фирми продукти
представяме
работа
 
Интересни сгради по света: Стадион – магнолия в Шанхай, Китай

Очаква се новият тенис центърът Qi Zhong, разположен в югозападната част на Шанхай в Китай да застане редом до вече наложили се световни центрове като Уимбълдън в Лондон и Ролан Гарос в Париж. Японският архитект Mitsuru Senda работи върху този проект 3 последователни години, за да го завърши в края на 2005 година. Резултатът е този невероятен архитектурен дизайн, наподобяващ формата на магнолията – цветето, което е символ на Шанхай.

стадион

В долната си част пък сградата е оформена като колизеум, което създава едно специално усещане за единство между играчите и публиката. Съоръжението разполага с 4 етажа с обща височина 40 метра и е с площ 30 649 кв.м. Капацитетът на стадиона е около 15 000 души – 12 000 от местата са разположени на 30 редици, а 3 000 са ВИП ложите.

стадион

стадион

стадион

Въпреки че сам по себе си стадионът е доста масивен, най-впечатляващият елемент от неговата конструкция е именно флоралният дизайн на покрива, включващ 8 цветни "листенца", които се отварят и затварят на всеки 8 минути. По този начин стадионът има възможност да бъде домакин на спортни събития както на открито, така и на закрито (при затворен покрив). При отваряне на покрива се активизират множество сенници, които създават ефект на сянка от дървета, за да предпазят участниците от силното слънце. През лятото от горната част на сградата надолу към стадиона се спуска хладен въздух, а през зимата публиката се затопля посредством тръбна система, поставена под седалките.

стадион


Източник: ms-edi.co.jp10 ноември 2009 10:29 | до предния
От: коректор
Проектът е японски, бе.
6 февруари 2009 16:38 | красота
От: българи
Ех тия китайци,ненадминати са!Браво на тях и на тези,които довеждат до нас техните постижения!Благодарско!
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
стадион, архитектура, сгради, Китай, Шанхай

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg