фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите фонтан с теракотена сфера

сферичен фонтанНищо не освежава терасата, двора или градината така, както красивият фонтан. Независимо колко малък е той, ромонът на водата успокоява и създава усещането за връзка с природата. Напоследък все повече хора се насочват към водните съоръжения, за да декорират допълнително градината, двора и дори терасата си с тях. Ако обичате да майсторите нещата за дома си сами, можете да опитате да си направите този сферичен керамичен фонтан - в специализираните магазини вече се предлага разнообразие от подходящи за целта помпи и аксесоари. С времето теракотата ще се покрие с естествен мъж и ще придобие един още по-натурален външен вид.

Необходими материали:

• теракотена купа с диаметър около 40 см., с дренажен отвор на дъното
• теракотена сфера с диаметър 20- 23 см. (уверете се, че сферата е добре изпечена, тъй като в противен случай тя може да започне да се руши вследствие на действието на водата)
• гъвкава непромокаема облицовка (на принципа на облицовките за басейн)
• теракотена (или такава от глазирана керамика) чинийка с диаметър около 23 см.
• малка помпа с потопяем заземен кабел и капацитет от 230- 300 литра за час
• гъвкава пластмасова тръбна инсталация
• пакет речни камъчета

Необходими инструменти:

• корда за измерване
• ножици, предназначени за по-трудни за рязане материали
• дрелка и бургии с диаметър малко по-голям от този на тръбите (с карбиден или диамантен връх, или такива за зидария)
• предпазни очила
• кофа с вода за почистване

Инструкции:

Стъпка 1
С помощта на кордата измерете разстоянието от горния ръб на теракотената купа, през целия диаметър на дъното, до ръба на отсрещната страна, следвайки формата на купата. След това изрежете парче от непромокаемата облицовка, така че то да е с диаметър малко по-голям от този на купата (измерен чрез кордата). Поставете я вътре в купата – тя трябва да се показва малко над ръба. На този етап не изрязвайте излишъка, тъй като водата и пълнежът ще смъкнат облицовката надолу.

сферичен фонтан

Стъпка 2
Обърнете теракотената чинийка с дъното нагоре, поставяйки я върху облицовката върху дъното на купата. Уверете се, че помпата ще се вмести напълно под чинийката. Извадете чинийката и пробийте върху дъното й няколко дупки за дренажа. В центъра на дъното пробийте още един отвор, с диаметър малко повече от този на тръбите (той е именно за тях), както и отвор върху ръба на чинийката, за да минава оттам кордата на помпата.

сферичен фонтан

Стъпка 3
С помощта на дрелката (и бургия с диаметър малко по-голям от този на пластмасовите тръби) внимателно пробийте 2 срещуположни дупки в керамичната сфера – в горната и в долната й част. Не забравяйте предварително да поставите предпазни очила, тъй като при пробиване на керамиката от материала могат да изхвръкнат малки парченца.

сферичен фонтан

Стъпка 4
Прокарайте единия край на тръбичката през дупката в сферата. Другия й край прекарайте през средния отвор на дъното на теракотената чинийка (самата тя трябва да е обърната с дъното нагоре върху дъното на купата), но внимавайки да не извадите тръбичката от сферата.

сферичен фонтан

Стъпка 5
Поставете теракотената сфера в центъра на чинийката. Свържете прекараната през сферата и чинийката тръбичка с помпата (за частта със свързването и функционирането на помпата следвайте стриктно инструкциите или най-добре се консултирайте със специалист). Лекичко издърпайте края на тръбичката, така че тя да минава изправена от помпата, през чинийката до горната част на сферата. Направете тест на помпата като напълните купата с вода и включите устройството. Ако всичко е наред, изравнете края на пластмасовата тръба, така че тя да е на едно ниво с купата.

сферичен фонтан

Стъпка 6
Измийте добре речните камъчета в кофата с вода, за да премахнете частичките, които буха могли да запушат помпата. Напълнете купата с камъчета и проверете облицовката – ако тя се подава все още над ръба на купата, можете вече да я подравните.

сферичен фонтан

Източник: www.bhg.com26 юли 2009 20:31 | замяна на сферата с нещо друго е по- лесно
От: bugsybg
нека заменим сферата,която е трудно да се намери, а и ще струва куп пари с нещо елементарно, красиво и.. почти безплатно: изрежете горната половина на PVC бутилка от бира или мин вода, забъркайте силен циментов разтвор , поставете посредата твърд маркуч или метална тръбичка с подходящ размер и напълнете , потропнете с бутилката по земята леко..за да се уплътни, след 4 часа е готово. обърнете, махнете кофража (бутилката бира) импрегнирйте , за да бъде по- трайно и монтирайте. (няма пробиване, няма довитии.. лесно, красиво и евтино !!!)
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
фонтан, теракота, сфера

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg