фирми продукти
представяме
работа
 
Лампа "Пушенето забранено!!"

Напоследък дизайнерите все по-често изграждат концепции, които пресъздават постоянното взаимодействие между човека и предметите в околната среда. Изследвайки това взаимодействие, дизайнерите Helen Evans и Heiko Hansen (познати още като "HeHe") показват технологичните системи, които ни заобикалят по един съвсем различен начин – правейки ги по-видими, по-разбираеми и по-осезателни.

лампа

Резултат от това е създаването на тяхната "Smoking Lamp" (буквално "Пушеща лампа") – лампа, която съдържа сензори, улавящи замърсяването във въздуха. Когато някой пуши цигара близо до нея, лампата улавя присъствието никотинов дим и променя цвета си – от бял, той става бледо розов. По този начин тя осветява вредните частици във въздуха, които пушачът издиша.

лампа

Основната идея на дизайнерите е да се защитят онези посетители на обществените места (например заведенията), които не пушат, но са подложени на пасивното влияние на никотина. Smoking Lamp визуализира вредата от пушенето като изважда на показ нещо иначе трудно забележимо – частиците от издишания дим, които са всъщност есенцията от целия акт на пушенето. Самите автори твърдят, че техният продукт не е опит за морална присъда над пушачите, нито пък начин да се реши дилемата "да пуша или да не пуша" – той е просто един индикатор, който прави резултата по осезаем, за да може всеки един индивид да направи своя избор по-лесно.

лампа

Всъщност замисълът на "пушещата лампа" може да се нарече по-скоро преднамерено парадоксален – от една страна тя "приканва" хората към пушене, за да им визуализира след това тяхното собствено прегрешение. Smoking Lamp обаче не е отделна концепция, а е част от един по-голям проект, наречен Pollstream. Той изследва средствата за постигане на обществено осъзнаване по въпроса за замърсяването на въздуха – процес, който се извършва бавно и неуловимо, но с времето води до значително натрупване.

лампа


Източник: hehe.org.free.frНяма коментари


ключови думи
лампа, пушене, дим

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg