фирми продукти
представяме
работа
 
18 съвета за малкия дом

Много хора, живеещи в малки жилища, се сблъскват с куп проблеми при подредбата и разпределението на интериора. Всъщност най-големият проблем е липсата на достатъчно варианти за разпределяне на пространството, като най-трудното за постигане е оптималната употреба на свободното място във всяко помещение.

Ето защо ние Ви предлагаме няколко съвета – какво е добре да изберете и какво да избягвате при оформяне на интериора в малкото жилище.

малки помещения
Бамбуковите щори върху прозорците и килимчето от сизал добавят съвременен изглед на интериора.


Какво да правите

Най-важното е да не забравяте, че не е нужно да живеете в дом с размерите на палат, за да се наслаждавате на добре изпипан интериор. За целта са известни множество трикове в избора на мебели, аксесоари, цветове и разпределение, които визуално разширяват помещенията в жилището.

малки помещения
Вертикалният фриз създава илюзията за релефност на трапезарията.

табЗапочнете от тавана.

Закачете завесите от най-високата възможна точка върху стената (точно под таванския фриз) – така материята им ще се спуска плавно надолу, привличайки погледа към горната част на помещението.

табВъзползвайте се от функционалността на вградените елементи.

Вградените в стената мебели спестяват място върху пода, но пък осигуряват достатъчно пространство за поставяне на вещи и аксесоари. Особено подходящи са вградените елементи, които могат да се прибират към стената (или в ниша), когато не се използват, като по този начин спестяват хоризонтално пространство. Освен това можете да се възползвате от всяка свободна ниша в дома си, за да я превърнете във функционална част от помещението – дори ъглите и чупките в стените могат да бъдат запълнени и оползотворени с помощта на добре подбрани мебели и аксесоари (ъглови шкафчета, вградени рафтове и прочее).

табИзползвайте огледала.

Огледалата и панелите от стъкло визуално разширяват помещенията, тъй като разпръскват светлината и отразяват част от стаята. Можете също така да заложите на всякакъв вид гланцови и блестящи повърхности – те, макар и в по-малка степен, също ще играят ролята на отразители на светлината.

табОтворете помещението едно към друго.

Въпреки че е важно да обособите отделните пространства в дома си, то това се отнася по-скоро за тематичното разделение на помещенията – що се отнася до самите стаи, отворената връзка между тях прави пространството визуално по-голямо. Пример за едно такова разпределение е кухня, свързана с трапезарията чрез арка (за целта просто можете да демонтирате вратата между тях) или пък домашен офис, разделен от всекидневната с остъклена френска врата.

табПлавно разделение на секторите в дома.

Когато разделяте пространствата, често избирате коренно различен цвят за стените или настилката. По-добрият вариант обаче е да направите разделението по-плавно. Можете например да изберете за пода в трапезарията си шахматна шарка в сивосиньо и кремаво, а за преходната всекидневна – морскосин нюанс.

малки помещения
Сивосиният нюанс е избор за мраморния под  в трапезарията – настилката в останалите стаи е от твърда дървесина.

табИзберете индивидуален дизайн за всяка стая.

За да направите всяко помещение различно от останалите (без обаче да прекъсвате визуалната връзка между тях) изберете различен дизайн за всяко от тях. Разнообразието на техники за стените и пода е голямо – венецианска мазилка, дизайн с усукано парцалче, шаблонен дизайн (за пода и стените), "хартиен" дизайн и прочее. Унифициращият елемент може да бъде избраният цвят, чиито нюанси да използвате навсякъде, но текстурата и дизайна да са уникални за всяко помещение.

табИзбирайте светли цветове.

Добре познато правило е, че светлите цветове отдалечават визуално предметите и по този начин разширяват оптически пространството. Тъмните цветове пък действат тъкмо по обратния начин – те приближават предметите и стесняват помещенията. Затова в малките помещения е най-добре да спрете избора си върху по-светлите нюанси.

табПривлечете погледите нагоре.

Когато изберете елемент, който да привлича погледа в горната част на помещенията, създавате илюзията за повече простор и компенсирате ограничението в мащабите на стаята. Един от начините да постигнете този ефект е с помощта на тавански фриз, боядисан в искрящо бяло, който привлича вниманието към горната част на стената и тавана. Или пък чрез тапет на райета, разположени по цялата височина на помещението – от пода до тавана.

табНека настилката в дома Ви "продължава" от една стая в друга.

Когато изберете еднакъв материал за всички помещения в дома си (например твърда дървесина), създавате усещане за безспирност – така погледът не прескача от една стая в друга, а плавно се движи из цялото жилище.

табПуснете светлината в дома си.

Големите прозорци дават възможност на повече светлина да навлезе в помещенията, като по този начин те стават по-уютни и по-просторни визуално. В стаите, в които искате да запазите личното си пространство (банята, спалнята), поставете върху прозорците плътни щори или завеси, които могат лесно да се дърпат и спускат.

малки помещения
Големите прозорци пропускат голямо количество слънчева светлина и визуално разширяват помещението - особено, ако в него са поставени едно или повече огледала, които пречупват и разсейват светлината.

табНе поставяйте границите до входната врата.

Дворът, верандата, зимната градина или терасата (особено, ако са остъклени) могат да се превърнат в истински екстериорни "помещения", стига да бъдат оборудвани и обзаведени подходящо. Разбира се, тяхната употреба най-често се ограничава само през топлите месеци, но така или иначе могат да станат едно от любимите места на цялото семейство за прекарване на свободното време.

малки помещения малки помещения
Възползвайте се от възможностите на пространствата извън дома си, за да "разширите" обитаемите помещения (веранда, тераса, зимна градина). Верандата или терасата може да се превърне във Вашето любимо място за прекарване на летните дни – стига само да го подредите и обзаведете подобаващо.


Какво да избягватетабНе се отказвайте от големите мебели.


Можете спокойно да включите в интериора си няколко мебела с по-голям размер. Те могат да бъдат мултифункционални (табуретка-масичка) и едновременно с това да играят ролята на фокусна точка в стаята.

малки помещения малки помещения
Големият шкаф в трапезарията е превърнат в основен елемент за помещението. Добре подбраната мебелировка с по-голям размер, например една голяма табуретка, играеща ролята и на масичка, прави малкият дом по-уютен и функционален.


табНе претрупвайте помещенията.

Понякога малкото всъщност е повече – това се отнася и за интериора във Вашия дом. Стремете се да не натрупвате твърде много мебели и аксесоари в едно помещение, защото така то ще изглежда неподредено и тясно. Изберете онези части от интериора, които са от наистина съществено значение и елиминирайте онези, без които можете.

табНе прекалявайте с шарките и десените.

Ако искате да създадете усещането за спокойствие, изберете неярка пастелна цветова палитра – към нея разбира се винаги можете да добавите няколко акцента в ярки цветове. Наситените нюанси, силните шарки и изпъкващите десени обаче е добре да се използват пестеливо, защото в противен случай има риск те да "обсебят" и стеснят оптически пространството.

табНе забравяйте за тавана.

Таванът е своеобразната пета стена в помещението и затова не бива да бъде пренебрегван. Създайте релеф като третирате тавана по същия начин, както и стените, продължавайки декорацията към него.

малки помещения
Простичкият тапициран корниз е чудесно решение за кухненския прозорец, като райетата по тапицерията „продължават” и по стените и тавана.

табНе пренебрегвайте архитектурните детайли.

Акценти като таванските и стенните фризове, или пък ламперията са лесен начин да дефинирате и украсите малките помещения.

табНе прахосвайте свободното пространство.

Всеки сантиметър от дома Ви трябва да бъде оптимално оползотворен. Още по-добре би било помещенията (например антрето) да изпълняват повече от една функционалности.

табНе се отчайвайте от малкия двор пред дома си.

Ако са подбрани добре, дори само 2 или 3 екстериорни елемента могат да бъдат достатъчни, за да се създаде желаният ефект. Такива елементи могат да бъдат например малко изкуствено езерце (или фонтан), малка кокетна градинка с цветя и дървена пейка.

малки помещения
Малко езерце и кокетна дървена пейка са достатъчни, за да създадат чудесна фокусна точка в малкото дворче към дома.


Източник: bhg.com15 януари 2009 10:32 | хубаво
От: зайо байо
На мен много ми харесват идеите - разнообразни са и за всеки има по нещо - вес пак винаги можем да променим идеите спрямо собствените си нужди.
14 януари 2009 15:44 | отговор
От: comfort
Искахме да има идеи за всякакви домове - има хора, които живеят в малки къщи, с малки дворчета. Дали показаното на снимката дворче е малко или голямо няма значение (картинката е взета от оригиналната статия) - въпросът е да се покаже нагледно за какво става въпрос. Поздрави :)
14 януари 2009 15:09 | Домът на фантазиите
От: Деси
За какво езерце ми говорите,за каква градинка става въпрос?????Ние живеем в панелки,в боксониери и ако имаме такъв дом,той е само във фантазиите ни.Но важното душата да ни е широка,то се знае,че може би никога няма да жиееем в толкова красива къща!!!!
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
малки пространства, малко жилище, малък дом

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg