фирми продукти
представяме
работа
 
10 начина да използвате пчелния восък в дома си

Пчелният восък е природен продукт, който е полезен не само за тялото ни, но и за нашия дом. Той е евтина и екологична алтернатива на някои продукти в грижата за домакинството, част от които не са никак безвредни.
                                                пчелен восък
Ето няколко идеи за употреба на пчелния восък:


таб Поправете заяждащото чекмедже.

Тънък слой чист пчелен восък, поставен върху релсите на старото чекмедже, ще оправи бързо и лесно проблема. Восъкът може да Ви бъде полезен и при прозорците, чиито механизъм заяжда, тъй като бързо и безвредно смазва дървените, метални или пластмасови рамки.


таб Решение за старите свръзки.

Ако трябва да демонтирате стари и вече ръждясали свръзки (на врати, мебели и прочее), можете да разхлабите ръждясалите гайки, като смажете нарезите на винта с помощта на разтопен восък.


таб Грижа за дървените плоскости.

Независимо дали става въпрос за мебели от дърво, за ламперията или за дървената подова настилка, пчелният восък е идеално средство за поддръжката им. Той възвръща красотата на дървесината бързо и екологично. За целта загрейте и смесете равни части пчелен восък, ленено масло и терпентин, и нанесете с парцалче все още топлата смес върху повърхностите. Накрая излъскайте с вълнен парцал.


таб Предпазване на бронзовите повърхности.

Предпазете от окисляване бронзовите части на мебелите и аксесоарите от бронз, отново с помощта на пчелен восък. За целта нанесете с четка върху бронзовите повърхности смес от 150 гр. пчелен восък, разтопен в ч литър терпентин. Накрая излъскайте с кърпа, за да създадете тънък слой върху метала.


таб Почистване на ръждиви петна от ютията.

Ръждивите петна от ютията се отстраняват лесно с восък – първо тя се затопля и се намазва с пчелен восък. Накрая чист вълнен парцал се поръсва със сол и се глади.


таб Смазване на затегнатите винтове.

Преди да поставите винтовете, намажете долната им част с малко пчелен восък – така винтът ще влезе по-лесно и едновременно с това така ще го предпазите от корозия.


таб Обработка на дървената дъска за рязане.

Върнете доброто състояние на дъската за рязане, направена от дърво, като нанесете върху нея восъчна смес с помощта на меко парцалче. Сместа пригответе от половин чаена лъжичка восък и чаша минерално масло (mineral oil).


таб Полиране на бетонови плотове.

Придайте на бетоновите повърхности приятен и естествен блясък, като втриете в тях с помощта на гюдерия разтопен пчелен восък. Оставете восъкът да изсъхне и избършете с кърпа.


таб Запазване на патината.

Запечатайте бакърените повърхности като втриете в тях затоплен пчелен восък – накрая избършете излишъка с мек парцал.


таб Водоустойчивост на кожените дамаски.

Смесете равни части восък, мас и т.нар. neatsfoot oil (масло от говежди копита, използвано специално за обработка на кожа). Затоплете сместа и я втрийте върху кожата с парцалче.


Източник: thisoldhouse.com7 април 2013 18:22 | усмивки
От: pepita
защо българите не пишат на български?
25 март 2011 18:42 | za gledane premahwane na magii
От: joji
wosyka se slaga s woda da zawri sled towa se otsipwa w syd sys studena woda ostawa se da izstine posle se gadae po figurata
25 март 2011 18:35 | krem
От: aneta
krem za mazane na zimni obuwki
10 януари 2009 07:53 | дъвка
От: taralqsnik
Аз пък ползвам восъка вместо дъвка, която постепенно изяждам. Много е полезно, както за зъбите, така и за стомаха.
10 януари 2009 07:07 | domashna kozmetika
От: petrova
baba mi raztapyashe vosuk s malko olio na vodna banya paveshe krem za napukani peti
1 ]
5 резултата в 1 страница


ключови думи
пчелен восък, употреба

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg