фирми продукти
представяме
работа
 
Безопасна Коледа

коледаНяма нищо по-хубаво от това да седнете на празничната маса заедно със семейството и приятелите си, знаейки че предварително сте подготвили всичко необходимо за вечерта. Още по-спокойни ще бъдете, ако знаете, че освен за ястията, напитките, декорациите, подаръците и забавленията за вечерта, Вие сте помислили и за безопасността на празника. Все пак никой не иска празничната вечер да бъде развалена от глупав инцидент, който е можел да се предотврати лесно, нали? Ето защо ние Ви предлагаме няколко точки, които е добре да погледнете и проверите преди да се отпуснете в заслужена коледно-новогодишна почивка.

♠ Една от най-често използваните декорации по празниците е тази с декоративни свещи – не забравяйте обаче, че те са особено опасни, тъй като при тях огънят е открит. Не подценявайте рисковете от пожар и никога не оставяйте запалените свещи без наблюдение!! Винаги гасете напълно огъня преди да излезете от стаята или отивате да спите. Поставяйте свещите върху стабилна повърхност и в неподвижен съд от негорим (и нестопяем) материал. Не забравяйте и опасността от изгаряне на децата и домашните любимци с горещ восък.

коледа♠ За Ваше спокойствие е добре да имате монтиран поне един детектор за дим – той ще Ви бъде много полезен не само по празниците, но и през цялата година. Ако вече разполагате с такъв (или такива), проверявайте изправността му редовно и сменяйте често батериите му. Още по-добре е да имате в дома си и детектор за наличие на отровния газ въглероден оксид – той се отделя по много различни начина и по-големите количества от него във въздуха е опасен за здравето.

♠ Когато избирате коледни лампички, прочетете внимателно тяхното приложение – извън дома си използвайте само лампички, които са специално за външна употреба, тъй като това означава, че те ще трябва да работят при по-специфични условия. Когато включвате лампичките навън, уверете се, че всички кабели и свръзки са далеч от земята, и по-конкретно от вода и сняг.
Всяка година проверявайте изправността на лампичките и изхвърлете тези, по които има повредени свръзки и кабели.

♠ Ако имате камина, никога не изхвърляйте пепелта, докато е гореща. Когато я изхвърляте я поставяйте в метален съд и я изнасяйте извън дома си (в двора или на терасата), докато сте напълно сигурни, че е изстинала и в нея няма тлеещи въгленчета. Уверете се, че разполагате с изправен пожарогасител на удобно място в дома си, за да можете да реагирате бързо при инцидент.

♠ След като празненството приключи, внимателно проверете за неизгасени фасове от цигари около мебелите (най-вече канапето), както и под възглавниците и седалките. За да намалите риска от инцидент заради неизгасена цигара, уверете се, че сте предоставили на гостите си достатъчно пепелници.

коледа♠ Ако имате малко дете трябва да подсигурите допълнително, намалявайки риска от инциденти, специфични за празничните дни (разбира се, нито един от тези съвети не отменя нуждата от постоянен родителски надзор върху детето):

* Не използвайте украса (за стените, пода, елхата и прочее), която лесно се чупи и разделя на парчета. Забравете за красивите, но опасни стъклени орнаменти и ги заменете с такива от пластмаса, хартия, плат или дърво. Изберете орнаменти, които са достатъчно големи, за да не могат да бъдат погълнати от детето.
* Заменете острите кукички със здрав конец или панделка. Уверете се, че всички орнаменти са добре закрепени за елхата.
* Избягвайте елементи, които изглеждат ядливи (например такива във формата на сладки) – детето може да ги сбърка с храна и да ги погълне.
коледа* Предпазете коледната елха от инциденти – най-добре е да оградите елхата или да я поставите върху висока, но стабилна основа, откъдето детето няма да може да я бутне.
* Пазете всички чупливи, дребни и опасни предмети нависоко, далеч от достъпа на детето (например на ръба на масата). Малките деца могат да се задавят дори с нещо толкова безобидно на пръв поглед, като например ненадут или спукан балон. Играчките и декорациите с дълга корда пък носят риск от спъване, стягане и задушаване.
* Когато подарявате на децата си играчки, уверете се, че те са за неговата възраст. Не подарявайте на по-малките деца играчки с кабел, който трябва да се включи в контакт – предпочетете такива с батерии.
* След партито е добре да почистите веднага, защото на сутринта детето може да се събуди рано, намирайки остатъци от храна, от цигари и дори от алкохол. Ако нямате сили да чистите, то поне се уверете, че детето няма да има достъп до това помещение, докато Вие не станете.
* И накрая – не забравяйте, че домовете, в които сте поканени на гости с Вашето дете може да не са подсигурени за нуждите му - затова не изпускайте от поглед детето дори за миг.

коледа♠ Когато използвате фойерверки или всякакъв друг вид запалителни празнични приспособления, винаги четете внимателно инструкциите и за всеки случай дръжте наблизо кофа със студена вода. Съхранявайте ги в метални кутии, не ги приближавайте до огън (камина, запалени свещи и т.н.) и винаги ги палете надалеч от деца и домашни любимци.

♠ Когато каните гости с преспиване, предварително ги запознайте с разпределението на дома си и ги инструктирайте откъде могат да излязат от жилището в случай на инцидент. Добре е те да знаят къде се намира телефонът, пожарогасителят и аптечката.Няма коментари


ключови думи
Коледа, безопасност, рискове

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg