фирми продукти
представяме
работа
 
2 лесни идеи за шкафа за обувки

Предлагаме Ви 2 лесни идеи за шкаф за обувки, които можете да проложите в дома си.

шкаф

Проект 1: Полускрит шкаф за обувки

шкаф

Този проект се състои от 2 отделни елемента:

Завеса:
• при желание можете да й направите предварително декоративна обшивка по периферията
• за помещение с височина на тавана около 2.80 м., необходимата дължина за плата е около 1- 1.20 м., а широчината му – около 1.5 пъти по-голяма от тази на бъдещия шкаф

Стойки за обувките:
• обикновено готовите стойки събират около 12 чифта обувки и са с размери 80 х 50 х 12 см. (височина, ширина и дълбочина); обикновено те се предлагат с готов комплект винтове и инструкции за монтаж
• ако стените на шкафа са от пластмаса, най-добре е да използвате няколко пластмасови анкера
Забележка: Не е необходимо да оставяте голямо пространство около самите стойки – необходимо е само да ги вмъкнете и монтирате в рамките на шкафа

Проект 2: Вграден шкаф за обувки

шкаф

Този проект е за създаването на шкаф за обувки с много свободно пространство.

Дървесина (използвайте иглолистна):
• 2 дъски с размери 2.5 х 30.5 х 220 см. (за страничните панели)
• 2 дъски с размери 2.5 х 30.5 х 92 см. (за горния/ долния панел)
• 9 дъски с размери 2.5 х 20 х 92 см. (за лавиците)
• 9 дъски с размери 1.3 х 5 х 92 см. (за ръбовете на лавиците)

Материали:
• кутия с довършителни пирони (5 см.)
• тубичка качествено лепило за дърво
• гланцова боя на маслена основа (маслените бои осигуряват по-добра защита срещу надраскване) и четка за боя
• бурканче смес за запълване на дървесина
• качествен покривен лак

Съвет: Не прескачайте употребата на грунд, тъй като така няма да Ви се налага да поставяте 2 слоя боя.

Инструменти:
• мерителна рулетка
• молив
• чук
• зенкер
• шкурка

Инструкции:

1. Първо нанесете грунда върху двата странични панела.

2. Използвайте молива, за да маркирате панелите – от вътрешните и от външните им страни – там, където ще монтирате впоследствие рафтовете. Първият рафт ще е всъщност дъното на шкафа, предназначено да речем за ботушите. Вторият рафт ще е леко наклонен надолу – той трябва да е разположен така, че да е на разстояние от най-долния рафт около 25 – 30 см. в предната си част и около 38- 40 см. в задната. Всеки от следващите рафтове трябва да е наклонен по същия начин и на разстояние около 20 см. от предишния.

3. Вземете горния и долния панел и сглобете рамката от четирите панела (плюс страничните) с помощта на лепилото и 5 довършителни пирона* за всяка страна – хоризонталните панели трябва да се монтират от вътрешната страна на вертикалните. Това ще представлява основната конструкция на Вашия бъдещ шкаф.

* Довършителни пирони и зенкероване: Довършителните пирони имат малка кръгла глава и не трябва да се забиват твърде силно. За да ги забиете под повърхността на дървесината използвайте зенкера. Накрая запълнете дупките, получени от забиването, със специалния пълнител за дърво.

4. Изчистете излишъка от лепило от повърхностите с чиста влажна кърпа. Изчакайте лепилото и пълнителят за дърво да изсъхнат и нанесете грунд.

5. За да направите рафтовете, вземете деветте дъски за тях и деветте дъски, предназначени за ръбовете им (, които ще пазят обувките от падане). Заковете с пирони и залепете с лепило двете части на рафтовете (ръб към рафт), като поставяте гвоздей на всеки 15 см. Зенкеровайте пироните, запълнете с пълнител за дърво, изчакайте го да изсъхне, така както и лепилото, и накрая обработете с шкурка и нанесете грунд.

6. Сега вече можете да започнете с поставянето на рафтовете върху шкафа. Започнете с втория рафт, следвайки маркировките върху страничните дъски. Заковете ги с 4 броя довършителни гвоздеи от всяка страна. Зенкеровайте гвоздеите и запълнете дупките с пълнителя за дърво, а след това избършете излишъка с влажен парцал. Изчакайте го да изсъхне и обработете с шкурка.
Забележка: Когато позиционирате рафтовете, ръбовете им трябва да бъдат на около 2- 3 см. навътре от предния ръб на рамката, оставяйки около 7- 10 сантиметрова дупка в задната част за високите токчета на обувките Ви.

7. Боядисайте готовата мебел. Когато използвате боя на маслена основа, е добре да изберете по-качествена четка за боя.

8. Преместете шкафа в избраната за целта ниша и поставете обувките си в него.


Източник: www.dominomag.com3 октомври 2008 11:09 | полу-скрит шкаф за обувки
От: Марина Атастасова
идеята много ми хареса, но от коментара към проект 1 не става ясно от къде могат да се купят готовите стойки за обувки. Ще ви бъда благодарна, ако ми помогнете с информация за конкретен магазин, защото аз не успях да намеря такива стойки
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
шкаф за обувки

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg