фирми продукти
представяме
работа
 
12 дизайнерски идеи, които можете да "откраднете" за своя дом

Да живееш в малко жилище е истинско предизвикателство – както по отношение на разпределението на помещенията, така по отношение на обзавеждането. Да не говорим за ограниченията що се отнася до промените в архитектурата и конструкцията на дома. Ето няколко решения на професионалистите, които можете да "откраднете" и използвате за собственото си жилище.


1. Рафтчета със завеси

интериор

Нещото, което обикновено липсва в по-малките жилища е свободното пространство върху стената. Затова създайте илюзията за непрекъснатост, като покриете шкафа с рафтове с красива завеска – така едновременно с това ще скриете безпорядъка върху рафтовете:

* Изберете завески с цвят и десен, който се съчетава добре с тези на завесите върху прозорците;
* Поставете шкафовете един до друг или ги разделете с огледало с дължина до пода, за да създадете илюзията, че помещението се простира и зад тях;
* За да изглежда помещението по-високо, закачете завеската не в горната част на шкафа, а за тавана (например чрез корниз).


2. Скрийте грозните шкафове

интериор

Ето още една идея, която включва завеси. Или по-скоро калъф, покриващ грозната мебелировка или неразборията по рафтовете. Това може да се отнася например за шкафчето от стомана – необходимост, но неприятен за окото елемент от интериора. Или за старото бюро с много рафтове. Покрити, тези мебели ще служат като странична масичка и ще красят помещението (стига да изберете подходящата материя):

* Измерете тъканта, която ще използвате, по дължина и по ширина;
* Най-лесният начин за отваряне и затваряне на калъфа е да поставите велкро в горната част.


3. Седалки за пода

интериор

Ако обичате да каните гости, но никога не Ви достигат места за сядане, може да опитате с тези собственоръчно направени възглавници, с които сядането на пода не е никакъв проблем. Освен всичко, когато не се използват, те заемат много малко място, скупчени една върху друга:

* Купете няколко възглавнички от дунапрен или пък дебел дунапренен материал, който да изрежете в желаната големина и форма;
* Изберете тъкан или тъкани, които си подхождат с декора в помещението – увийте всяка възглавничка с парче от тъканта и залепете краищата й с топъл силикон.


4. Отворени пространства

интериор

Трудно е да се поддържа усещането за въздушност и отворено пространство в едно претрупано с мебели и аксесоари помещение. В помощ обаче могат да бъдат мебелите с изчистени линии и без странични облегалки. Те създават усещането за повече пространство и ред в помещението. Същото се отнася и за мебелите с високи крака – те изглеждат по-ажурни, без да създават усещането за тежест в интериора:

* В средата на стаята поставете неголям килим – той ще играе ролята на "островче", обединяващо визуално отделните мебели:
* Оставете канапето да се "рее" в средата на помещението, като предната му част е разположена върху килима, а задната – извън него; по този начин ще си осигурите бърз достъп до всички части на помещението;
* Пред канапето поставете 1 или 2 малки масички за кафе, а до стената отсреща можете да поставите шкафа за телевизора.


5. Оптимална употреба на ъглите

интериор

Ако се налага да използвате всекидневната си и като домашен офис, не оставяйте работното място да "превземе" визуално пространството в помещението. Затова забравете за обемното класическо бюро, заемащо твърде много място и опитайте нещо друго:

* Един или повече просторни шкафчета за документи, върху които е застопорена евтина меламинова плоскост – така полученото работно място предлага много свободно място за вещите и едновременно с това не заема твърде много място в помещението;
* Обединете двата сектора визуално с помощта на аксесоари (например красива настолна лампа) – така работното място няма да изглежда като "отрязано" от цялото пространство.


6. Оригинална употреба на рафтовете

интериор

Използвайте максимално пространството в ъглите и нишите с помощта на собственоръчно направено шкафче:

* Изберете (или сглобете сами) подходящ шкаф – библиотека, който да пасва на пространството в нишата;
* Запълнете рафтовете на шкафа с няколко еднакви кошнички или кутии – поставете на всяка от тях етикет, за да намирате вещите си по-лесно.


7. Максимална употреба на кухненските стени

интериор

Освободете място в кухнята си там, където работите най-често – преместете вещите си на места, които иначе остават неизползвани, например горната част на стените:

* Магнитна дъсчица, монтирана върху стената, осигурява чудесно място за поставяне на кухненските ножове (уверете се обаче, че дъсчицата е поставена достатъчно нависоко и магнитът е достатъчно силен, за да държите ножовете далеч от досега на деца);
* Монтирайте дъска с кукички на подходящата за Вас височина върху стената – място, където да закачате кухненските съдове и прибори;
* Ако има достатъчно място между кухненските Ви шкафове и тавана на помещението, можете да използвате това пространство за съхранение на по-рядко използваните кухненски съдове и уреди.


8. Мултифункционалните мебели

интериор

Ето идея за скриване на допълнителните възглавнички и одеяла:

* Много подходящи за целта са малките мултифункционални табуретки с капаче, предлагащи удобно място за поставяне на всякакъв вид вещи – списания, одеяла и прочее. Едновременно с това те са подходящи и за странична масичка, върху която да поставяте храна, книги и напитки;
* Когато избирате подобни аксесоари, най-добре е да се спрете на такива с богата текстура, която да компенсира простотата и изчистеността на останалия интериор.


9. Двустранно разположение на мебелите

интериор

"Плуващите" в средата на помещението мебели може би изглеждат ефектно, но пък хабят твърде много ценно пространство. Затова използвайте максимално свободното място – например това зад канапето, за да облегнете на гърба му друга мебел:

* Поставете компактно бюро с изчистени линии, което може да се използва за четене или работа на компютъра, за да оформите мини домашен офис;
* Изберете стол, който лесно може да се прибере под бюрото, за да не заема твърде много място, когато не го използвате.


10. Фокус върху детайлите

интериор

Детайлите са това, което правят от голото помещение с четири стени истински дом. Това може да бъде Вашият начин да оставите своя почерк върху интериора в дома си:

* Добавете няколко декоративни възглавници с графичен акцент върху леглото, канапето или фотьойла;
* Малките килимчета преобразяват цялото помещение и едновременно с това обособяват отделните сектори – нещо много полезно, особено за по-малките жилища.


11. Изряден домашен офис

интериор

Друга идея за мултифункционалната всекидневна, която играе ролята и на домашен офис:

* Монтирайте високи отворени рафтове – по цялата ширина на стената и до височината на тавана;
* Поставете компактно работно бюро и го покрийте с ефирна покривка до земята – така ще скриете чекмеджетата и рафтовете отдолу;
* Изберете подходящи кутии, папки и разделители, като координирате цвета им с този на останалата част от интериора;
* Принтерът, факсът и останалата електроника могат да бъдат поставени под покривката, за да не изглежда мястото претрупано.


12. Върху тавана

интериор

Нека си го признаем - стандартните осветителни тела обикновено са с грозни и скучни плафони. Затова пък можете лесно да освежите стандартното покритие:

* Закачете (например с кабарчета) за тавана малък ефирен шал или квадратно парче плат с красив десен – то трябва да бъде поставено така, че да скрива напълно стъкления плафон, но достатъчно далеч от него, за да не се нагрява.


Източник: bhg.com15 април 2010 21:18 | Върху тавана
От: Boby
Страхотна идея!!! 2 години се чудех как да си декорирам тавана и да получа дискретна и приятна светлина... БЛАГОДАРЯ за идеята!!!
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
интериор, дизайнери, декорация

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg