за баня, които не се плъзгат върху подовата настилка. Тъй като обаче децата имат невероятната способност да паднат на всяко едно място, най-добре е за всеки случай да поставите предпазители върху острите ръбове на мебелите и предметите в банята. Предпазител можете да поставите и върху капака на тоалетната чиния, така че да омекотите падането му и да намалите риска от прищипване на детските пръстчета.


* Много място за предметите

За да бъде справедливо Вашето общо съжителство в банята, трябва да отделите на детето си достатъчно място, където да поставя своите неща. Уверете се, че се му осигурили достатъчно кошнички и кошчета, в които децата могат лесно да прибират играчките си след баня. Разбира се тук също трябва да поставите предметите за съхранение така, че детето да има лесен и безопасен достъп до тях, като едновременно с това те трябва да са добре застопорени на мястото си, за да не може детето да ги обърне (например можете да монтирате върху стената платнена торбичка за събиране на играчки).Още рискови места:

безопасна детска баня

1. Контактите – за защита при евентуален контакт с вода е препоръчително да използвате прекъсвачи с дефектотокова защита (т. нар. GFCI - ground fault circuit interrupters); посъветвайте се с електротехник по този въпрос.

2. Отоплителните тела – те са много практични в студеното време, но са потенциален източник на пожари, затова дръжте уреда непокрит и далеч от кърпи и други лесно запалими предмети.

3., 4. и 5. Електроуреди – те могат да произведат висока температура, което повишава риска от опарване на детето, стопяване на кабелите и плота и дори пожар; особено внимание обърнете на капацитета на всеки контакт, за да не претоварите мрежата.


Източник: uktv.co.ukНяма коментари

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg