фирми продукти
представяме
работа
 
Как да подготвим дома си за големия студ

Подготовка на дома преди да паднат температурите:

  • Ако има дървета в непосредствена близост до дома ви, трябва да се подрежат клоните им, които лесно се чупят от натрупания сняг и може да повредят покрива или да счупят прозорец.
  • Задължително трябва да се изчистят есенните листа и клонки от покрива и улуците, за да може топящият се сняг да се оттича правилно.
  • Уплътнете прозорците и вратите и проверете за пукнатини. По-големите може да запълните с изолираща пяна.
  • Не забравяйте да приберете маркуча от градината.
  • Спасете тръбите: Излиза доста скъпо, ако не предпазите тръбите от замръзване. Ако тръбата е частично замръзнала, отворете и двата крана (за топла и студена вода) и оставете да тече слаба струя вода, докато ледът се разтопи. Ако тръбата е замръзнала напълно, изобщо няма възможност да пуснете вода. В такъв случай затворете главния водопроводен кран и потърсете спукване на тръбата. Ако намерите, потърсете водопроводчик да я поправи или опитайте да се справите сами. Обикновено тръбите се пукат заради студения въздух. Ако успеете да ги изолирате добре, намалявате риска да замръзнат. Ако имате външен кран, оставете го да се оттече, преди да го зазимите. За по-голяма сигурност може да го покриете с каквото намерите за подходящо. Оставете да тече слаба струйка, особено през тръбите, които минават по външна стена.

Друга опасност представляват така наречените “ледени бентове”. Когато слънцето затопли покрива, най-долният слой на снега по него започва да се топи и да се оттича към улуците (фиг. 1). Когато слънцето залезе, тази вода замръзва заедно с листа и клонки по покрива и улуците. Натрупалият се лед пречи на водата да се оттича – това се нарича “леден бент”.
Проблемът може да се окаже доста сериозен – особено когато водата започне да си проправя път през покрива и тавана и да се стича по стените на къщата. За щастие, има какво да се направи преди да се появи проблемът:

Проверявайте редовно дали улуците са чисти.
Може да поставите предпазни решетки на улуците, за да не попадат в тях листа и други тела.
Ако покривът е твърде стръмен, най-добре е да наемете професионалист, който да изчисти улуците.
Улуците трябва да имат правилен наклон, за да не задържат вода (фиг. 2).

Ако не сте сигурни дали са правилно наклонени, погледнете дали след проливен дъжд в тях няма локви. След няколко часа би трябвало да са напълно сухи. С малко помощ може да откачите скобите или пироните, които държат улуците (фиг. 3), да промените наклона и да ги закачите отново. След това може да използвате силиконово лепило, за да запълните дупките.

От друга гледна точка добрата изолация и вентилация на тавана ще държи покрива ви студен и снегът върху него няма да се топи.
Продават се и топлинни ленти (фиг. 4), които могат да се използват, за да топят снега и леда по предната част на покрива.
И накрая, при следващия ремонт може да поставите водонепропусклив слой под покрива.Няма коментари


ключови думи
студ, дом, подготовка, изолация, уплътнения, тръби, кран, градина, маркуч

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg