фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите параван за уединение извън дома

Направете си параван, който да Ви осигури уединение, скривайки Ви от любопитни съседски очи. Параванът може да служи и за скриване на отделни части от градината, двора или дори на терасата – на кошчето за смет, кътчето за градински инструменти, купчина кутии и прочее. Отделните му панели са окачени един за друг с панти и затова може да бъде изграден от 2 или повече панела, в зависимост от вашето желание. Използваният материал е дървесина, боядисана в избрания от вас цвят, а самият параван е лесен за изграждане, но може да бъде много практичен.

параван

Необходими инструменти и материали:

• инструменти за нарязване на дървесината (банциг, комбиниран трион за скосяване на ъглите под ъгъл 45 градуса
(Забележка: Ако не разполагате с такива инструменти или нямате опит в работата с тях, най-добре е да поръчате на специалист /дърводелец/ да Ви ги нареже предварително.)
• дрелка и бургия
• мерителна рулетка
• четка за боя/ валяк за боя
• #8 х 6.3 см. винтове за дърво
• смес за запълване на дърво (т.нар. wood filler)
• шкурка
• дървени дъски
• 3 (или повече) панти
• грунд и боя за екстериорна употреба
• лепило за дърво


Инструкции
(дадените инструкции са за изработката на 1 панел):

Стъпка 1
Създайте външната рамка. Срежете 2 дъски с размери 60 х 92 см. до дължина 152 см. – това ще се вертикалните подпори на рамката. След това срежете 2 дъски със същия размер до дължина 107 см. – те ще са за хоризонталните летви.

Стъпка 2
Измерете 4 см. от единия край горната летва и отбележете мястото. След това измерете 0.6 см. от отбелязаното място и направете втори белег. Сега върху първата дъска отбележете 7 см., а след това по 12 см., докато стигнете до края. Това са местата, на които ще бъдат поставени "ребрата" на паравана (общо 8). Отбележете центъра на всяка от тези линии (по ширината на летвата) и пробийте по една пилотна дупка.

Стъпка 3
Пренесете отбелязаните места и върху долната летва – там също пробийте пилотни дупки, на същите места, на които сте го направили върху горната част. Когато сглобявате правоъгълната рамка, не забравяйте да проверите дали горната и долната летва са разположени идентично – така че дупките им да кореспондират.

Стъпка 4
Сглобете външната рамка, така че вертикалните летви да бъдат поставени откъм вътрешната страна на хоризонталните парчета. Пробийте по 2 пилотни дупки през лицевата част на всяка дъска – във всеки край на хоризонталните летви.

Стъпка 5
Нанесете лепило в двата края на вертикалните дъски и сглобете правоъгълника на рамката, като прекарате винтовете през лицевата част на горната и долната дъска към страничните дъски. Избършете излишъка от лепило и проверете дали конструкцията е с прави ъгли. Оставете настрани, за да изсъхне лепилото.

Стъпка 6
Срежете 8 броя летви с размери 2.5 х 15 х 154 см. – те ще са за "ребрата" на паравана. Можете да боядисате тези летви сега – преди да сте ги монтирали към конструкцията, но оставете небоядисани двата края на всяка летва.

Стъпка 7
Когато външната рамка изсъхне, нанесете лепило за дърво върху двата края на една от летвите – "ребра". Приплъзнете летвата вътре в рамката и я поставете под ъгъл (спрямо ширината на двете хоризонтални части), така че центърът й да попадне върху първото отбелязано за тази цел място върху горната и долната част. Уверете се, че ръбовете на "реброто" не стърчат извън лицевата част на рамката. Накрая поставете винтовете за дърво откъм горната и долната част на рамката.

Стъпка 8
По същия начин поставете и останалите 7 летви – "ребра", като ги монтирате под същия ъгъл като първата летва. Запълнете дупките от винтовете със специалната смес и я оставете да изсъхне.

Стъпка 9
Срежете 2 дървени блокчета с размери 5 х 7.5 х 4 см. и ги монтирайте към дъното на рамката – те ще са крачетата на паравана. Накрая грундирайте и боядисайте цялата конструкция и я оставете да изсъхне добре.

Стъпка 10
За да инсталирате пантите първо пренесете всеки панел до мястото, където ще поставите готовия параван, защото после те ще станат прекалено тежки за пренасяне. Монтирайте пантите на 3 места – горе, долу и по средата (това се отнася за всеки два съседни панела). Поставете винтовете така, че те да са насочени навътре към предмета, който искате да скриете с паравана.

Източник: diy.homedepot.caНяма коментари


ключови думи
параван, градина, екстериор

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg