фирми продукти
представяме
работа
 
Няколко съвета за боядисване без безпорядък

С помощта на тези прости техники, Вие ще боядисвате без риск да оставите след себе си бъркотия и петна, които да се налага да почиствате с дни. Спестете си часове труд само с малко предварителна подготовка.

боядисване


1. Подгответе и увийте осветителните тела

Боядисването на тавана по принцип е лесна работа, ако обаче се изключи областта около осветителните тела. За да разчистите максимално повърхността на тавана и едновременно с това да запазите чисти и осветителното тяло, първо трябва да махнете всички стъклени и пластмасови части от него. Преди да правите каквото и да било обаче се уверете, че електричеството е изключено. След това отвийте крушката/ крушките и разхлабете осветителното тяло – това обикновено става чрез отвиване на няколко винта. Прокарайте единия край на кабел (който обаче не е електрически и не е част от системата) през осветителното тяло, а другия – към съединителната кутия. Уверете се, че висящият кабел дава достатъчна опора на тялото. Накрая поставете върху осветителното тяло найлонова торбичка, за да го предпазите от боята.

боядисване

Ако става въпрос за полилей, работата Ви се улеснява значително. Декоративната платка върху тавана обикновено се поддържа от пръстеновидна гайка. Затова се налага само да отвиете гайката и платката сама ще се спусне надолу. Тук не е необходимо да използвате висящ кабел – само трябва да увиете частите с найлонова торбичка.

2. Използвайте широка лента и найлон, за да предпазите вратите и прозорците

Валяците за боядисване обикновено изхвърлят настрани ситни капчици боя, които цапат близките повърхности. Ето защо е добре предварително да предпазите прозорците и вратите в стаята, за да не се налага след това да ги почиствате допълнително. За тази цел облепете със самозалепваща се лента периферията на всеки прозорец и всяка врата, за да предпазите дървената рамка (или дограмата) – използвайте лента с такава широчина, че да покрие поне 1.5 см. от рамката. По този начин ще можете да залепите тънък найлонов пласт към стърчащата свободно част от самозалепващата се лента, без да се налага да лепите отделно найлона. При вратите направете тънък разрез върху найлоновия пласт, за да можете да минавате.

боядисване


3. Преместете мебелировката, за да имате по-лесен достъп до стените и тавана

Ако помещението, в което работите, е претъпкано с мебели и вещи, рискът от инциденти нараства драстично. Затова извадете от помещението всички мебели и вещи, които можете, а останалите натрупайте на едно място. Например можете да поставите тапицираните столове и табуретки обърнати наопаки върху канапето или покрийте масата с картон, за да можете да поставите отгоре й столовете – във всички случаи обаче не позволявайте купчината да се превърне в препятствие за Вашата работа. Понякога 2 по-малки купчини, между които може да се постави стълбата, са по-добро решение от 1 голяма. Между купчините и стените трябва да има разстояние от поне 1 метър. Накрая покрийте купчините с найлон, за да ги предпазите от пръските боя.

боядисване


4. Предпазете перваза на пода

Не е необходимо да покривате изцяло перваза – достатъчно е да облепите горната му част с широка и плътна самозалепваща се лента, така че свободната й половина да остане на стърчи изправена, предпазвайки останалата част. Лентата няма да се залепи добре за прашна повърхност, затова предварително избършете цялата горна част на перваза.

боядисване


5. Премахнете предпазните платки и облепете ключовете и контактите

Забележка: Преди да започнете работа задължително изключете подаването на електричество, тъй като по време на работата клемите са изложени на показ.

боядисване

Ако се опитате да боядисате стените около контактите и превключвателите, резултатът вероятно няма да е много добър. Затова можете да махнете предпазните платки и да боядисате мястото под тях. След като махнете платките обаче, преди да нанесете боята, трябва да покриете отворите с широка самозалепваща се лента (около 5 см. широчина). Преди боядисването трябва да махнете временно и някои други елементи – железарията за завесите, закачалките за картините и прочее. Изключение прави термостатът, при който е по-лесно да го облепите с лента, отколкото да го демонтирате и монтирате отново.


6. Покрийте килимите с плат

Грубите платове (ленени, конопени и прочее) са идеално решение за килимите в помещението, за да ги предпазите от боята. Те са лесни за покриване и не се нуждаят от самозалепваща се лента, за да стоят на място (както например найлонът) – достатъчно е само леко да ги надиплите около местата до стените. Обикновените капки боя ще се задържат върху грубата повърхност на плата и няма да попият към килима. Ако обаче количеството боя е по-голямо, ще се наложи да махнете плата преди боята да е попила надолу и да го изчистите. преди да го върнете отново.

боядисване

За предпазване на килимите не е нужно да използвате нов плат – можете да използвате стари парчета. Освен това не е необходимо да покривате цялата стая – можете да местите парчетата в зависимост от мястото, където работите в момента.


7. Покрийте чувствителните части на окабеляването

Дори малко количество боя, попаднало на неподходящото място, може да повредят окабеляването на телефона, кабелната или компютъра. За да предпазите телефонните жакове, без да да се налага да разкачвате всички малки кабелчета и жички, отвийте винтчетата на предната платка и покрийте със самозалепваща се лента. След това залепете клемите от задната страна на облепената платка. Накрая внимателно поставете платката в съединителната кутия. Изключете коаксиалния кабел от платката му и облепете свръзката на кабела.

боядисване


8. Предпазете твърдия под със засмолена хартия

Грубият плат и найлонът се плъзгат, когато са поставени върху дървена, винилова или фаянсова настилка. Затова за предпазване на този тип под можете да използвате засмолена хартия. За целта залепете едно за друго парчета хартия, а след това залепете самата хартия за периферията на пода със самозалепваща се лента. Преди да поставите засмолената хартия обаче трябва да почистите добре повърхността на пода, тъй като останали по него частици могат да го надраскат. Един слой от хартията е достатъчен за предпазване, но ако върху нея попадне по-голямо количество боя, най-добре е да го избършете още преди да е попило надолу.

боядисване


Съвет
: Как да почистите петно от боя върху килима

Петното боя върху килима може да Ви се стори като непоправима беля, но всъщност далеч не е задължително от него да остане леке. Основните фактори тук са бързината и голямо количество вода. Латексът съхне много бързо и затова всяка секунда е от значение. Затова накарайте някой да Ви донесе кофа с вода, а Вие пред това време се заемете да изчистите петното с широка шпатула , лопатка или друг подобен инструмент. Не забърсвайте боята, тъй като така ще втриете петното още по-дълбоко в килима. След това започнете внимателно да попивате петното с мокър парцал, за да запазите боята мокра. Продължете да попивате, сменете водата в кофата и пак попивайте, докато петното стане едва видимо. Накрая оставете килима да изсъхне на добре проветриво място. Ако става въпрос за малко капчици, попаднали върху килима, то тук трябва да използвате обратния принцип – оставете ги да изсъхнат (внимавайте да не стъпите върху тях), а след това ги отрежете с ножица.

боядисване


По материали на Рийдърс Дайджест (rd.com)Няма коментари


ключови думи
боядисване, бъркотия, бои

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg