фирми продукти
представяме
работа
 
Превенция на пожари през зимата: Съвети за безопасност

пожариЗимният сезон е времето на най-активно отопление на дома, затова в този период се увеличават и рисковете от пожар в дома. Високата цена на електроенергията кара все повече хора да започнат да се отопляват с алтернативни източници – дърва, газ, нафта и прочее. Тази тенденция нараства все повече и заради факта, че на пазара вече има голямо разнообразие от декоративни печки – камини, които са не само функционални, но и много красиви.

За съжаление този тип отопление крие и немалко рискове от възникване на пожар. Тези рискове обаче могат да бъдат намалени значително, ако знаете как да предпазите дома и семейството си от подобни инциденти. За целта сме подбрали няколко професионални съвета, събрани в специален наръчник от американския Department of Homeland Security (U.S. Fire Administration).


Отоплителни уреди на керосин или нафта

* Уверете се, че използваните от Вас уреди са в отлично състояние – проверете частите за отходни газове за натрупвания от въглен. Уверете се, че уредът има опция за автоматично изключване при преобръщане на тялото.

пожари* Никога не използвайте уреди, работещи с изгаряне на някакъв вид гориво (въглища, керосин, пропан и прочее) в помещения без добра вентилация (проветрение) – при изгарянето си те могат да произведат отровни изпарения.

* Използвайте САМО горивото, препоръчано от производителя на уреда!!

* Никога не пълнете с гориво уреда, докато той работи или е все още горещ. Когато презареждате с гориво не препълвайте уреда. Не използвайте студено гориво, тъй като при затопляне то може да се разшири в резервоара.

* Пазете децата далеч от отоплителния уред, особено ако носят широки дрехи, които могат лесно да се подпалят при досег с нагорещената повърхност. Същото се отнася и за домашните животни, чиято козина е лесно запалима.

* Когато използвате уред на гориво в спалнята си, уверете се, че помещението е с добра вентилация, за да предотвратите натрупването на въглероден оксид (carbon monoxide).


пожариОтоплителни уреди на дърва. Камини.

* Уверете се, че камината или печката е инсталирана правилно. Освен това проверете дали около уреда има поне 80- 90 см. разстояние, свободно от лесно запалими предмети и материали, включително що се отнася до подовата настилка.

* Тялото на отоплителния уред трябва да е стабилно (да не се клати, рискувайки да се преобърне). Проверявайте ежегодно състоянието на комина, а ако се налага го почистете (особено, ако не е бил използван дълго време).

* Не използвайте запалими течности, за да запалите или разпалите огъня.

* Ако печката. камината не разполага с такъв, поставете стъклен или метален екран – предпазител върху отвора, за да намалите риска от случайно изхвърчане на искри или въглени.

* Не използвайте големи количества хартия, за да разпалите буен огън – така има риск да запалите креозота (запалима течност, извличана от дървесен или каменовъгленен катран) в комина.

* Не палете въглища в помещения с недобра вентилация, тъй като при изгаряне те отделят немалки количества отровен газ (въглероден оксид).

* И тук важи правилото да не поставяте в непосредствена близост до уреда лесно запалими предмети и материали.

* Преди да легнете да спите (вечер или през деня) уверете се, че огънят в печката. камината е напълно загаснал. НИКОГА не затваряйте регулатора за въздуха, когато вътре има гореща пепел или въглени – при затворен регулатор огънят може да се разпали отново и да вкара в помещението отровен въглероден оксид.


пожариДруги съвети:

* При монтажа, поправката и редовните проверки на състоянието на уредите и комините винаги се доверявайте на специалисти, за да намалите риска от пропуски и грешки, които по-късно могат да причинят инциденти и повреди.

* Никога не изхвърляйте горещата пепел вътре в дома или твърде близо до него – поставете я в метален контейнер и я изнесете навън, докато изстине.

* Никога не използвайте кухненската печка или фурна за отопление – това носи риск не само за пожаробезопасността на Вашия дом, но и за отделяне на отровни изпарения.

* Ако използвате електрически отоплителен уред, следете да не претоварвате мрежата и използвайте само разклонители със съответната мощност.

* Избягвайте да използвате електрически уреди за отопление в банята или другите помещения, където те могат да имат контакт с вода.


И още...

* Добре е да инсталирате на всеки етаж в дома си поне по една аларма за наличие на дим.
* Планирайте и тествайте план за евакуация при евентуален пожар, като се уверите, че всеки член на семейството знае как да действа в такава ситуация.

Източник: Usfa.fema.gov


Вижте още:
Рискови ситуации за възникване на пожар в дома
Още съвети за безопасност в дома
Безопасна домашна среда за децатаНяма коментари


ключови думи
пожар, безопасност, зимен сезон

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg