фирми продукти
представяме
работа
 
Направи си сам: Масичка за кафе с контурни крака

Направете си сами красива и функционална масичка за кафе, която можете да създадете по собствен вкус и спрямо собствените си нужди.

масичка за кафе с контурни крака


Необходими инструменти
:

§ мерителна рулетка
§ ъглов перпендикуляр
§ 2 магарета за рязане на дърва
§ преносим циркуляр с линеал
§ трион за скосяване под ъгъл 45 градуса
§ скоби за дърво (с капацитет поне 15 см.)
§ преносим трион за ажурна резба
§ дрелка
§ бургии (0.2 см., 0.5 см. с конусен зенкер)
§ отвертка
§ чук
§ замба (пробой) за пирони
§ шпатула
§ шкурка (размер 150)
§ четка за боя

Необходими материали
:

§ 1 плоскост от брезов шперплат (или МДФ) с дебелина 1 см. (за части А, F и G)
§ 1 дъски от тополова дървесина 1×2 (в инчове; в сантиметри – 2.5×5 см.), с дължина 20 см. (за части В и С)
§ 2 дъски от тополова дървесина 1×3 (в инчове; в сантиметри – 2.5×7.6 см.), с дължина 20 см. (за части D и Е)
§ 2 дъски от тополова дървесина 1×10 (в инчове, в сантиметри – 2.5×25 см.), с дължина 20 см. (по избор; за части F и G)
§ лепило за дърво
§ 1 пакет винтове за гипсокартон No.6 × 0.6 см.
§ 1 пакет 5d (довършителни) пирони
§ смес за запълване на дървесина
§ около 1 литър латексов грунд
§ около 1 литър полугланцова латексова боя

масичка за кафе с контурни крака

1. Изрежете и сглобете отделните елементи

Започнете с изрязването на плота на масата (А) от брезовия шперплат/ МДФ плоскостта с помощта на циркуляра. Обработете леко с шкурката ръбовете, за да ги изгладите. Поставете плота наобратно върху  двете магарета за рязане на дърва и маркирайте линиите, където ще бъдат монтирани летвите (вижте схемата "Изглед на дъното" по-долу). Забележете, че плотът ще излиза малко напред пред летвите – около 4 см., по продължението на целия ръб. За да оставите толеранс за дебелината на страничните летви (1 см.), трябва предварително да отбележите очертанието на летвите на 6 см. от всеки ръб.

масичка за кафе с контурни крака

Използвайте триона за скосяване под ъгъл 45°, за да изрежете всички летви до указаната дължина. След това пробийте зенкерованите дупки за винтовете (0.5 см.). Центрирайте летвите върху ръбовете, на които трябва да са разположени – късите летви върху късите страни и респективно – дългите летви върху дългите страни на масата. След това ги прикрепете с лепило и винтове за гипсокартон.

Направете рамка около така поставените летви. Пробийте няколко пилотни отвора (0.2 см.) близо до краищата на дългите летви и после свържете ъглите с лепило и 5d пирони. Уверете се, че сте разположили краищата на късите летви срещу вътрешната повърхност на дългите летви, така както е показано. Тествайте разположението на така получената рамка от летвите от долната страна на плота, за да се уверите, че тя пасва стабилно около вътрешните летви. Накрая махнете рамката, нанесете лепило за дърво на местата, където ръбовете на летвите ще са в контакт с плота и захванете двата елементи със скоби. Пробийте няколко пилотни дупки и вкарайте 5d пирони през летвите към ръбовете на вътрешните летви.

масичка за кафе с контурни крака

2. Сглобете краката

Всеки крак се състои от 2 елемента – F и G, които са със симетрични контури. Би трябвало да Ви е останал достатъчно материал от брезовия шперплат/ МДФ, за да изрежете празнините за всеки от четирите крака – за по-стегнат вид можете да използвате тополовата дървесина 1×10 poplar. По-лесно е да сглобите крачетата преди да изрежете контурите с трион за ажурна резба – за тази цел ги съединете с помощта челно съединение, предварително покрито с лепило и заковано с пирони, както е показано на схемата. Уверете се, че сте напаснали по-тесния (краен) сегмент срещу вътрешния ръб на по-широкия (преден/ заден) сегмент. След това увеличете схемата на крака по-долу и нанесете контура върху двата елемента на крака. После изрежете контурите с трионче за ажурна резба.

Обработете с шкурка повърхностите и ръбовете, за да ги загладите, а след това пробийте няколко зенкеровани дупки (0.5 см.) от вътрешната страна, близо до горните краища, както е показано на схемата. Нанесете лепило върху вътрешните части на летвите и монтирайте вече сглобените крака на масата с пирони за гипсокартон.

масичка за кафе с контурни крака

3. Довършителни работи

Използвайте пробоя, за да избутате пироните малко под повърхността на дървесината и запълнете дупките със специалната смес за дърво (т.нар. woodfiller). Когато сместта изсъхне, изравнете повърхността с шкурка. Нанесете пласт от латексовия грунд върху всички повърхности на масичката за кафе – нанесете още един пласт само върху ръбовете, особено тези на плота. Оставете го да изсъхне и нанесете един или два слоя от боята.

Източник: diyideas.comНяма коментари


ключови думи
масичка за кафе, проект, мебел

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg