фирми продукти
представяме
работа
 
Идеи за градината: Мозаечни саксии за цветя

Не се ядосвайте за счупените сервизи от керамика и порцелан – те могат да се оползотворят за направата на уникални по своя вид саксии за градинските растения. За целта са Ви необходими подръчни материали и няколко свободни часа. Така получените саксии, облепени с парченца цветна мозайка, могат да служат за украса както на градината, така и на дома.

мозайка

За целта можете да използвате вече счупени порцеланови или керамични съдове (вази, чаши, чинии и прочее) или пък да закупите евтини декоративни съдове, които да използвате начупени на парчета. За да не рискувате така декорираната саксия да изглежда претрупана, придържайте се към една-единствена цветова палитра – както например е показано на изображението (синьо и бяло). Ако пък сте привърженици на разноцветните аксесоари, не се колебайте да смесите смело цветовете – важното е крайният резултат да Ви харесва.

Инструкции:

1. Преди да започнете работа е добре да поставите предпазни ръкавици и предпазни очила. Ако ще използвате цели (несчупени) съдове, начупете ги с помощта на чук, като предварително поставите отгоре дебело парче плат. След това ги дооформете с помощта на клещи за фаянсови плочки. Нанесете върху гърба на всяко парче лепило за поправка на счупен порцелан и притиснете парчето върху повърността на саксията. Накрая оставете лепилото да изсъхне добре (поне за едно денонощие).

мозайка

Когато подреждате декорацията, старайте се да оставяте
достатъчно пространство между отделните парчета.


2. Нанесете предварително приготвения строителен разтвор (варов или циментов) върху чистата и суха повърхност на саксията, като се уверите, че запълвате добре пространствата между парчетата порцелан. Ако предпочитате да създадете контраст, оставете ръба на саксията непокрит и в естествения му цвят.

мозайка

Нанасяне на строителния разтвор.


3. Използвайте мистрия за плочки, за да загладите и изравните покритието от разтвора. Оставете саксията да съхне няколко часа – през това време върху порцелана ще се появи мътен слой изсъхнал разтвор.

мозайка

Изглаждане на покритието от разтвора.


4. След като разтворът поизсъхне, внимателно избършете с влажна гъбичка остатъците от него върху повърхността на порцелановите декоративни парченца (изплаквайте гъбката от време на време). Накрая оставете готовата саксия да съхне поне за седмица. Когато повърхността е напълно суха, запечатайте я с помощта на специално защитно покритие за цимент (т.нар. grout sealer). Готовите декоративни саксии можете да ползвате и като съдове за поставяне на украса или различни предмети от бита (химикалки, домакински прибори и прочее).

мозайка

Избършете остатъците от строителен разтвор върху
порцелановите плочки с влажна гъбка.


Още градински проекти

Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
саксии, мозайка

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg