фирми продукти
представяме
работа
 
3 хитри идеи за декорация на тавана

При оформяне на интериора в дома много често пренебрегваме тавана, а той е елемент от помещението, който може да има силно въздействие върху цялостния дизайн. Много хора харесват вида на таванските фрески и релефи, но им се струва твърде скъпо, за да ги внедрят в своя дом. Има обаче няколко хитринки, с чиято помощ можете да пресъздадете лесно и евтино ефекта на скъпата таванска декорация. Ние Ви предлагаме три от тях:


1. Тапет върху тавана

С помощта на релефни тапети можете да създадете ефектна имитация на релефна мазилка върху тавана. С тази разлика, че тази декорация ще бъде много по-евтина и лесна за направа от оригинала. При залепването следвайте стандартните инструкции на производителя, както бихте направили при поставянето им върху стена.

таванска декорация

Какво ще Ви е необходимо:
○ Релефен тапет и избрана обшивка (бордер)
○ Макетно ножче
○ Молив
○ Мерителна рулетка
○ Т-образен линеал

Инструкции:

1. Начертайте формата на голям ромб върху повърхността на тавана. Отбележете и широчината на обшивката.

2. Изрежете ромб със съответните размери от релефния тапет. Ако е необходимо (за по-лесно залепване), нарежете ромба на няколко по-малки сектора, които да залепите поотделно.

3. Залепете тапета върху тавана според инструкциите на производителя. Облепете хартиения ромб с няколко тесни ленти тапет, завършвайки с ръбове, скосени под ъгъл 45 °.

4. Завършете декорацията като облепите ръбовете на ромба с избраната обшивка.

таванска декорация


2. Металически ромбове

Тази декорация се състои от три големи ромба, поставени диагонално върху тавана. Тя е особено подходяща за по-тесни помещения, тъй като ги разширява визуално. Идеална работна база за декорацията е гладката повърхност.

таванска декорация

Предварително подготвената смес от боя в избрания цвят и металически гланц, нанесена с помощта на четка за тапет върху тавана, създава интересен ефект и нестандартно излъчване. За да сте по-сигурни в крайния резултат, за очертаване на ромбовете използвайте самозалепваща се бояджийска лента, а формите тествайте предварително върху парче хартия или картон.

Ще са Ви необходими:
○ Самозалепваща се лента
○ Четки за боя
○ Боя (основа + декоративен цвят)
○ Металически гланц

Инструкции:

1. Начертайте върху повърхността на тавана 3 еднакви квадрата, като ги поставите диагонално. Залепете бояджийска лента по външните очертания, за да обособите всеки квадрат.

2. Нанесете върху обособената област базисната боя, а след това нанесете и цветният завършек (металическия гланц).

таванска декорация

3. Когато покритието изсъхне, залепете бояджийска лента по същите очертания, но на разстояние около 3-4 см. от вече боядисаната повърхност. След това нанесете боя в различен цвят, който обаче се съчетава добре с основния – това ще бъде "рамката" на ромба.


3. Класическа обшивка

Тази класическа декорация на тавана е изградена с помощта на дървена обшивка в три различни размера, съчетана с трио цветове от една и съща палитра. Тази техника изглежда най-добре, когато е направена върху повърхност в добро състояние и малко или никакви неравности. Дървената обшивка е предварително скосена в краищата под ъгъл 45°.

таванска декорация

От какво ще имате нужда:
○ Дървена обшивка – в 3 размера по Ваш избор
○ Боя (3 различни, но близки нюанса)
○ Мерителна рулетка
○ Молив
○ Дълъг линеал
○ Чук и пирони

Инструкции:

1. Измерете и отбележете местата, където ще бъде поставена дървената обшивка.

2. Срежете летвите за обшивка и ги боядисайте (най-добре в бяло), още преди да сте ги монтирали. Преди да режете измерете внимателно – ширината на летвите трябва да намалява с приближаването към центъра на тавана.

таванска декорация

3. Боядисайте тавана – между всеки два реда обшивка нанесете различен нюанс, така че цветовете да преливат един в друг. За обособяване на границите при боядисване можете да използвате самозалепваща се лента.

4. Накрая, когато боята изсъхне, монтирайте летвите върху тавана спрямо указанията на производителя.Източник: managemyhome.com2 декември 2008 10:53 | 3 хитри идеи за декорация на тавана
От: nilufer
mnogo hubava ideya
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
таван, декорация, дизайн

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg