фирми продукти
представяме
работа
 
10 тенденции в интериорния дизайн на съвременните жилища

Новите жилища, които се строят и обзавеждат през последните години, представляват практическото отражение на съвременните нужди, вкусове, желания и приоритети. Така се раждат и новите тенденции - както в архитектурно отношение, така и по отношение на интериора. Те са резултат не само от модата, налагаща се в тази сфера, но най-вече от необходимостта да се задоволят тези нужди и да се осигури хармонична среда за живеене при настоящите условия.


1. Модерната кухня

тенденции

Кухните се превръщат все повече в помещения с обособени пространства, заменящи досегашните "отворени" разпределения. Една от съвременните тенденции е в стаята да се включи ниска (частична) стена, която разделя помещението, без да нарушава неговата визуална цялост.


2.  Място за цялото семейство

тенденции

Вградените банкети са мултифункционални интериорни елементи, които могат да трансформират пространството в желана от Вас ниша – от място за сутрешното кафе до ученически кът, а като бонус се явява свободното място за съхранение на вещите, намиращо се под седалките. Банкетите са идеалното решение за оптимизиране на помещенията, така че да използвате максималния потенциал на свободното място в тях.


3. Трапезария? Да, моля

тенденции

Трапезариите в официален стил (не толкова строг, колкото елегантен) си остават задължителен елемент за всеки модерен дом. Независимо от големината на жилището и пространството, което е отделено за трапезарията, помещението може да се превърне в мултифункционално място за хранене, официални събирания и посрещане на гости.


4. Жажда за елегантност

тенденции

Дървото е традиционен материал за подовите настилки – както в традиционните, така и в съвременните домове. След кратък период на забрава, то се завръща с пълна сила в интериорния дизайн, като потребителите имат все по-голям избор на съвременни материали с подобрени качества – ламинати, паркет от масивна дървесина и прочее, в разнообразие от шарки и нюанси. На мода излизат и еко алтернативи като коркова  или пък бамбукова настилка.


5. Страхотна гледка

тенденции

Собствениците на домове, които искат да оптимизират сметките си за отопление и климатизация, обръщат все повече внимание на прозорците в дома си. Съвременните прозорци са създадени като гъвкави мултифункционални системи, които се приспособяват лесно към постоянно променящите се условия навън, лесни са за поддръжка, филтрират вредните UV лъчи и не на последно място – имат красив дизайн. Тенденцията е прозорците да бъдат големи, за да откриват гледката навън без да блокират слънчевите лъчи – заради модерните дограми и стъклопакети, предпазващи дома от студа и горещината навън, потребителите вече могат да си позволят прозорци с размери, непосилни допреди няколко десетилетия заради загубата на топлина.


6. СПА моменти

тенденции

Банята отдавна не е само функционално помещение за личната хигиена – тя се превръща все повече в място за релаксация и отмора на тялото и душата. Именно поради тази причина понятието СПА се превърна от мода в необходимост, а банята – в помещение за уединение и чувствени моменти. Производителите се надпреварват да предлагат все по-изтънчени продукти за баня – вани с аромотерапия, душове с функция на струята, наречена "дъжд" и какви ли още не луксозни решения. Наред с това, в банята навлизат все повече материали, заменящи традиционните плочки, керамика и метал – например мрамор и фибростъкло.


7. Спретнато и подредено

тенденции

Тенденция в съвременния интериорен дизайн е отделните елементи във всекидневната – например камината, т. нар. медия център (телевизор, DVD и прочее), шкафовете и рафтовете, да се съчетават така, че да образуват едно визуално цяло. Това означава, че тези елементи трябва да се "вградят" по начин, допълващ вече създадената архитектурна конструкция и разпределения, за да се оптимизира пространството и да се създаде унифицирана фокусна точка.


8. Специални места

тенденции

В новите жилища всеки сантиметър трябва да бъде оползотворен, затова на почит са практичните идеи за всяка част от дома. Това включва мебели с изчистен, минималистичен и мултифункционален дизайн, използване на всяка ниша, вградени елементи, кухненски островчета, ниски банкети и прочее полезни решения.


9. Обособени пространства

тенденции

Потребителите търсят все по-тясно обособяване на пространствата в дома си – за това спомагат все по-модерните архитектурни планове, т.нар. "отворени" разпределения. Така пространствата в отделните помещения са обособени тематично (с помощта на ниски стени), без обаче да се създава усещането за изолация, тъй като отделните елементи остават визуално свързани.


10. На чашка с приятели

тенденции
 
Екстериорните "помещения" заменят традиционния заден двор. Те представляват практичното приложение на тенденцията интериорният стил да се измества все повече и извън границите на дома – в двора или в градината, където се оформят своеобразни стаи, но на открито. Това се отнася за различните помещения в дома, които имат свой сезонен "образ" и навън – външна кухня, трапезария и дори всекидневна. Така се създава усещането за свързаност между пространствата в и извън жилището, екстериорът се оползотворява максимално, а наред с това се удовлетворява нуждата на потребителите да прекарват все повече време навън.


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
нови жилища, тенденции, обзавеждане, интериорен дизайн

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg