фирми продукти
представяме
работа
 
Градински проекти: Градина за уединение

Създайте в двора си кътче, в което да можете да се отдадете на уединение, размисъл и почивка. Проектът не изисква голяма площ, нито някакви специални приспособления – основният замисъл тук е да се създаде периметър от растения, които да обградят ядрото на градината, създавайки уединено самостоятелно място сред зеленината. Гледката обаче не е напълно скрита от погледа на седящия, давайки му усещане за лично пространство, без обаче да го изолира напълно от средата.

градина

Малко кленово дръвче, няколко храста арония, вечнозелени растения и уханни цветя – с тяхна помощ ще създадете градина за уединение, която не изисква особено грижи и която е подходяща дори за малкия двор. За още повече цвят добавете лилии, вероника, салвия, ириси и астри. Градината е особено подходяща за изграждане между предната ливада в двора и намиращ се наблизо път, както и до оградата – тя създава своеобразен естествен параван от зеленина и цветя, които ще Ви скриват от любопитни погледи. Ако пък искате да направите проектът по-голям, намалете го спрямо зададените мащаби или пък добавете повече бройки от избрани от Вас растения. Изберете за градината слънчево място.

Списък с растенията
(Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

градинаA. Клен – джудже (гиналски клен) (Acer ginnala) – 1 бр.
Алтернативни растения:
Смрадлика - храст (Cotinus coggygria)
Калина (Viburnum dentatum)градинаB. Северноамерикански смърч
(нисък вечнозелен храст) (Picea mariana) – 1 бр.
Алтернативни растения:
Западна туя (Thuja occidentalis)
градинаC. Черноплодна офика
(арония) (Aronia melanocarpa) – 2 бр.
Алтернативни растения:
Физокарпус /храст/ (Physocarpus opulifolius)
Розов храст (Rosa)градинаD. Обикновена хвойна /смрика
(храст) (Juniperus horizontalis) – 1 бр.
Алтернативни растения:
Миризлива смрика (Juniperus sabina)
градинаE. Аубриета
(Aubrieta deltoidea) – 3 бр.


градинаF. Съсънка
(пулсатила) (Pulsatilla vulgaris) – 3 бр.
Алтернативни растения:
Морско лъжичниче (Armeria maritima)
градинаG. Ехинацея
(Echinacea purpurea) – 1 бр.
Алтернативни растения:
Ввтрогон (Eryngium alpinum)
градинаH. Седум
(Sedum)
Алтернативни растения:
Ауриния (Aurinia saxatilis) – 2 бр.
градинаI. Лиатрис
(Liatris spicata) – 2 бр.
Алтернативни растения:
Слез (Sidalcea malviflora)
градинаJ. Енчец
(златник) (Solidago sphacelata) – 2 бр.
Алтернативни растения:
Астра (Aster novi-belgii)
градинаK. Здравец
(Geranium sanguineum) – 2 бр.
Алтернативни растения:
Карамфил - джудже (Dianthus)
 градина  L. Ивица от избрани от Вас едногодишни цветя

 Растения по избор:

градинаЛале (Tulipa) – 5 бр.

градинаМускари (кукувиче грозде) (Muscari armeniacum) – 12 бр. 

градинаНарцис (Narcissus) – 6 бр.
1. Градински план

При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:
• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта, но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите.
• Теренът, с който разполагате отговаря ли на изискванията? Градината изисква много слънце.
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

2. Създаване на основата

За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехата. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията (или направете тънка ивица с брашно, точно по очертанията на маркуча. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на лехата.

Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.

градина3. Направете ръба

Най-добре е да направите ръб около очертанията на лехата, за да попречите на тревата и другите растения да прораснат извън границите. За целта можете да използвате камък или тухли.

4. Засаждане

Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.

Храстите засадете като предварително направите дупка с диаметър около 2 пъти по-голям от този на коренището им, като при засаждането най-горната им част трябва да е малко над повърхността – запълнете дупката с пръст и отъпчете добре; полейте веднага със слаба струя за поне 15- 20 минути.

Дървото засадете, след като сте изкопали дупка, малко по-голяма от диаметъра на коренището (или на саксията, в която е поставено дървото). Дупката трябва да бъде достатъчно дълбока, за да може коренището на дървото да бъде малко над повърхността. Когато дръвчето е поставено в дупката в изправено положение, запълнете я с пръст на 1/3, отъпчете леко и полейте. Повторете процедурата още два пъти, докато запълните цялата дупка. Накрая направете около нея своеобразна „яка” от пръст, за да задържа вода към коренището. Полейте дръвчето със слаба струя за поне 30 минути.

5. Грижа за растенията

Първите няколко месеца са от особена важност за растежа на градината. Добре е първите 2 седмици да поливате растенията през ден, а следващите 2 седмици – по 2 пъти седмично. Втората година можете да оставите на природата да свърши своята работа, като основната Ви работа е да поливате градината и да се справяте с плевелите. Ако се налага да подрязвате храстите и дърветата, направете това през късната зима, преди да започнат разлистването и цъфтежът. Изключение от това правило са храстите, цъфтящи през пролетта, които се кастрят веднага след цъфтеж.

Източник: www.managemyhome.comНяма коментари


ключови думи
градина, уединение, кът

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg