фирми продукти
представяме
работа
 
Легло във въздуха

Да, очите не Ви лъжат – това легло наистина се рее във въздуха, без да се крепи на някаква основа. Леглото сякаш излиза от света на научната фантастика, но всъщност е създадено от холандския архитект Janjaap Ruijssenaars. Той прекарва последните 6 години от живота си, работейки върху концепцията си за него.

левитиращ креват

левитиращ креват

Постулатите в архитектурата, независимо в коя част на света, се диктуват основно от закона на гравитацията. Магнитното легло обаче преодолява тази фундаментална сила с помощта на няколко взаимноотблъскващи се магнита, вградени вътре в леглото и в пода. Те осигуряват постоянна магнитна сила с изключително ниска загуба на енергия, така че дори след няколко хиляди години левитиращото легло все още ще се рее над земята.

левитиращ креват

Левитиращото легло се издига на височина 40 сантиметра над земята и може да издържи до 900 килограма. Четири много тънки стоманени кабели подсигуряват стабилната позиция на леглото и всъщност са единственият му контакт със земята. Още по-интересното е, че то е по-скоро мултифункционална мебел – освен легло, то може да бъде използвано и за маса за хранене, канапе, или дори нестандартен рафт.

левитиращ креват

левитиращ креват

Магнитното левитиращо легло е патентовано като технология и е представено за пръв път през 2006 година в Белгия. Негов основен недостатък е цената – моделът с реални размери се предлага за космическите 1.53 милиона долара. Предлага се и по-малък модел с размери 1/5 от реалните, чиято цена е по-ниска, но не по-малко космическа – 146 000 долара.

левитиращ креват

Източник: universearchitecture.com4 декември 2008 12:48 | Не пия
От: Ivan
Не пия ракя и не слушам чалга :( Какво да правя аз?
4 декември 2008 12:48 | по просто
От: име
Ако тези кабели които са закачени на земята се закачат за тавана, леголото ще струва под 1000$ и няма да се спъваш в тях. Цялата работа ще е също толкова нефункционална, но поне ще е по-евтино.
4 декември 2008 12:46 | пийте си ракийката, слушайте си чалгата
От: Vasil
Абе критикуващите, пийте си ракийката, слушайте си чалгата и не занимавайте другите с глупостта си
4 декември 2008 12:39 | Трудно се достига такова равновесие...
От: Пламен
Вярно е трудно и почти невъзможно. Тук също няма равновесие и затова са въжетата в които да се спъваш като станеш вечер по тъмното. Идеята е пълна глупост.
4 декември 2008 12:19 | интересно
От: Holly Short
Според мен е наистина много интересно легло-изобретение. И много трудно се достига до такова равновесие на полетата.
4 декември 2008 12:16 | Акъл
От: Нескопосан холандски архитект
Горкия човек, толкова да е нескопосан и некадърен, то бива, бива... как може да измисли такава тъпотия - акъл няма, акъл - трябваше да дойде първо при вас в Овча купел, Люлин... - да му налеете акъл първо - да знае какво да прави
4 декември 2008 11:54 | простотий се пише с 'и' накрая, а не с 'й'
От: Холандски архитект
"И без пари да ми го дават пак нямa да се съглася да легна" Без пари и мама на тате не дава ! естествено пърата работа на комплексара, когато види нещо което не може да си позволи, е да го оплюе
4 декември 2008 11:32 | некадърна работа
От: arctg
нескопосана и некъдърна работа. не стига ами и 6 години си е загубил тоя. ама от друга страна е архитект - толкова му е акъла на човека.измислянето, оформянето и реализирането на подобна тъпотия би отнело макс един ден ...
4 декември 2008 11:21 | Май някои архитекти си нямат друга работа и мислят само простотий
От: Ivan
И без пари да ми го дават пак нямa да се съглася да легна върху тази абсолютно нефункцонална, непрактична и даже вредна архитектурна глупост. Дори и да няма вреда за човека представете си какво ще се случи с ръчния Ви часовник, ако случайно забравите да го свалите :):):)
4 декември 2008 10:54 | И много цицини
От: Naso
Да не говорим какво спъване ще пада в тези стоманени кабели. Айде нема нужда.
12 ] 3
21 резултата в 3 страници


ключови думи
легло, магнитно легло, плаващо легло

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg