фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите каменно огнище в двора или градината

огнищеАко обичате уюта на огъня в студените есенни вечери или предпочитате да си правите семейни пикници на открито в двора или градината, този проект вероятно ще Ви хареса. С негова помощ ще можете да изградите сами облицовани каменно огнище, за да се наслаждавате на запаления огън, като същевременно намалите рисковете от възникване на пожар.

При избора на място за огнището задължително изберете просторна равна площ, без запалими неща наоколо (храсти, дървета, прозорци, пейки и прочее) – диаметърът й трябва да бъде поне 3- 4 м. Предварително трябва да подготвите областта около огнището, като поставите пласт от негорим материал – например ситен чакъл или цимент.

Забележка: Спазвайте всички мерки за сигурност – палете огъня само със сигурни материали (дърво, въглища), без да използвате допълнително лесно запалими материали, като например  нафта, спирт за горене или газ, или такива, които при горене отделят отровни вещества. Не забравяйте, че огънят от огнището е открит и може да се превърне лесно в пожар, затова стойте на разстояние и пазете надалеч децата и домашните любимци (дори, когато огънят не е запален) – те могат да се наранят не само от самия огън, но и от нагретите повърхности, както и от падане в самата конструкция. Не позволявайте на децата си да палят сами огън в огнището и винаги дръжте наблизо пожарогасител. Не използвайте огнището, ако не сте достатъчно подготвени да овладейте огъня в случай на инцидент.


Необходими инструменти и материали:

○ материали за подпорното каменно ограждение – еднакво оформени каменни блокчета (предварително трябва да сте нарязали каменните блокчета така, че те да пасват едно на друго, образувайки кръгло  ограждение) – старайте се всички блокове да бъдат със заоблени външни ръбове, за да намалите риска от нараняване
○ едър пясък за бетон
○ чакъл
○ лепило за бетон
○ лопата
○ инструмент за трамбоване
○ нивелир
○ корда за измерване
○ мерителна рулетка
○ спрей боя за маркиране
○ ръчна количка
○ дървен чук
○ предпазни ръкавици + предпазни очила
○ ръчен валяк


Инструкции:

1. Очертайте кръг

Срежете парче от кордата със същата дължина, каквато ще бъде радиусът на огнището. Вържете единия край на кордата за колче, забито в средата на бъдещия кръг, а за другия край вържете спрей боята. С помощта на спрея очертайте кръга – периметър на проекта. Тук радиусът на огнището е 70 см. (диаметър=140), но Вие можете да направите и по-голям кръг.

огнище

2. Изкопайте дупката за огнището

Изкопайте почвата в границите на очертания кръг на дълбочина 45- 50 см.

огнище

3. Запълнете дупката с чакъл и трамбувайте

Сипете пласт от чакъл (15- 20 см.) и изгладете с инструмента за трамбоване. Пластът трябва да бъде равен и плътен. Можете да поръсите и тънък пласт едър пясък върху чакъла.

огнище

4. Очертайте кръга за каменната облицовка

Използвайте същата техника с кордата и колчето (стъпка 1), за да очертаете още един (вътрешен) кръг – за дебелината каменната "стена" около огнището.  За целта използвайте същата точка – център като преди и вече очертания кръг на цялото огнище. Тук целия кръг е с радиус 70 см., а радиусът на същинското огнище – 48 см. (това означава, че дебелината на каменното ограждение е 22 см.)

огнище

5. Поставете първия ред каменни блокчета за ограждението

Поставете първия ред каменни блокчета от ограждението в завършен кръг.  Накрая обработете блоковете с дървен (или гумен) чук, за да ги наместите по-стабилно в основата. С помощта на нивелир проверете дали редът е напълно равен.

огнище

6. Завършете редовете на каменната "стена" около огнището и добавете лепило

Поставете втори ред каменни блокове. Довършете ограждението, за да достигне желаната височина и завършете с най-горния пласт блокове. Използвайте лепило за бетон, за да подсигурите по-стабилна свръзка между каменните блокове (особено що се отнася до най-горния слой). За целта те трябва да са чисти и сухи.

огнище

7. Довършете периметъра

За да оградите отвсякъде огнището с каменни блокове (извън ограждението – стена), направете пласт от 10- 15 см. едър чакъл, покрит с пласт (2- 3 см.) едър пясък за бетон. Поставете каменните блокове (павета) така, че да получите шарка по свое желание. Накрая монтирайте пластмасова или метална облицовка по ръба на павираната повърхност, за да не се местят блоковете.  Минете с груба метла отгоре, за да заметете пясъка между свръзките, докато ги запълните. Обработете цялата повърхност с ръчен валяк, за да подсигурите каменните блокове на местата им.

Съвети за инсталацията:

• Преди да изградите огнището, проверете дали няма регионални разпоредби, които забраняват това или дали не се налага да се уведомите местната администрация, че ще изпълнявате подобен проект.
• Ако направите огнището по-дълбоко ще намалите шанса да възникне пожар – така ще се наложи да добавите допълнителен ред (редове) към ограждащата „стена”.
• Когато планирате мерките за безопасност при ползване на огнището, имайте предвид и риска от изхвръкване на искри или въглени от огъня. Можете да поставяте метален капак върху отвора на огнището, когато не го използвате, за да намалите риска от инциденти (падане, спъване, удар и прочее) на децата и домашните любимци вътре.


Източник: www.remodelingcenter.com15 февруари 2010 11:32 | re: георги
От: comfort
Здравейте, разгледайте например някои от фирмите в каталога, предлагащи естествени камъни: https://www.comfort.bg/bg/tag/srchfirms/%EA%E0%EC%FA%ED%E8/1.html.
15 февруари 2010 09:02 | инфо
От: георги
Знаете ли от къде могат да се намерят такива камъни?
14 октомври 2008 08:50 | Влад
От: Дед
Владо, Владо поправи си пропуска. Ако ще ти показват как се прави барбекю, изобщо не бива да вземаш отношение към огнището '-)
11 октомври 2008 12:52 | хубаво
От: gd.bg
Много ми хареса! Различно е от мутри и ДАНС и е приятно житейски. Представете си само удоволствието. Който не е стоял край огън с любими хора той няма да го хареса. Искаме още идеи за извън градските къщи ипочивни места.
11 октомври 2008 02:53 | UMNO!!!
От: Evelyn
Mnogo mi haresa ideqta!Na koito ne mu haresva...prosto da ne go pravi!
10 октомври 2008 14:47 | тъпо
От: vlado
Пълни глупости. Не че не става-ама да беше показал как се прави барбекю примерно.Но да заемеш площ от двора си за такова нещо, каето може да се ползва само при липса на дъжд-мерси!
1 ]
6 резултата в 1 страница


ключови думи
огнище, градина, камък

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg