фирми продукти
представяме
работа
 
Дизайнерски трикове с цветове

Да избереш любимия си цвят от цветната палитра е лесно, но да го накараш да "работи" в един реален интериор е задача, която може да се окаже далеч по-трудна. Това е така, тъй като цветовете в цялостния интериор не съществуват сами по себе си, а си взаимодействат с различни странични фактори – други цветове и нюанси, светлина, десени, архитектура, пропорции на помещението, мебелировка и прочее. Така например един цвят може да изглежда по коренно различен начин, когато се наблюдава на естествена и на изкуствена светлина. Има обаче няколко трика, които дизайнерите използват, за да оползотворите максимално преимуществата на избрания от Вас цвят, така че след като го приложите на практика, това да не се окаже само едно голямо разочарование.

                                            цветове


табМалки трикове с цвят

* Ако имате огромно желание да използвате някой по-ярък или нестандартен цвят, но се притеснявате, че в даден момент той ще излезе от мода, най-добре боядисайте само една от стените (акцентна стена или част от чупка/ ниша), за да не се налага след това да пребоядисвате цялата стая.
* Придайте дълбочина на помещенията, решени в бяло, като използвате различни нюанси на кремавото.
* Ако избирате цвят за интериор с по-специфична атмосфера (например такава, която е свързана с конкретен стил или епоха), опитайте се да се придържате към цвета, който е най-типичен за този стил/ епоха.


табЦветове, които разширяват визуално пространството

цветовеМалките помещения могат да изглеждат още по-тесни и претрупани, ако използвате неподходящи цветове. Затова за тях е добре да изберете бяло, кремаво, яйчена черупка, неутрални или студени нюанси на синьото или зеленото. Ако таванът е твърде нисък, можете да го повдигнете визуално като го боядисате в искрящо бял цвят или пък в по-светъл нюанс на цвета, който сте използвали за стените.

Също както вертикалните райета при дрехите правят фигурата да изглежда по-слаба, така те действат и върху стената – правят помещението оптически по-високо. На същия принцип действат и десените, при които се повтарят няколко вертикални компонента – например деликатна фигура на лоза или бръшлян (този вариант обаче изглежда най-добре, когато е приложен само върху една стена.

Ако решите да използвате някакъв десен, най-добре е да се спрете на тапети в светли нюанси и деликатни мотиви, като избягвате тъмните тонове и мащабни щампи. Тъмни цветове можете да използвате за пода. За да избегнете визуалното претрупване на интериора, боядисайте несъответстващите мебели в един цвят, а по-големите елементи – в цвета на стените. Същата техника използвайте за прозоречните рамки и первазите, като изберете цвят яйчена черупка, за да създадете по-натурален завършек.

Изключение в този случай правят някои помещения с по-специфична функционалност, в които искате да създадете усещане за уют (стая за домашно кино, стая за четене и прочее) – тук можете да използвате по-тъмни тонове, независимо, че те стестяват пространството визуално.


табЦветове, създаващи комфорт

цветовеГолемите помещения ще изглеждат по-уютни и комфортни, ако изберете топлата палитра на жълтото, оранжевото и червеното. Някои нюанси обаче са по-приятни за окото от други – така например по-подходящо за интериора е малиненото, отколкото ярко червеното, докато топлите оранжеви тонове (охра) пък са за предпочитане пред твърде крещящите нюанси на оранжевото и жълтото.

Ако стаята е твърде висока, опитайте да боядисате тавана в топли тонове и използвайте хоризонтални линии, за да скъсите визуално стените. Твърде дългите, но тесни помещения можете да направите оптически по-квадратни като боядисате двете къси стени в малко по-тъмен нюанс от останалите две.

Дори когато използвате по-наситени или тъмни цветове, можете да внесете повече светлина в помещението, използвайки отражателни или металикови повърхности – огледала, полилеи с кристал, лакирани мебели и вградени светлини, които ще балансират тъмните цветове върху стените.


табЦветове и светлина

цветовеПомещенията, насочени на юг и на запад, които разполагат с голямо количество слънчева светлина, могат да поемат по-студени нюанси без да изглеждат твърде мрачни и хладни. От друга страна северните и източни помещения, които получават по-малко светлина през деня, ще изглеждат много по-уютни, ако са решени в цветове от топлата палитра.

Най-сигурният начин да тествате избрания от Вас цвят в даденото помещение е да боядисате един голям квадрат и да видите как изглежда той през деня и късно следобен, когато слънцето залязва.

В по-мащабните, отворени помещения, можете да дефинирате отделните пространства с помощта на цветовете. Използвайте за различните кътчета (трапезария, кухня, всекидневна и прочее) различни цветове, но такива, които се съчетават добре. За да създадете хармоничен и приятен ефект, най-добре е да се спрете на нюанси, които се намират непосредствено един до друг в цветовата палитра. По-деликатен начин да обособите пространството е да използвате различни нюанси на един и същ цвят. За драматичен ефект използвайте контрастиращи цветове, които се намират един срещу друг в палитрата (цветното колело) – например жълто и пурпурно.


Източник: uktv.co.ukНяма коментари


ключови думи
цветове, цветна палитра, интериор

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg