фирми продукти
представяме
работа
 
Бързи и лесни поправки в кухнята, които можете да направите сами


кухненски поправки

10 бързи и лесни поправки, които можете да направите и сами.

Първа част

1. Почистете бързо и лесно дъската за рязане

Ако харесвате удобството, което предлага подвижната дървена дъска за рязане, но не я използвате, тъй като е силно замърсена, ето начин да я почистите. За тази цел изтъркайте повърхността й с половин лимон и шепа едра сол (например морска).

кухненски поправки

След това нанесете минерално масло (mineral oil). Солта е отличен абразив, цитрусовата киселина убива бактериите, а минералното масло предпазва дървесината от абсорбиране на петната. Когато петната изчезнат, изплакнете дъската добре и я оставете да изсъхне.

кухненски поправки


2. Поставете уплътнения на хлопащите врати

 
Ако сте изморени от звука на шумно затварящи се врати на кухненските шкафове, то можете да решите проблема без особени усилия. За тази цел можете да използвате специалните самозалепващи се уплътнения, които се предлагат в магазините.

кухненски поправки
 
Преди да залепите уплътнението се уверете, че повърхността е чиста и суха, за да хване лепилото. След това поставете по едно уплътнение в горната и в долната част на вратата.


3. Наместете или заменете повредените ключалки

 
Повечето нови шкафове имат самозатварящи се панти, които държат вратата затворена. Други пък имат магнитни приспособления за тази цел. Ако една ключалка не държи вратата добре затворена, то тя или е повредена, или се е разместила. Ключалките са захванати с помощта на 2 винта, така че замяната им не е никак трудна. Наместването също не е особено сложно, но тук може да Ви се наложи да направите няколко опита преди да намерите правилната позиция. За тази цел леко охлабете винтовете и започнете да намествате навън и навътре ключалката. Ако вратата не се затваря добре, опитайте отново, а след като сте готови затегнете винтовете.

кухненски поправки

Съвет: Ако вратата на шкафа е леко изкривена и не пасва точно на самия шкаф, то можете да добавите на проблемните места магнити, които да я държат по-здраво.

4. Наместете пантите върху разместените врати на шкафчетата

Ако вратичките на шкафовете Ви са повредени, а пантите им са от т.нар. "европейски" вид, то поправката им ще бъде много лесна. Въпреки сложният им на пръв поглед външен вид, тези панти са направени така, че да могат да се нагаждат бързо и лесно – обикновено само като завъртите няколко винтчета. Процесът тук се базира на принципа „опит – грешка”, докато успеете да постигнете желания резултат.

1) Ако вратата на шкафа не е на едно ниво със съседната, регулирайте дълбокия винт. Той мести плоскостта навън и навътре. Ако пантите Ви нямат такъв винт, пробвайте с регулиране на страничния.
2) Ако вратата е изкривена и не е перпендикулярна на рамката на шкафа, трябва да регулирате страничния винт. Той мести вратичката настрани. Понякога, за да регулирате страничния винт се налага първо да охлабите дълбокия винт.
3) Ако вратата е на едно ниво с останалите и е перпендикулярна на шкафа, но пък от друга страна е на твърде ниско или високо ниво, регулирайте това с помощта на монтажния винт. Охлабете винтовете и на двете панти, приплъзнете вратата нагоре или надолу и ги затегнете отново.

кухненски поправки

След всяка промяна проверявайте резултата. При регулация на двойна вратичка първо наместете едната половина, а след това регулирайте спрямо нея и другата.

кухненски поправки


5. Запълнете разширените дупки от винтове

Понякога, когато вратите на шкафовете, ключалките или пък чекмеджетата не работят правилно, причината за това е в разширените дупки за винтовете. Проверете дали винтовете пасват стабилно в плоскостта или пък са нестабилни и се движат. Ако винтът се върти, но не затяга добре, то вероятно дупката е повредена.

кухненски поправки

За да я поправите първо демонтирайте винта и железарията. Натопете няколко клечки за зъби в лепило и вкарайте в повредената дупка толкова от тях, колкото можете да поберете. Счупете стърчащата част на клечките и избършете остатъците от лепило с влажен парцал. Не е нужно да чакате лепилото да изсъхне добре или да пробивате нови дупки – инсталирайте отново железарията като вкарате винта между клечките.

Втора част

По материали на Рийдърс Дайджест (rd.com)Няма коментари


ключови думи
кухня. поправки

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg