фирми продукти
представяме
работа
 
Идеи за градината: Как да обособите отделни градински "помещения"

Ако искате малката градина или двор да изглеждат визуално по-големи, специалистите съветват да разделите цялото пространство на няколко обособени части. Така ще постигнете едновременно две цели – ще използвате максимално мястото, с което разполагате и ще увеличите оптически неговите мащаби. Освен това, крайният резултат ще бъде градина или двор, в който има както цветни лехи и място за дръвчета, така и достатъчно пространство за кътчета за отдих и уединение.

градина

Подобен проект позволява дългосрочно развитие на пространствата, които могат да се обособяват и разделят постепенно, за да се постигне желаният от собствениците резултат. За да се унифицира цялата градина и да се обединят визуално нейните елементи, могат да се използва избрана цветна палитра (тук е използвано червеното), която да се включи в цветните лехи, върху градинските мебели и дори чрез цвета на фасадата на къщата.

Местата за почивка – пейката до оградата и обособените кътчета с баня за птици за декорация, са базисните елементи, около които са изградени някои от пространствата. Както всяка градина, тази също не е напълно статична – тя се променя с времето и сезоните, позволявайки Ви да променяте екстериора спрямо настроенията и вкуса си.


1. Лични кътчета за усамотение

Каква е тайната за създаване на обособени кътчета за усамотение и почивка в градина с толкова малки размери? Всичко започва от оформянето.

градина

Най-важното условие тук е – без прави линии. Особено, ако се отнася за двор или градина, разположени на малко пространство, сред улици и сгради, чиято неприятна гледка искате да скриете. Един от най-добрите начини да направите това е да създадете лехи с висока, бързорастяща зеленина, която да създава своеобразен жив плет около мястото. Може на пръв поглед да Ви се струва нелогично, но разбивайки цялото пространство на малки сектори с помощта на прегради и извивки, то започва да изглежда по-голямо. Защо ли? Ами погледнете например снимка 1, направена от верандата – оттам не можете да видите нишата за сядане от снимка 2 или пък кътчето с тухлената настилка близо до гаража.

градина
(1) От верандата не може да се обхване с поглед целия двор – извивките, повдигнатите лехи и
високите растения създават усещане на загадъчност.

градина
(2) Заради близостта си до водния кът и наличието на сянка от лозата, този кът е прекрасно място за
лятна семейна вечеря на открито.

Освен това извивките и лакатушещите пътечки омекотяват екстериора и създават интересен и нестандартен дизайн. Самите пътечки са лесни за направа – полага се специална тъкан, за да се спре растежът на бурените, насипва се пясък, върху който се полагат тухлите и накрая пясъкът се разнася в пространствата между тях.

Високите растения – например монардата, които могат да се видят на снимка 3, растат върху повдигната леха, създадена около тухления кът – една от причините той да не се вижда от верандата.

Друг трик при обособяването на пространствата е да създадете преходи – стъпала, арки, градинска беседка, порти или стълбове. Кръглата лавандулова леха, разположена в средата на двора, има по една градинска беседка от всяка страна, които визуално обособяват границите на това пространство.

градина
(3) С помощта на желязната ограда целият
екстериор е "рамкиран" визуално.

Ботанически наименования:
Монарда - Monarda didyma
Хвойна (смрика) - Juniperus spp.
Лавандула - Lavandula spp.
Див рожков - Cercis canadensis
Ирга - Amelanchier grandiflora
Маркаритка - Leucanthemum x superbum


2. Създайте тематичен дизайн

Дори когато сте обособили няколко различни пространства (екстериорни "помещения"), като цяло дворът (градината) не би трябвало да изглежда разпокъсан. Визуалното единство е важно, тъй като, дори да не можете да обхванете с поглед цялото пространство от някоя от посочените места, то когато обикаляте из него запазвате усещането, че сте в един и същ двор.

градина

Ключът към изграждането на двор, разделен тематично, е повторението. Така например забележете, че всички лехи съдържат подобни по форма извивки – правите линии или пък една правоъгълна леха не биха могли да се впишат успешно в така създадения екстериор. Друг унифициращ елемент е червеното – когато се движите из двора, погледът Ви попада на червената тухлена настилка, червените цветя из лехите, червените аксесоари (тапицерия, тъкани, декоративни възглавнички и прочее) и дори фасадата на сградите. За визуално уеднаквяване на пространствата могат да се използват и избрани растения, разпръснати из целия двор. От друга страна високите брезови дръвчета блокират гледката и създават естествен "разделител", без да заемат много място или да спират притока на светлина между пространствата.

градина
(4) Текстурата, създадена от листата на функията може да обедини пространството, ако се "разпръсне"
из целия двор.

градина
(5) На верандата, възглавничките, тентата и растенията в червено създават чудесно място за забавление
и разговори.

Друг важен елемент от създаването на този тип двор/ градина е изграждането на множество места за спиране – пейката в зелената ниша, разположена в средата на пространството, усамотената веранда от снимка 5 и други места, където можете да седнете и отпочинете на чист въздух, или пък да прекарате няколко часа със семейството си.

градина
(6) Червените бегонии, спускащи се
от висящите кошници на предната
тераса, завършват визуално цялостния
екстериор.

Ботанически наименования:
Астилбе - Astilbe spp.
Бегония - Begonia hybrids
Хемерокалис (вид лилия) - Hemerocallis hybrids
Функия - Hosta spp.
Бяла бреза - Betula papyrifera
Див рожков - Cercis canadensis
Ирга - Amelanchier spp.
Традесканция - Tradescantia hybrids


Източник: GardenGateMagazine.com8 януари 2009 15:47 | gradina -oazis
От: Magi
prekrasni idei-ve4e si gi prestaviam v moiata ka6ta.Koj e avtora?Bravo
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
градина, пространства, екстериор

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg